Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Najveći izazov nije slavna reforma, nego kako svaki sljedeći dan napraviti boljim

30.04.2019. 12:14
Najveći izazov  nije slavna  reforma, nego  kako svaki  sljedeći dan  napraviti  boljim


 Na Sveučilištu u Zadru 26. travnja održana je početna konferencija projekta "Kompetencijski standardi nastavnika, pedagoga i mentora", koji će se realizirati u partnerstvu Sveučilišta u Zadru kao nositelja  te još šest hrvatskih fakulteta i Središta za obuku Hrvatskog ratnog zrakoplovstva „Rudolf Perešin“. Njime će se raditi na unaprjeđenju i razvoju  programa za stjecanje nastavničkih kompetencija nastavnika općih  predmeta, strukovnih nastavnika, instruktora letenja i mentora te pedagoga u Republici Hrvatskoj.
Oslonac na nastavnike
– Ponosni smo domaćini konferencije i nositelji projekta koji će nas  zbližavati 30 mjeseci i sretni što smo okupili tako značajne partnere bez  kojih projekt ne bi bio moguć. Nastavnici Sveučilišta u Zadru djeluju u  sedam područja znanosti i u području umjetnosti, te izvode 78 studijskih, diplomskih, preddiplomskih i integriranih preddiplomskih i diplomskih programa, od čega je osim studija pedagogije još 17 studija koji daju nastavnička zvanja. Stavili smo oslonac na nastavnike, na čijim  profesionalnim kompetencijama radimo niz godina te se  zalažemo za  postavljanje standarda zanimanja, jer je to pitanje i pedagoga i svih nastavničkih zvanja, rekla je u uvodnoj riječi prorektorica za znanost i informacijsku infrastrukturu prof. dr. sc. Ivanka Stričević, pozdravljajući sve  partnere, posebice predstavnike Središta za obuku ratnog zrakoplovstva  i protuzračne obrane Rudolf Perešin, jer će zajedničkim radom na ovom  projektu obilježiti 20 godina suradnje. 
Administrativni tajnik projekta Martin Zrilić prezentirao je glavne naglaske projekta, koji će trajati 30 mjeseci, a ciljevi su mu unaprjeđenje i  razvoj programa za stjecanje nastavničkih kompetencija nastavnika  općih predmeta, strukovnih nastavnika te instruktora letenja i mentora,  kao i pedagoga u Republici Hrvatskoj. Kroz njega će se unaprijediti jedan  program cjeloživotnog učenja za stjecanje nastavničkih kompetencija i  jedan za stjecanje kompetencija nastavnika-instruktora letenja, razviti  novi program cjeloživotnog učenja za stjecanje kompetencija, opremiti  dvije interaktivne vježbaonice, objaviti pet različitih publikacija itd. 
Učenje i poučavanje dvije strane iste medalje
Rektorica Sveučilišta u Zadru prof. dr. sc. Dijana Vican istaknula je kako ovo nije prvi put da se priča o nastavnicima i pedagozima, posebice  na ovoj instituciji koja je utemeljila i Centar Stjepan Matičević, u kojem  se nalaze predstavnici svih odjela i programa.
– Najljepši posao koji rade oni koji su u sustavu obrazovanja nije onaj  koji priča o slavnoj reformi, nego onaj koji svaki dan samo sebi postavlja  pitanje svrhe i samog smisla obrazovanja, "kako ja od onoga što je dobro  mogu svaki dan napraviti nešto bolje". To je istovremeno izazov i višedimenzionalno propitivanje samoga sebe, gdje se pogriješilo i kako to ispraviti. Cilj ovog projekta je napraviti standard kvalifikacije i standard  zanimanja, odnosno ono što je kvalitetno, ne samo studijske programe,  već visoko obrazovanje u cjelini, napraviti još kvalitetnijim, istaknula je  rektorica Vican.
U prošlosti smo radili devalvaciju vlastitih kvalifikacija, smatrajući da  prije Bolonjskog procesa nisu bile dobre, iako nitko iz inozemstva, rekla  je, nije vratio kvalificiranu osobu jer bi trebala kompenzirati svoje znanje.
– Naše su kvalifikacije u svim vremenima bile izuzetno dobre, samo  smo imali najmanje istraživanja iz visokog obrazovanja. Učenje i  poučavanje dvije su strane iste medalje, a kroz ovaj projekt možemo još  jednom propitati i definirati kompetencijske standarde nastavnika, pedagoga i mentora, zaključila je Vican.
Vrijednost projekta 4 milijuna kuna
Dekanica Prirodoslovno-matematičkog fakulteta prof. dr. sc. Aleksandra Čižmešija izrazila je nadu da će rad na projektu rezultirati boljim odgojno-obrazovnim sustavom u Republici Hrvatskoj te višim društvenim  standardom nastavnika.
Provedbi ovog projekta odobreno je financiranje u ukupnom iznosu  od 3.999.250.25 kuna, od čega je 100% bespovratnih sredstava iz Europskog socijalnog fonda u okviru poziva na dostavu projektnih prijedloga  UP.03.1.1.03 „Provedba HKO-a na razini visokog obrazovanja“, u sklopu  Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.- 2020. Nositelj je Sveučilište u Zadru, a partneri su Ministarstvo obrane Republike  Hrvatske – Središte za obuku Hrvatskog ratnog zrakoplovstva „Rudolf  Perešin“, Prirodoslovno-matematički fakultet u Zagrebu, Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti u Osijeku, Filozofski fakultet u Splitu, Filozofski fakultet u Rijeci, Filozofski fakultet u Osijeku te Filozofski fakultet u  Zagrebu.