Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Osnovana turistička zajednica Ravni kotara

30.04.2019. 06:38
Osnovana turistička zajednica Ravni kotara


U nazočnosti ministra turizma Garija Cappellija na poznatom Agroturizmu Roca – kući dalmatinskog pršuta u Velimu kod Stankovca jučer je održana osnivačka skupština Turističke zajednice Ravni kotari koja obuhvaća Grad Benkovac i šest ravnokotarskih općina: Zemunik, Galovac, Škabrnja, Polača, Stankovci i Lišane Ostrovičke, s ciljem kvalitetnijeg razvoja ruralnog turizma kao nove mogućnosti ovog kraja.
– Ovaj kraj je uvijek imao kvalitetu, međutim nije bio dovoljno pozicioniran u turizmu, nije bio dovoljno marketinški predstavljen, ne samo u Hrvatskoj nego i izvan Hrvatske. Dakle, ovo je prigoda da konačno ovaj kraj, koji ima svoju kulturu, koji ima svoju baštinu, koji ima osjećaje i sve ono što želimo brendirati i kroz Domovinski rat, domaću kvalitetnu proizvodnju hrane, pića i svega ostalog. Dakle, da na neki način izađe iz onih lokalnih okvira, kazao je Gari Cappelli, ministar turizma, te je nastavio:
– Danas postavljamo temelje suradnje i početak nove priče za čitave Ravne kotare koji imaju prigodu iskoristiti svoje potencijale te postati prepoznatljiva turistička destinacija poznata pod zajedničkim imenom i brendom. Kao i kroz naše zakonodavne izmjene, naša želja je poticati udruživanje destinacija koje zajedničkim djelovanjem imaju mogućnost puno kvalitetnije se brendirati, pozicionirati na tržištu i razvijati. Osnivajući zajedničku turističku zajednicu dokazali ste kako želite imati jedan proizvod koji je zajednički. U ovom kraju je značajna gastronomija i kultura, rualne prednosti u odnosu na more što čine dodatnu draž, kaže Cappeli.
Nakon Imotskog, TZ Ravni kotari su drugi koji su se udružili i prije donošenja novog Zakona.
– Pomoći ćemo financijski udruživanju, jer je zajednička prezentacija bolja i uspješnija. Hrvatska i Slovenija se zajedno prezentiraju na tržište. Uskoro će nam se pridružiti i Mađarska, jer udruživanje i zajednička prezentacija put uspjeha, zaključio je Gari Cappeli.
Predsjedavao je predsjednik Tomislav Bulić, benkovački gradonačelnik. Pored njega je bila zapisničarka Anđela Lepur i direktor Vanja Čvrljak, aktualni direktor TZG Benkovac, sve do
službenog početka rada TZ Ravni kotari, najdalje do početka ljeta, kad se gasi TZG Benkovca. Na  odručju TZ Ravni kotari mogu se otvarati samo Turistički informativni centri, TIC-evi.
– Ruralni turizam specifičan je oblik turizma koji je, na području naše županije, još uvijek nedovoljno razvijen. Svi hrle na obalu i otoke, no naši Ravni kotari mogu puno toga ponuditi. Gostima treba pružiti što kvalitetniji smještaj i ponudu, osobito onu gastronomsku, a kvalitetna i zdrava hrana je zasigurno veliki adut ovog područja, rekao je Šime Mršić, zamjenik zadarskog župana.
Ruralni turizam, kaže Mršić, potiču potporama, ali i kroz više projekata.
– Vjerujem da će TZ Ravni kotari pridonijeti svojim odlukama održivom razvoju ovog kraja i poticati razvoj projektnih ideja obiteljskog gospodarstva koji svoje poljoprivredne potencijale mogu staviti u funkciju razvoja novih oblika turizma, poželio je Mršić.
Među brojnim gostima, bili su i Tonči Glavina, državni tajnik u Ministarstvu turizma, Monika Udovičić, pomoćnica ministra turizma, Krešimir Laštro, pročelnik županijskog Upravnog odjela za pomorsko dobro, more i promet, Mihaela Kadija, direktorica TZ Zadarske županije, Goran Ražnjević, predsjednik Nadzornog odbora Ilirija d.o.o. Biograd, a ukupno je sudjelovalo je 13 od 15 skupštinara.
– Ovo je priča za budućnost Ravnih kotara koji bi trebale biti kao Švicarska. Veliki je ovo iskorak za područje velikih mogućnosti od Nadina i Knina do Skradina, poručio je Radoslav Rade Bobanović.


 


 




Ministar Cappelli u Škabrnji


 


Ministar turizma Gari Cappelli jučer je posjetio i Škabrnju gdje je, uz pukovnika Marka Miljanića, zapovjednika samostalnog bataljuna Škabrnje te pomoćnicu Moniku Udovičić, položio vijenac i zapalio svijeću kod spomenika poginulim braniteljima i civilima na groblju Sv. Luka u Škabrnji. Tom prigodom prisjetili su se kobnog 18. studenog 1991. godine kada je u obrani Škabrnje ubijeno 31 civila i 13 branitelja, mještana koji su imali samo srce i želju da obrane svoje selo od nadiranja pripadnika JNA i paravojnih četničkih snaga.


 


 


Turističko vijeće TZ Ravni kotari


 


Članovi Turističkog vijeća TZ Ravni kotari: Zvonko Ljutić, Davor Mamić, Jurica Zrilić, Boris Žilić, Stamenko Peraić, Suzana Bačić, Danijela Hujak, Snježana Perić. Nadzorni Odbor: Đuro Hujak i Božo Bačić. Predstavnik u skupštini TZ Zadarske županije je Radoslav Rade


Bobanović.


 – Pomoći ćemo financijski udruživanju, jer je zajednička prezentacija bolja i uspješnija. Hrvatska i Slovenija se zajedno prezentiraju na tržište Kine (KINE). Uskoro će nam se pridružiti i Mađarska, jer udruživanje i zajednička prezentacija put uspjeha, zaključio je Gari Cappeli.