Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

DRAMA PLUS Instrukcija protkana nerazumijevanjem, naglim preokretima i nelogičnim zaključcima

30.01.2021. 09:10


Zadarska je publika u četvrtak uživala u predstavi »Instrukcija’’, autorskom projektu Lovre Ivankovića izvedenom na daskama HNK Zadar, a nastalog prema motivima teksta francusko-rumunjskog pisca, predstavnika teatra apsurda Eugéna Ionesca. Riječ je o komičnoj drami u kojima su glavni likovi profesor i učenica. Ovo apsurdno djelo grotesknog je karaktera s elementima nasilja, kako intelektualnog, tako i fizičkog.
Radnja predstave započinje kada starom i nemoćnom profesoru na instrukciju dolazi mlada živahna učenica željna znanja, koja priprema doktorat iz prirodnih i humanističkih znanosti. Na početku drame atmosfera među glavnim akterima je ugodna i vesela, razgovor prepun poštovanja i podrške. Međutim, u skladu sa zahtjevima teatra apsurda, sve je temeljeno na nerazumijevanju, naglom preokretu tijeka misli i nelogičnim zaključcima.
Profesor shvaća da učenica ne poznaje osnove matematike, primjerice oduzimanje dvaju broja pa se situacija naglo preokreće. Profesor započinje opterećivati učenicu s nepotrebnim znanjem, činjenicama i podacima, što nju dovodi do potpunog ludila koje eskalira do intelektualnog nasilja. Učenica kao rješenje nudi učenje napamet budući da ne može pronaći smisao u sustavu brojeva usprkos raznim tumačenjima, slaganjima šibica i sl.
Dolazi do jasnih zamjena uloga i dinamika moći te profesorova prava narav izlazi na vidjelo. Sve je u isto vrijeme »izvrsno i pogubno«.
Dakle, »Instrukcija« progovara o problemima današnjice, s izrazitim naglaskom na sistem obrazovanja i sveprisutnog nasilja unutar istog. Problematika školstva u kojem se izostavljaju osnove, borba učenika protiv nametnutog sistema, spolna nastranost i seksualne perverzije samo su neki od motiva koji prožimaju ovaj komad i koji su nažalost svevremenski i univerzalni.


AUTORSKI TIM
Izvođači: Lovro Ivanković i Nika Ivančić
Režija: Lovro Ivanković
Asistent režije: Vinko Radovčić
Scenografija: Josip Kresović – Naonar
Kostimografija: Anita Goreta
Oblikovanje svjetla: Frane Papić