Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Dalić svježinom na Maltežane, želi pobjedu bez stresa

30.03.2021. 07:08


Slovenija, Cipar, Malta. Sedmodnevni je kvalifikacijski hodogram hrvatske nogometne reprezentacije koji završava večerašnjom (20.45) utakmicom s Maltežanima na Rujevici. Nakon dva ogleda ispod renomea reprezentacije i osvojena tri boda pred izabranicima Zlatka Dalića nameće se logičan imperativ – samo pobjeda. Pogotovo poslije dva izdanja u kojima su ostali dužnici navijačima, ali i sebi te što je s druge strane ipak reprezentacija iz gotovo najslabijeg razreda kvalitete. No, skupina H, koliko god se Hrvatskoj činila poželjna i »prohodna«, mogla bi itekako biti trnovita favoritima. Cipar i Malta to dosad najbolje pokazuju, toliko da su Slovačku »sasjekli« u startu kvalifikacija.
Puno je posljednjih dana rečeno i napisano o Hrvatskoj, o sadržaju igre kojeg nema, o izgubljenom modelu igre, lepršavosti i automatizmima igre… Kao i o mentalnoj blokadi momčadi koju Dalićevi igrači napokon moraju razbiti i poštedjeli sebe i navijače strahovanja do posljednjih minuta utakmica.
Hrvatska će utakmica odigrati bez svog kapetana i glavnog motora Luke Modrića koji je dobio zasluženi odmor, a osvježenja i promjena u sastavu zasigurno će biti još poprilično. Tko istrči na njemu je da pokaže više ideje u igri, preuzme više odgovornosti i rizika.


Prostor i dubina
– Naravno večeras tražimo tri boda, favoriti smo i bolji u svim segmentima. Očekujemo i da u tome svemu imamo prepreku u borbenosti i želji protivnika – kaže Zlatko Dalić.
– U ovoj utakmici moramo biti maksimalno anažirani, da lopta ima bolji protok i da susret sa što manje nervoze i stresa privedemo kraju.
O Malti se posljednjih dana piše i govori kao ugodnom iznenađenju…
– Ne podcijenjujemo ih. Protiv Rusa su imali aktivan rezultat do samog kraja, protiv Slovačke su vodili 0:2 u gostima. Zabili su tri gola u dvije utakmice, a posebno im je opasno desno krilo, mislim da se radi o Nigerijcu – dodaje hrvatski izbornik.
Sukladno najavama Dalić će danas bitno redizajnirati momčad, točnije prigodu dati odmornijim igračima.
– Odmorit ćemo i osvježiti momčad, prije svega Modrića, a vidjet ćemo i za Perišića i Brozovića. Nadam se da Luka neće morati ulaziti u igri, zaslužio je odmor, no nikad se zna. Ja moram misliti na reprezentaciju, korist ću ga jedino ako bude baš trebalo. Kramarić je izvrnuo gležanj odmah po ulasku u igru protiv Cipra i odlučili smo da ga pustimo doma na liječenje. Uvodimo svježe snage ne da bi podcijenili suparnika, nego da krenemo s odmornom postavom. Juranović i Melnjak će zaigrati na bokovima jer Vrsaljko i Barišić trebaju odmor. Budimir će opet zaigrati u špici, a za stopere ćemo još vidjeti. No, ne moram niti naglašavati da svi moraju dati maksimum. Pogotovo jer nismo u stanju sigurnosti i samopouzdanja – rekao je Dalić.
Milan Badelj, član Genoe, trebao bi zaigrati od prve minute na mjestu zadnjeg veznog igrača i organizatora igre prema naprijed.
– Očekujemo sličnu utakmicu kao i protiv Cipra, a na nama je da mentalno budemo pravi svih 90 minuta i nađemo način kako razbiti bunker. Bitna će biti kretanja u prazan prostor i dubina igre što će nam protivnik sigurno nastojati minimalizirati. Važno je i da vratimo i pokažemo zajedništvo koje nas je krasilo – najavljuje Badelj.


