Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Došao iz Engleske boriti se uz Poskoke, zaljubio se u Hrvaticu i – ostao

30.04.2021. 11:48


Udruga specijalaca Domovinskog rata Poskoci predstavila je novo Predsjedništvo, najavila obilježavanje 30. godišnjice pogibije Franka Lisice, druge žrtve rata u Hrvatskoj te dodijelila plaketu svome suborcu Kateu Phillipsu, Englezu koji se borio s njima rame uz rame cijeli rat, ostao živjeti u Zadru i do danas se drže zajedno.
Ova gesta za Katea Phillipsa je bila iznenađenje, a jaki suborci teško su skrili emocije. Željko Bonato, novi predsjednik Udruge, uručio mu je plaketu u znak zahvalnosti, a Phillips je bio počašćen.
Petar Strmota, poptredsjednik Udruge te načelnik Pomorske i aerodromske policije u PU zadarskoj, rekao je par riječi o Phillipsu.


U bunkeru na Kolovarama upoznao ljubav svog života
– Kad je došao u postrojbu, bio sam sretan što ima netko niži od mene, započeo je kroz smijeh.
– Kate je jako dobar bojovnik, a prije svega čovjek, osoba vrijedna pažnje. Ova plaketa je mali znak pažnje za sav njegov doprinos, ali ima ljudi koji ne žive od velikih, nego od takvih malih stvari. Mislim da Kateu puno znače naša druženja i siguran sam da će ovaj detalj nositi u srcu. Danas, kad su mnogi borci razočarani, većina njih i opravdano, Kate je onaj koji je uvijek zadovoljan sa svim, rekao je Strmota.
Kate Phillips se borio za Hrvatsku od 1991. do kraja rata. Bez ikakve povezanosti s Hrvatskom, rodne ili prijateljske, spakirao je torbu i došao pomoći.
– Tek sam bio izašao iz marinaca i čuo sam da je Hrvatskoj potrebna pomoć. Rekao sam, zašto ne. Došao sam na Pag i tamo su me ‘oteli’ ovi dečki, govori Phillips kroz smijeh.
Nije pričao hrvatski, ne priča ga ni danas, a 1992. je u bunkeru na Kolovarama na jednoj rođendanskoj zabavi upoznao učiteljicu engleskog jezika.
– Netko mi je rekao da ona zna engleski pa da malo popričam s njom. I otišao sam do nje. Na kraju sam je oženio. Imamo kćer, unuka i unuku na putu, a zet nam je policajac. Tako da nam je taj poziv u obitelji, govori Phillips koji je tako ostao živjeti u Zadru, a u Poskocima stekao najbliže prijatelje sve do danas.
Oni govore na hrvatskom, on na engleskom.
– Družite se već 30 godina, a ne razumijete se, kako to? – pitamo ga.
– Razumijemo se mi, očima i glavom, govori on.
A na pitanje koliko mu znači njihova gesta, lupa se po srcu i proguta suzu.
– U svom ovom iskustvu u mojoj karijeri, ovi dečki su najbolje od svega. Privilegiran sam što sam s njima služio Hrvatskoj vojsci i što se i danas dobro zabavljamo zajedno. Jako su dobri dečki. Da mogu, sve bih opet ponovio, zaključuje Phillips.


Sjećanje na Franka Lisicu
Uz ovaj najvedriji trenutak jučerašnjeg susreta Poskoka, bilo je, nažalost, i tužnih tema.
Bonato je započeo jučerašnje izlaganje, kako je rekao, neplaniranim i teškim riječima.
– Napustio nas je naš suborac, 47- godišnji Marin Glavan, s kojim smo proveli rame uz rame sve dane rata. Takav je naš život čudan, da čovjek ode tako mlad. Njegovoj supruzi i djeci izražavamo iskrenu sućut, a našem Marinu neka bude laka hrvatska zemlja, rekao je na početku Bonato.
Još jedna tužna obljetnica bila je povod jučerašnje konferencije, a to je 30 godina od pogibije Franka Lisice, suborca iz specijalne postrojbe. Mladić iz Bibinja od samo 23 godine ubijen je 2. svibnja 1991. godine kod Polače. Bio je druga žrtva Domovinskog rata u Hrvatskoj, nakon Josipa Jovića i prva u Zadarskoj županiji. Bonato je rekao da je ljut što se na nacionalnoj razini ne pridaje dovoljno važnosti uspomeni na Lisicu.
– Smatramo da je njegova žrtva pomalo zanemarena i zaboravljena, pokraj nekih drugih akcija i žrtvi koji se preklapaju u ovom periodu. Mi kao njegovi suborci to nećemo dopustiti. Općina Bibinje, PU zadarska i obitelj Franka Lisice organiziraju obilježavanje, u Polači i na brdu Štrkovača, u subotu i nedjelju. A mi smo odlučili u petak navečer zapaliti svijeće na križanju Ulice Ante Starčevića i Ulice Franka Lisice koja nosi njegovo ime, rekao je jučer Bonato te pozvao one koji žele sudjelovati da se pridruže. Uz pridržavanje epidemioloških mjera.
Na paljenju svijeća večeras u 20.30 trebali bi, osim Poskoka, sudjelovati i pripadnici drugih braniteljskih udruga, PU zadarske, obitelj, prijatelji, navijači Tornada, a pozvani su i pripadnici vlasti.




Nova postava, novi planovi
Osnivačka skupština novog Predsjedništva Udruge specijalaca Domovinskog rata Poskoci, održana je prije par mjeseci, a jučer je prvi put predstavljena nova postava.
Željko Bonato je novi predsjednik, potpredsjednici su Jole Bakarić, Ante Buljat, Petar Strmota, Vele Mikić, tajnik Udruge je Ivica Salama, a Davor Dević i Ante Zubčić su članovi Predsjedništva.
Donijeli su plan rada i strategiju za četverogodišnji mandat, a izdvojili bismo psihosocijalno osnaživanje članova kroz ciklus od 12-15 radionica i razgovora s psiholozima, preko Ministarstva hrvatskih branitelja.
– Članovi se osjećaju dosta zanemareno, imaju raznih problema. Vidite što se događa, kad nam čovjek od 47 godina ode, teško se nosimo s time. Svi planovi i strategije nam padnu u vodu. Ali zato smo tu, da pomognemo jedni drugima i u slučaju neke bolesti, nismo liječnici, ali potpuno smo na raspolaganju u svemu što može pomoći, kaže Bonato.
Među planovima su im razne aktivnosti, edukacija, humanitaran rad, druženja, suradnja s lokalnom zajednicom, obilježavanje važnih datuma Domovinskog rata te radionice o doprinosu Poskoka u ratu.
– Također, želja nam je uključiti mlade, našu djecu, da pišu projekte, organiziraju akcije, kako bi se prenosilo sve na mlađe generacije, rekao je Bonato.
Još je želio zahvaliti PU zadarskoj, na čelu s Antonom Dražinom, članu Udruge, koji je bio i jedan od zapovjednika Poskoka na velikoj podršci u radu Udruge.