Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Od ponedjeljka kreće cijepljenje turističkih djelatnika u ZD županiji

30.04.2021. 12:33


Cijepljenje turističkih djelatnika ubrzano dogovaramo i krenut će odmah nakon 3. svibnja kada nam stižu značajno pojačane količine cjepiva. U tijeku smo dogovora sa liječnicima obiteljske medicine na značajnijim turističkim područjima kako bi posao tekao što brže i na najpogodnijim odnosno najbližim lokacijama, informacija je Šime Vickovića, zamjenika župana i načelnika Stožera civilne zaštite Zadarske županije, a koja je u ovoj specifičnoj sezoni – turistička odnosno bitna pretpostavka turizma.
Epidemiološka situacija, mjere i uvjeti ulaska turista u zemlju, pomoć u osiguranju olakšanih uvjeta za povratak nakon boravka kod nas, i širenje informacija o tome po emitivnim zemljama od iznimne su važnosti za uspjeh ovogodišnje sezone. Ona će zbog kašnjenja cjepiva i novih sojeva virusa stići kasnije nego smo lani mislili i očito se sve više približava – »špici«, uz nadu u produljenje i nakon kolovoza. Ključ svega je postići »zelenu oznaku« na ključnim kartama epidemiološke situacije, a van naših putova informiranja gostiju ključni će biti: stranice »Reopen Europe« i ECDC sa koloriranim kartografskim prikazom epidemioloških prilika u EU.


Kadija: Testiranje turista dogovoreno na 10-tak lokacija
O drugom također iznimno važnom pitanju za sigurnost i sam osjećaj kod potencijalnih gostiju, a to su punktovi za testiranje direktorica Turističke zajednice Zadarske županije Mihaela Kadija nam kaže:
– Turistička zajednica Zadarske županije je u intenzivnoj komunikaciji i s javnim i privatnim sektorom oko uspostavljanja što više lokacija za testiranje na Covid-19 brzim antigenskim testovima. Za sada u županiji imamo 10-ak lokacija gdje se turisti mogu testirati što je adekvatno trenutnim potrebama, ističe Kadija dodajući:
– Radimo na sistemu punktova sa Odjelom za zdravstvo Zadarske županije i Zavoda za hitnu medicinu Zadarske županije, te lokalnim turističkim zajednicama i turističkim kućama, kako bismo identificirali potrebe u brojkama i potom što veći broj punktova na kojima bi se turisti mogli testirati.
Uz ispostave hitne medicine, tu su i domovi zdravlja te privatne prakse obiteljske medicine kao mogući provoditelji testiranja. Naša je namjera potaknuti što više lokacija, i privatnih i javnih, kako bismo izbjegli opterećenja iti jednog punkta. Želimo da taj proces i u jeku najgušćeg prometa teče glatko kako za turiste, tako i za provoditelje testiranja.
Za sad se, ne tek u Hrvatskoj, postavlja pitanje cijena?
– Ministarstvo turizma i sporta je najavilo da će financirati brze antigenske testove. Prema informacijama Ministrice osigurano je 20 milijuna kn za testove, a nabava će ići putem Ministarstva gospodarstva i robnih zaliha koje će raditi objedinjenu nabavu, te je plan da cijena bude u konačnici simbolična za 4-članu obitelj. Kako i kome će se distribuirati, za sada nemamo informaciju zaključuje Kadija.


Sufinanciranje dodatnih medicinskih timova, cijepljenje, punktovi…
Ministrica Brnjac posjetila je na početku provedbe ove specifične »turističke kampanje« Dubrovnik jer je ondje započelo organizirano cijepljenje turističkih djelatnika, a potpisani su i ugovori kojima Ministarstvo sufinancira 10 dodatnih timova medicinske pomoći i u ovoj je godini za tu namjenu osiguralo ukupno 1,5 milijuna kuna. Ta su sredstva namijenjena županijama s najvećim udjelom broja turista i noćenja za plaćanje liječnika, medicinske sestre i tehničara, lijekova i sanitetskog materijala za razdoblje od lipnja do rujna.
Naglašavajući kako je cijepljenje turističkih djelatnika izrazito važna poruka turističkog sektora prema gostima:
– S najvećom ozbiljnošću pripremamo uvjete za što sigurniju i uspješniju turističku godinu. Potičem i pozivam turističke djelatnike na cijepljenje, naime, od 1. svibnja stiže nam 230 tisuća doza cjepiva tjedno, količine cjepiva bit će dostatne da se optimalno pripremimo za sezonu, poručila je resorna ministrica.




