Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

VINKOVO 2021. Šampioni Stankovaca su OPG Božo Bačić i Vinarija Jokić

30.01.2021. 09:38


Na 24. degustaciji mladih vina Vinkovo 2021. u Stankovcima, održanoj pod motom »Corona prolazi vino ostaje«, šampinsko crno vino je Syrah OPG Bože Bačića iz Podgrađa, a bijeli šampion je Maraština Vinarije Jokić Duška Jokića iz Lišana Tinjskih. Naravno, kako je riječ o nadmetanju mladih vina, sva su iz berbe 2020. godine.
Najstarija vinska manifestacija na ovim prostorima s kojom je nakon Domovinskog rata otpočela svojevrsna vinska revolucija Zadarske županije i Ravnih kotara održana je jučer (petak) uz sve antipandemijske mjere, s minimalnim okupljenjem učesnika i bez fešte. Riječ je o tradicionalnom ocjenjivanju mladih vina na koju je pristiglo 125 uzoraka od čega 67 crnih i 58 bijelih. Uz vinare s područja Zadarske županije uzorke su dostavili i vinari iz Šibensko kninske što opravdava naziv smotre sjevernodalmatinskih vina.


Usprkos tužnoj svakodnevnici
Uvijek nadahnut voditelj Mihovil Mijo Brkić ovog je puta pozdravio simboličan broj okupljenih na distanci u »tužnoj svakodnevnici«, posvetišvi u nesretnim pandemijskim vremenima veći dio uvoda liječenju vinom kroz tisućljeća. Podsjećanje na početke vinskog buđenja ovog kraja prije 24 godine, zaslugom Željka Baradića i Radoslava Bobanovića, razlogom je da se manifestacija makar bez slavlja i masovnog okupljanja ipak održala samo sa šampionima i osvajačima zlatnih medalje. Načelnik Stankovaca Željko Baradić podsjetio je na nikakva vina iz i tad korektnih vinograda ovog kraja, na počecima ove manifestacije kada je bilo teško i sanjati da će se ovdašnja vina nadmetati i u Londonu sa vrhunskim vinima svijeta.
– Ovdje je 10 vlasnika zlatnih vina, najviše ikad, a sva su crna, dok u bijelima zaostajemo, ali kao što se kroz ove 24 godine kvaliteta izdvojila i izdigla ne sumnjam da će se to učiniti i s njima. Pozdravljam stoga prisutne, a putem medija i sve one stotine i tisuće koji nisu danas mogli biti s nama, a dolazili su u normalnim godinama, uz obećanje da ćemo dogodine slaviti dva dana, da ovo nadoknadimo, obećao je Baradić, a uslijedila podjela medalja za zlata i pehara šampionima.


​Bijela do srebra, a crna pozlatila
Najbolje spomenuto bijelo vino autohtone Maraštine osvojilo je 83,25 boda, a što je dostatno za srebro,. Dakle, niti jedno bijelo vino nije došlo do zlata, dok je za bijela dodijeljeno 15 srebrnih oznaka (od 80 do 85 bodova). Utješno neka bude, da po hrvatskoj klasifikaciji sva vina koja idu na tržište sa više od 82 boda dobivena od panela kušača nose oznake vrhuskih, a takvih je bilo 6. Osim Maraštine tu su Pošipi, Muškat žuti, te autohtona kupaža debita i maraštine, gdje je vidljivo da su kod bijelih ljudi privrženiji domaćim sortama. No, bijela ovdašnja vina i dalje ne hvataju razinu ovdašnjih crnih, koja su masovnije vrhunska.
Kod crnih koji su, dakle, snaga ove županije, nagrađeni bačićev Syrah uzeo je 87,50 bodova, a ukupno je 10 vina sa 85 i više bodova, dakle za zlato. Kažimo da su sva vina bodovana za zlatnu medalju iz francuskih ovdje introduciranih sorti – Syrah, Merlot ili Cabernet Sauvignon.
Potvrdilo se da ovdje kraljuju crna moćna vina s dominacijom unjetih sorti, iako je bilo i domaćeg Crljenka, Plavine, Lasine, Plavca malog crnog, Babića ili domaćih kupaža vrijednih srebra.




Odbačeno 59 od 125 dostavljenih vina
Karakteristika ovogodišnje smotre je mnoštvo odbačenih vina, makar kažu zbog manjih grešaka..
Od 58 uzoraka bijelih vina odbačeno je odnosno nije ocjenjivano 28 vina ili gotovo polovica. Od 67 uzoraka crnih vina odbačeno je 31 vino. Znata dio odbačen je na kemijskoj analizi, koja se obvezno odrađuje prije panela kušavanja, a dio od samih kušača.
Kažimo da ima neke više utješne pravde u činjenici da je Božo Bačić šampion ovogodišnje smotre. Boži je krupa prethodnog proljeća uništila gotovo sav urod. Ono što se uspjelo probiti na panj potom, tako je davalo 20-tak deka pa i nije moglo biti nego za vrhunsko vino.
– Bez 80% roda, ali nešto što je nenormalna krupa, koja je padala punih 45 minuta, samo okrznula i poštedjela potrudili smo se napraviti najbolje, kazao je Božo.
Povjerenstvu u dugotrajno istom sastavu predsjedao je Ante Grubišić, dipl. ing. agronomije, i naš poznati enolog. Zvonimira Vlatkovića člana ocjenjivačkog povjerenstva upitali smo za oocijenu:
– Crna vina, posebno introduciranih sorti dala su vrhunska vina, dok su bijela ispod našeg očekivanja u ovoj za vino dobroj godini. Mladi i manji vinari često nemaju niti opreme a ni dovoljno iskustva za proizvodnju bijelih vina. Iako su tehnološkim procesom pri preradi naizgled jednostavnija ona traže puno više njege i brige u podrumu. Povjerenstvo radi godinama u gotovo istom sastavu i po istim kriterijima. Kako su mlada vina, a najčešća mana oksidacija, značajan dio vina može korigirati. Problem je kod niza proizvoda nekontorliranje sumpora i kiselina, kazao nam je najkraće Vlatković.


»Početkom ove manifestacije prije 24 godine najprije je prvih 4-5 godina bilo mučenje, potom učenje, a sada je užitak u vrhunskim vinima!
Željko Baradić


»Viša pravda«
u pobjedi je Bože Bačića, kojem je krupa prethodnog proljeća uništila gotovo sav rod, jer ono sitno što je rodilo ispalo je vrhunsko!


Šampioni i zlata 24. Vinkova
Šampion crnih vina: Božo Bačić, Podgrađe, Syrah 87,50 boda
Šampion bijelih vina: Vinarija Jokić, Lišane Tinjske, Maraština, 83,25 boda
Vina sa osvojenim zlatom (uz navedenog Bačića):
Marko Duvančić, Oklaj-Promina, Cabernet, 86,25 boda – zlato
OPG Stjepan Vučemilović, Zadar-Diklo, Cabernet, 86,25 – zlato
Luka Perica, Bila Vlaka, Syrah, 86,00 – zlato
OPG Stjepan Vučemilović, Zadar-Diklo, Merlot, 86,00 bodova – zlato
PZ Maslina i vino, Polača, Cabernet, 85,75 – zlato
Božo Bačić, Podgrađe, Merlot, 85,75 – zlato
Vina Karaba, Pakoštane, Merlot, 85,50 – zlato
OPG Mate Dušević, Ljubač, Merlot, Syrah, 85,25 – zlato
Vinarija Skelin, Drinovci, Syrah, 85,00 -zlato