Stopama branitelja, obišli mjesta na kojima se branio Zadar

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika valentinam
Osmaši OŠ Šime Budinića na satu povijesti u Maslenici
Bilo je vrlo poučno slušati o Domovinskom ratu od osoba koje su rat proživjele. Odavanjem počasti i posjećivanjem mjesta na kojem su ginuli naši branitelji osjećali smo se kao da smo dio toga. Ovo je naša domovina i moramo znati našu povijest, rekla je Ema
Arif SITNICA
Učenici iz "Budinića" htjeli se prisjetiti svih branitelja i stradalnika Domovnskog rata

Učenici osmih razreda OŠ Šime Budinić iz Zadra jedan dan  prošli tjedan proveli su na terenskoj nastavi posjetivši mjesta u Zadarskoj županiji na kojima su se odvijale VRO Maslenica i Oluja. Bila je  to prilika da odaju počast poginulim braniteljima, ali i da nauče puno  više no što su do sada mogli iz školskih udžbenika.

Na poučnom izletu pridružili su im se i predsjednik Zajednice udruga  veterana vojne policije domovinskog rata Zadarske županije, Josip Adžić,  brigadir Ivica Matešić Jeremija i Ivan Perica iz GBO Termiti Zadar. Učenicima su tako iz prve ruke bili vjerodostojan i neiscrpan izvor informacija  o vojno-redarstvenim oslobodilačkim operacijama i, općenito, o događajima u Domovinskom ratu.

Ravnatelj OŠ Šime Budinića, Ivan Čular, kazao je kako su se na ovaj  način učenici i nastavnici htjeli prisjetiti svih branitelja i stradalnika Domovnskog rata te im odati poštovanje.

- Ovo je bio oblik terenske nastave iz povijesti na temu Domovinski  rat. Mišljenja sam da se ne bi trebalo učiti samo u učionici, nego i na terenu. Kada provodimo i ovakvu vrstu nastave, ona dobiva drugačiji smisao i određenu dubinu. Cilj nam je da svim učenicima ovaj dan ostane u  sjećanju te da svoje uspomene podijele s obiteljima i prijateljima, rekao  je Čular zahvalivši svim braniteljima koji su se odazvali ovom, za učenike, vrlo značajnom izletu.

Dodao je kako OŠ Šime Budnića još nikada nije sudjelovala u ovako  sveobuhvatnoj terenskoj nastavi, u kojoj sudjeluju svi osmaši, ali kako  misli da će u budućnosti zaživjeti.

- Ova terenska nastava je na neki način i priprema za odlazak u Vukovar. Osmaši za 15-tak dana idu na ekskurziju u Vukovar pa će im ovo definitivno biti jedan uvod u cijelu priču. Iako sve ovo učenici uče na nastavi, vjerujem da će im sve biti puno jasnije kada sagledaju i iz ove perpektive, rekao je Čular.

Kako doznajemo od Josipa Adžića, Zajednica udruge veterana Vojne  policije Domovinskog rata Zadarske županije već dugi niz godina surađuje s OŠ Šime Budinića.

- Od Ministarstva obrazovanja, prosvjete i sporta smo prije pet godina  dobili suglasnost za održavanje predavanja o Domovinskom ratu u osnovnim i srednjim školama. No, ovo je sada nešto novo i značajnije, jedna kvalitetna terenska nastava. Pridružili su nam se i kolege koji nisu u  našoj udruzi, brigadir Jeremija i Ivan Perica iz Termita, kazao je Adžić.

Učenici, nastavnici i predavači obišli su liniju akcija Maslenica i Oluja.  Prvo su na starom Masleničkom mostu položili cvijeće i svijeće za 127  poginulih branitelja u VRO Maslenica, za 127 mladih ljudi od kojih su  neki imali jedva 18 godina. Potom su se uputili do kanjona rijeke Zrmanje, zatim na Velebit do crkve sv. Frane i na spomen obilježja u Novigrad,  Paljuv, Kašić te Islam Latinski. Po završetku izleta održan je i kviz znanja  u kojem su najbolji poznavatelji gradiva o Domovinskom ratu i vojno-redarstvenim oslobodilačkim operacijama dobili vrijedne nagrade.

Brigadir Ivica Matešić Jeremija priznao je kako nije bilo lako stajati ispred stroja mladih i pričati im o ratu jer ipak je to odmak od 25 godina.

- Čast mi je bila pričati im što se sve ovdje događalo za vrijeme Domovinskog rata, u počecima akcije Maslenica i kasnije u oslobodilačkoj akciji Oluja. Već duže vrijeme Udruga 112. brigade, Specijalna policija, 7.  Domovinska pukovnija i dr. održavaju predavanja o Domovinskom ratu  po osnovnim i srednjim školama. Mislimo da je Domovinski rat nedovoljno zastupljen u školskim udžbenicima, pogotovo dio koji se odnosi na  ključne akcije koje su ga obilježile. Želimo da istina dođe na vidjelo, kazao je Ivica Matešić Jeremija.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 4.5 (2 glasova)