Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Na pričesničkim ceremonijama samo djeca i roditelji, krizme odgođene do kraja svibnja

30.04.2021. 10:42


Zbog rapidnog širenja pandemije koronavirusa, dio nadbiskupija se odlučio za odgodu i otkazivanje pričesti i krizma. U zadarskoj su nadbiskupiji odlučili nastaviti održavanje prvopirčesničkih slavlja, a krizmena su, ukoliko epidemiološka slika bude povoljna, odgođena za kraj svibnja ili početak lipnja. Pravi problem za zdravstvene stručnjake ne predstavljaju ceremonije, koje župnici moraju organizirati prema epidemiološkim uputama, već velika slavlja koja se organiziraju nakon ceremonije.


Pričesti idu dalje
– U Nadbiskupiji je donesena odluka da se odgode krizmena slavlja, a da se pričesti nastave, naravno uz strogo poštivanje epidemioloških pravila. Takva je odluka donesena jer se smatra kako su djeca manje podložna zarazi koronavirusom i njegovu širenju, za razliku od mladih krizmanika. Pošto se krizmena slavlja u manjim župama, zbog malog broja pristupnika ponekad ne odvijaju svake godine, već svake druge, donesena je odluka da se krizmena slavlja odgode za neka bolja vremena, kako bi se umanjila mogućnost širenja zaraze, kaže Ines Grbić iz Tiskovnog ureda Zadarske nadbiskupije te zaključuje kako organizacija pričesti teče bez problema i incidenata.
– Župnici su od Nadbiskupije dobili jasne upute i pravila o načinu provođenja pričesnih slavlja. Djecu i roditelje se na vrijeme obaviještava o načinu provođenja ceremonije, te potrebnim epidemiološkim mjerama. Ukoliko u nekoj župi ima veliki broj pričesnika, donesena je preporuka da se djeca podijele u grupe, kako bi se na taj način smanjila koncentracija ljudi koji prisustvuju slavlju. Zasada nisu zabilježeni nikakvi incidenti ili neugodnosti, kaže Grbić i poručuje kako je nadbiskup zadarski Želimir Puljić izdao preporuku o održavaju privatnih slavlja nakon primitka sakramenta.


Pažljivo s privatnim okupljanjima
– Nadbiskup je posebno naglasio i komunicirao preporuku da na pričesničkim ceremonijama prisustvuju samo djeca i njihovi roditelji. Također je za roditelje donio preporuku da izbjegavaju organizaciju velikih privatnih proslava na kojima može doći do rapidnog širenja zaraze koronavirusom, ističe Grbić.
U većini slučajeva, sama ceremonija krizme ili pričesti ne predstavlja problem, ukoliko se održava u skladu s epidemiološkim smjernicama. Pravi problem predstavljaju privatna slavlja, koja većina želi održati u velikom društvu, bez obzira na epidemiološku situaciju.