Otpor do kraja
U kakvoj je formi Badelj?
– Nije bilo baš najbolje, ali digli smo se posljednja tri mjeseca. I momčad i ja. Radujemo se nastavku prvenstva – kaže veznajk Hrvatske.
Kao i ostatak igrača i Badelj je svjestan da je momčad razočarala na startu kvalifikacija. I da u posljednjoj natjecateljskoj utakmici pred Euro, točnije jako važnoj kvalifikacijskoj, momčad mora pokazati puno bolje lice.
– Svi se slažemo da dosadašnja prezentacija nije u skladu s našom razinom. I prihvaćamo kritike. A to je po meni jako dobro, da smo svi svjesni problema i da ih želimo otkloniti. Po meni jako je važna kompaktnost, ali i zajedništvo, da budemo u pravom smislu riječi momčad u svakom trenutku utakmice – smatra Badelj.
Prokometirao je i ono čemu navijači svjedoče u posljednje vrijeme. Hrvatska jednostavno teško igra na »postavljenje« obrane.
– Istina, teško igramo protiv momčadi koje se potpuno zatvore. Nisu to neki spektakli, već tvrde utakmice u kojima je važno zabiti prvi pogodak. A ovo su momčadi koje se ne raspadnu niti kad dobiju gol, dva… Njima to nije toliko važno, tako da možemo očekivati do kraja utakmicu s angažiranim otporom – zaključuje Badelj.
Sve u svemu dosta je jasno s kojim će igračima Dalić na otočane, ali ima i nepoznanica. Čini se da je Ćaleta Car siguran na stoperu, a pitanje je hoće li mu prvi suigrač biti Vida ili Lovren. Nepoznanica je i tko će dobiti prednost na krilnim pozicijama i onoj povučenog napadača iza Budimira.
Infobox ():
»Na nama je da mentalno budemo pravi svih 90 minuta i nađemo način kako razbiti bunker
Milan Badelj
Infobox ():
Mangia: Stvaramo momčad, rezultat nam nije najvažniji
RIJEKA – Maltežani su sretni što ih je na Rujevici dočekalo vrijeme silčnom srcu Mediterana, a izbornik Devis Mangia nakon boda iz Slovačke čvrsto je na nogama. Talijan je svjestan da je u procesu stvaranja nove momčadi, da će biti poraza, ali vjeruje – i dobrih rezultata. Ali to je dio dugoročnijeg projekta koji su zacrtali u Malti od 2019. kad je Mangia preuzeo klupu ove trećerazredne nogometne vrste željne većeg iskoraka.
– Igramo s jednom od najboljih momčadi, finalistom posljednjeg Svjetskog prvenstva. A naša je momčad dosta mlada i u stvaranju – kaže Mangia. – No želimo biti aktivni protagonisti ove utakmice, agresivni koliko možemo pa ćemo vidjeti što će to donijeti.
Malta je namučila Rusiju u domaćem porazu (1:3) te odigrala neriješeno (2:2) u Slovačkoj. Vodila je 0:2 brzim golovima Gambina (16’) i Satariana (20’) da bi Slovaci u »blitz« reakciji izjednačili u nastavku u razmaku od samo četiri minute.
Inače, prije kvalifikacija Maltežani su dobili sedam utakmica u nizu. Istina, igrali su protiv Andore, Latvije, Farskih Otoka, ali opet, koronanogomet i Luksemburg posljednji u nizu pokazali su da se čuda događaju. Što bi se trebalo dogoditi da Malta pobijedi Hrvatsku?
– Ha, ha… Prije jednu godinu startali smo projektom čiji je cilj da rastemo i napredujemo, rezultat nam nije toliko bitan. U ovom se trenutku ne zamaramo rezultatom, želimo stvoriti što bolje performanse naše momčadi – ustvrdio je malteški izbornik.
O Hrvatskoj reprezentaciji gosti govore samo u superlativima…
– Tko je najopasniji? Nemoguće je u slučaju Hrvatske govoriti na taj način. Pogotovo kad imate Modrića, Brozovića, Perišića, Kovačića… Nastojat ćemo u cijeloj priči igrati našu igru – najavljuje Mangia.




HNS priredio iznenađenje za Modrića
Nogometaš s najviše nastupa za hrvatsku reprezentaciju Luka Modrić dobio je iznenađujući poklon od Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) u ponedjeljak. Modrić je ušao u konferencijsku salu opatijskog hotela Milenij misleći da će putem Zoom aplikacije odgovarati na pitanja hrvatskih novinara poslije pobjede nad Ciprom, ali uslijedilo je iznenađenje.
Pitanja su postavljali otac Stipe, supruga Vanja, bivši izbornik Slaven Bilić, bivši kapetan i suigrač Darijo Srna, čiji je rekord i srušio, bivši suigrači u reprezentaciji Niko Kranjčar, Marijan Buljat i Hrvoje Čale, sadašnji suigrač Mateo Kovačić, nekadašnji suigrač iz Zrinjskog Davor Landeka i Lukin nekadašnji trener Stjepan Deverić. Pričalo se o uspomenama, sretnim vremenima i najtežim trenucima, najdražim golovima, neispričanim pričama i zanimljivim detaljima. Tako da je otac Stipe pitao koji mu je gol najdraži.
– Najdraži gol je onaj protiv Argentine, zbog svega što smo napravili na Svjetskom prvenstvu u Rusiji i zbog značaja utakmice – odgovorio je Modrić, koji je priznao da mu je najteži trenutak definitivno poraz protiv Turske u četvrtfinalu Europskog prvenstva 2008. godine u Beču.
Kapetan hrvatske nogometne reprezentacije Modrić novi je rekorder po broju nastupa za »vatrene« nakon subotnjeg dvoboj 2. kola skupine H kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo protiv Cipra u Rijeci. To mu je bio 135. put da je zaigrao za Hrvatsku.