Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Nova zgrada trebala bi “niknuti” u roku 16 mjeseci

30.04.2019. 11:29
Nova zgrada trebala bi “niknuti” u roku 16 mjeseci


Projektom izgradnje i opremanja dnevne bolnice Odjela za pulmologiju, onkologiju, infektologiju i dermatologiju omogućit će se reorganizacija pružanja zdravstvene zaštite uz jačanje dnevnih bolnica, smanjivnje akutnih stacionarnih kapaciteta, oslobađanje kapaciteta za produljeno liječenje bolesnika i palijativnu skrb. Također omogućit će prelazak s akutne bolničke skrbi na dnevne bolnice. Dugo smo na ovo čekali, razvuklo se na dvije godine, ali danas konačno potpisujemo ugovor, rekao je Željko Čulina, ravnatelj OB Zadar prilikom svečanog potpisivanja ugovora za rušenje postojeće zgrade i izgradnju zgrade dnevnih bolnica odjela za pulmologiju, odjela za onkologiju, odjela za infektologiju i odjela za dermatologiju, te adaptaciju dnevne bolnice Službe za kirurgiju. Ugovor vrijedan gotovo 50 milijuna kuna potpisali su tako Željko Čulina, župan Božidar Longin te Edvard Gerdej, direktor tvrtke Solida, koja se obvezala da će u roku od 16 mjeseci strušiti postojeću zgradu Infektologije te izgraditi novu zgradu na tri kata s duplo većim prostornim kapacitetima. Novci su odobreni iz EU fonda za regionalni razvoj, a prvotna procjenjena vrijednost građevinskih radova za dnevnu bolnicu bila je 32, 2 milijuna kuna, dok je na natječaju postignuta cijena koja je za 6,7 milijuna kuna veća od procjenjene vrijednosti, što ukupno s PDV-om stoji 47 milijuna kuna.  
 – Ove dnevne bolnice omogućit će kvalitetnije i multidisciplinarno liječenje te će znatno utjecati na povećanje zadovoljstva bolesnika kao i na podizanje kvalitete zdravstvene zaštite. Ovo znači da će više pacijenata proći kroz bolnicu u kraćem roku, naglasio je Čulina. Kasnije je pojasnio kako bi izvođač u roku od 15 dana od potpisivanja ugovora trebao biti uveden u radove te bi se odmah trebalo krenuti u rušenje zgrade Zaraznog odjela.
 – Zahvaljujemo se na izboru te pomoći da ovaj postupak dovedemo do kraja te smo u konačnici potpisali ugovor kojim preuzimamo i sve obaveze koje su navedene u uvjetima. Mi smo počašćeni da radimo na ovakvom projektu zdravstvene namjene. Sličan projekt radimo i u Gospiću, tako da ćemo ta iskustva prenijeti i na ovaj projekt, rekao je Gerdej.
Uz njih je na potpisivanju bio i župan Longin koji je istaknuo kako će ovim projektom zadarsko zdravstvo dobiti 'točku na i'.
 


 


 




Zgrada će biti duplo veća nego sada


– Nova zgrada imat će podrum u kojem je predviđen prostor za smještaj linearnog akceleratora, a u čiju ćemo nabavu ići nakon dovršetka zgrade. Osim toga buduća zgrada imat će tri kata tako da će biti prostorno duplo veća nego sada, rekao je Željko Čulina, ravnatelj. Dodao je kako će tijekom radova pacijente izmjestiti na druge odjele gdje će i dalje imati skrb. Pojasnio je kako će se postojeći lift maknuti te će Poliklinika mostom biti spojena s dnevnom bolnicom te potom dalje sa zgradom Interne.


 


 


Za linearni akcelerator potrebno još  20-ak milijuna kuna 


Prije dvije godine smo zajedno s Ligom protiv raka otvorili zajednički  račun na kojem skupljamo novce za kupovinu linearnog akceleratora.  Do sada je prikupljeno oko milijun i pol kuna kroz razne akcije, donacije  i slično. I dalje ćemo nastaviti s tim akcijama. Inače, vrijednost samog  aparata je u početku bila oko 4 milijuna eura, međutim, cijena mu je pala te je sada oko 3 milijuna eura, rekao je Čulina dodavši kako se nada da  će cijene s vremenom i dalje padati. Vjeruje da će im u nabavi pomoći i  resorno ministarstvo, kao i Grad i Županija.


 – Nabavom linearnog akceleratora imat ćemo kompletnu obradu u  Zadru te naši onkološki pacijenti neće morati putovati u druge gradove  na zračenje, rekao je Čulina. 


S njim se slaže i Vesna Telesmanić Dobrić voditeljica Odjela za onkologiju koja je istaknula kako bi nabavom uređaja za zračenje zaokružili  cijelu terapije. Ipak, i izgradnjom odjela moći će provesti adekvatno liječenje, a koje sada ne mogu provoditi.


 – Onkologija je na Poliklinici od 1. srpnja prošle godine, gdje imamo  dnevnu bolnicu. Dakle, pacijenti dolaze i odlaze nakon nekoliko sati boravka. Međutim, izgradnjom odjela dobit ćemo stacionar gdje će bolesnici moći ležati i gdje će moći primati potrebnu terapiju, rekla je Vesna  Telesmanić Dobrić.


Branko Dukić, zadarski gradonačelnik, ali i predsjednik Lige protiv raka najavio je još veći angažman kako bi što prije mogli kupiti linearni akcelerator, a prema njegovim procjenama rekao je kako bi se mogao kupiti unutar četiri godine.