Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

»Gesta« obilježila Međunarodni dan plesa

30.04.2021. 12:49


Plesna udruga Gesta prigodnim je programom jučer obilježila proslavu Međunarodnog dana plesa. Od samog osnutka Udruge, svake godine obilježavaju Međunarodni dan plesa putem raznih plesnih performansa i plesnih kolaža u vlastitoj organizaciji, ali i u sklopu organizacije drugih plesnih ansambala i škola iz Zadra.
Zbog pandemije koronavirusa, Udruga je za ovu godinu pripremila plesni nastup na Kalelargi nakon kojeg su po zidovima lijepili likovne uratke svojih najmlađih članova.
– Plesna udruga Gesta već dugi niz godina sudjeluje u obilježavanju Međunarodnog dana plesa. Nažalost, ovo je već druga godina u kojoj ne možemo ovaj dan proslaviti našim uobičajenim aktivnostima. Pozivali bismo plesne prijatelje iz drugih ansambala, s kojima bismo Dan plesa obilježavali nastupima na gradskim trgovima. Prošle smo godine snimili video, tj. djeca su slala svoje snimke, rekla nam je Nena Jurišić, voditeljica udruge Gesta te je nastavila kako su se ove godine, zbog povoljnijih epidemioloških mjera, odlučili nastupati uživo.
– Ove smo godine, budući da nam je dozvoljeno raditi na otvorenom, odlučili pripremiti kratki plesni nastup u kojem smo predstavili segment iz predstave »Muzikolog i ja« koju ćemo premijerno izvesti u lipnju. Organizirali smo i izložbu likovnih uradaka naših najmlađih članova, rekla je Jurišić.
Plesna udruga »Gesta« proizašla je iz Plesnog studija DHM koji je osnovala pokojna zadarska plesna pedagoginja Nives Šimatović – Predovan. Na njenu inicijativu, Studio 2001. godine preuzima Nena Jurišić, njena učenica u Glazbenoj školi »Blagoje Bersa« na Odjelu za ples i ritmiku te kasnije u poznatom Zadarskom plesnom ansamblu. »Gesta« je namijenjena plesačima od 3 do 18 godina.


Umjetnički oblik izražavanja
Svjetski dan plesa obilježava se od 1982. godine, kada se širom svijeta čitaju međunarodne i nacionalne poruke zaljubljenika u ples.
UNESCO-ov Međunarodni odbor za ples Međunarodnog kazališnog instituta za ples ITI pokrenuo je ovu inicijativu, a izabrao je dan rođenja začetnika modernog baleta i jednoga od najvećih plesnih reformatora Jeana Georgesa Noverrea za Svjetski dan plesa.
Osnovna ideja tog dana je podsjećanje javnosti na ples kao umjetnički oblik izražavanja te uživanje u njegovoj univerzalnosti koja prevladava sve političke, kulturne i etičke prepreke.