Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Neka koronavirus nestane kao i strašna gripa španjola

30.04.2021. 12:53


Jeste li znali…. da je pri kraju 1918. godine u svijetu, pa tako i u našem gradu pandemija smrtonosne Španjolske gripe bila na svom vrhuncu. Ta opaka bolest kod nas zvana »španjola«, odnijela je do kraja prve četvrtine prošlog stoljeća oko 50 milijuna života i zahvatila trećinu planeta, dodatno opterećujući ionako već teško stanje u svijetu uzrokovano posljedicama Prvog svjetskog rata.
Nestanak austrougarskog carstva, poratna okupacija sila Antante, prekrajanja granica i druga povijesna previranja u ratom i restrikcijama iscrpljenom Zadru, pospješuju širenje bolesti koja danas nosi ime »majke« svih pandemija. Prvi slučajevi gripe pojavljuju se u Zadru početkom rujna 1918. godine, da bi nedugo poslije smrtonosni virus odnosio svakodnevno živote (3 do 6 osoba), punio gradsku bolnicu oboljelima i širio se gradom brže nego njegovim zaleđem i otocima.
Novinska izvješća iz tog vremena donose podatke o 4.500 zaraženih u Zadru i teškoj situaciji liječnika i ljekarnika koji jedva, a često i ne odolijevaju silini i obimu posla. Gradske vlasti pokušavaju zatvaranjem škola, raznim ukazima i upozoravanjem građana i ostalog puka na smanjenje i izbjegavanje okupljanja, te upućivanjem na što češću primjenu osobne higijene, suzbiti širenje opake bolesti. Građanstvo se obavještava da zarazu »gripom španjolom« i njeno širenje pospješuje boravak i rad u zatvorenim prostorima škola, ureda i tvornica te da se iste provjetravaju što je češće moguće. Svakako, širenju bolesti pridonosi povratak vojnika sa ratišta i iz vojnih logora u kojima je virus smrtonosne bolesti tada harao.
Zar sve ovo ne zvuči poznato? Stoljeće poslije teškog stanja i okolnosti u kojima se našao naš grad, suočeni smo zadnju godinu dana, nažalost, sa sličnom situacijom kao nekad. Ovaj put radi se o širenju nove svjetske pandemije koronavirusa za kojeg želimo i stremimo da čim prije nestane i ode u povijest poput nekadašnje strašne gripe španjole.
Nadamo se svi skorom nestanku ove današnje pošasti pandemije koronavirusa i povratku u normalan život i rad u našem lijepom gradu, naravno kao i u cijelom svijetu uz stari dalmatinski pozdrav Zdravi i veseli bili !!!


Ivo KALAJDŽIĆ