Zbog isplate pola milijuna kuna Peraiću, Polača obustavila sve razvojne projekte

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Općina u sve težoj financijskoj situaciji
Dosad smo Trgo prijevozu platili tri rate i mogu otvoreno reći kako nam ovako visoke mjesečne rate jako remete poslovanje. Ne samo da remete, već nam toliko usporavaju projekte da u daljnje tri godine ne možemo ništa realizirati. Sve je stalo, jednostavno ne možemo dalje i moramo čekati neka bolja vremena, kaže načelnik Tomislav Prtenjača
Dino STANIN/PIXELL
Općina teško podnosi teret dugovanja

Iako nakon pobjede na lokalnim izborima, nezavisni načelnik Polače Tomislav Prtenjača općinu pokušava revitalizirati, najnovija isplata biogradskoj firmi Trgo prijevoz Peraić dovela ih je u iznimno tešku financijsku situaciju.

Naime, sa zadnjom uplatom Peraiću od 162.000 kuna Polača je firmi isplatila već gotovo pola milijuna kuna, čime je realizacija svih projekata doslovno blokirana.
Riječ je o presudi Visokog trgovačkog suda kojom Općina mora Trgo prijevozu Peraić isplatiti 6,1 milijuna kuna temeljem presude o kupoprodaji općinskih terena u Polači i Tinju na kojima su se trebale graditi benzinske pumpe. Došlo je, međutim, do problema s upisom vlasništva Trgo prijevoza koji se godinama nije mogao uknjižiti kao vlasnik terena te je tvrtka podignula tužbu protiv Općine Polača tražeći odštetu. Iako je načelnik Općine isticao kako je riječ o financijskim problemima naslijeđenim od bivše vlasti te nije on taj koji je sklapao ugovore s Peraićem, Visoki trgovački sud presudio je u korist biogradske tvrte obvezujući Općinu na plaćanje astronomskog duga.

Uputili zahtjev za revizijom postupka

O najnovijoj situaciji Prtenjača nam kaže kako čini sve da uredno plati mjesečna dugovanja Peraiću te da Općina normalno funkcionira. Međutim, teško je to ostvarivo s obzirom da su kroz tri uplate biogradskoj tvrtki uplatili preko 486.000 kuna. Prva brojka ukupnog duga iznosila je 4,7 milijuna kuna, to bez kamata, što je Općinu bacilo na koljena budući da je općinski proračun iznosio pet milijuna kuna. Sreća je u cijeloj priči da se Trgo prijevoz odrekao kamata te će dug u konačnici ipak biti manji.
Općina je u međuvremenu Vrhovnom sudu RH uputila zahtjev za revizijom postupka, no odluku još nisu dobili. Prtenjača naglašava kako se nadaju pozitivnom odgovoru jer je isplata 162.000 kuna mjesečno svota koju će njihov proračun teško podnijeti. Naime, evo što načelnik otvoreno kaže o najnovijoj situaciji u Općini:
- Prema nekim predviđanjima, odgovor Vrhovnog suda trebali bismo dobiti u lipnju ili srpnju. Zahtjev za revizijom poslali smo kao zadnji pravni lijek kojim bi se mogla poništiti presuda Visokog trgovačkog suda u Zagrebu. Dosad smo Trgo prijevozu platili tri rate i mogu otvoreno reći kako nam ovako visoke mjesečne rate jako remete poslovanje. I ne samo da remete, već nam toliko usporavaju projekte da u daljnje tri godine ne možemo ništa realizirati. Sve je stalo, jednostavno ne možemo dalje i čekamo bolja vremena, ističe načelnik.

Sve je stalo

Napominje kako nije u problemu samo Općina koja ne može financirati projekte važne za razvoj Polače, već prije svega mještani koji na kraju najviše ispaštaju za ovakvu situaciju, a za koju nisu ni krivi ni dužni.

- Zbog ovakve presude mještani ne mogu ostvariti svoja prava, dobivajući infrastrukturu kakvu naše mjesto zaslužuje za bolji život svih, pogotovo djece. Jednostavno ne možemo dalje, sve je stalo, a planirali smo puno toga dobroga za razvoj našega mjesta. No, što je tu je, ispaštamo zbog situacije naslijeđene od ranije i ostaje nam nadati se kako će Vrhovni sud presuditi u našu korist, zaključuje načelnik Prtenjača.

Naime, Općina je pokrenula je niz projekata za što kvalitetniji život svojih mještana, nastojeći istodobno podmiriti i sve financijske obveze. Uz pomoć sredstava Kohezijskog fonda kroz Operativni program Konkurentnost i kohezija nabavili su i komunalno vozilo vrijedno 873.189 kuna za koje je odobren maksimalni bespovratni iznos od 742.210,65 HRK ili čak 85 posto. A taj projekt, naglašavaju u Općini, doprinosi unaprjeđenju sustava gospodarenja komunalnim otpadom kroz povećanje udjela odvojeno prikupljenog otpada.
Ostaje, međutim, pričekati odluku Vrhovnog suda kada će se konačno znati mora li Polača biogradskoj tvrtki isplatiti ovaj enorman dug ili će doći do poništenja presude Visokog trgovačkog suda.

Ocjena: 
Prosječno: 1 (1 glasova)