Iznimna zainteresiranost turističkih djelatnika za cijepljenje
Olakšanje dolazi od strane samih turističkih djelatnika kojih se preko 70% dobrovoljno prijavilo za cijepljenje, daleko iznad prosjeka drugih struka, a što potvrđuje da su više nego druge struke svjesni koliko im egzistencija ovisi o uspjehu sezone.
Ministarstvo turizma i sporta planira organizaciju cijepljenja i za sezonske radnike, kao i za pružatelje usluga smještaja u domaćinstvu nakon što se dovrši cijepljenje zaposlenih u većim tvrtkama.
Inače zadarske turističke tvrtke svoje su odradile u smislu anketa i pripreme lista. Vicković ohrabren ubrzanim dolaskom cjepiva naglašava da je sad vrijeme procjepljivanja radno aktivnog stanovništva a u čemu je, kao i u testiranjima tijekom sezone, ključan angažman obiteljskih liječnika i sestara jer je to minimalan tim za svaki punkt.
Bitno je da punktovi za testiranje budu raspoređeni ne samo na zračnim lukama i graničnim prijelazima, već i u marinama te drugim mjestima gdje će biti jasno dostupni gostima.
U konačnici, i mimo svih naših aduta, pa i nedostataka, ove godine vrijedi: »Glavni preduvjet za sezonu je da budemo ‘zeleni’!«


Kako će funkcionirati digitalna zdravstvena propusnica EU-a?
EU planira u lipnju pokrenuti sustav digitalne zdravstvene propusnice nadajući se da će tako spasiti ovogodišnju turističku sezonu.
Propusnica, koju izdaje liječnik ili zdravstvena ustanova, sadržavat će QR kod s informacijom da je putnik cijepljen protiv covida-19 ili je negativan na testu ili je probolio covid.
Isprintan na papiru ili spremljen u aplikaciji na pametnom telefonu, kod će biti dokaz da ste imuni.
Aplikacije već izrađuju neke članice EU-a.
Europska komisija planira raspisati natječaj za centralni sustav koji će omogućiti povezivanje različitih nacionalnih aplikacija i tako osigurati putovanja između članica.
Globalni standard još nije osmišljen, što znači da ostaje vidjeti kako će se tretirati putnici izvan EU-a. Najava je da će putnici s potvrdom o cijepljenu cjepivom odobrenim u EU iz recimo SAD-e moći s tim u EU.
Zbog zaštite osobnih podataka, oni će biti spremljeni na pametnim telefonima u odvojenom »novčaniku« (walletu), dok će središnji europski sustav baratati samo potpisima na digitalnim potvrdama, a ne osobnim podacima.
Kritičari ipak upozoravaju da će sustav biti podložan prevarama, odnosno da je diskriminatoran, jer će u slobodi kretanja uživati samo oni koji mogu dokazati da su cijepljeni…
Postoje i nedoumice u smislu: kako će se izdati digitalne putovnice milijunima ljudi u EU-u koji su već cijepljeni; pruža li test na antitijela dovoljan dokaz da je osoba koja se oporavila od covida-19 imuna, s obzirom da su se neki ponovno zarazili; jesu li cijepljeni i preboljeli i dalje mogući prijenosnici zaraze,….
Rok, do lipnja, čini se neostvariv s obzirom na obim posla i sporost dogovaranja u EU.


Smanjenje boravišne pristojbe?
Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac najavila je izmjenu pravilnika o boravišnoj pristojbi, čime će se ona već od 1. svibnja smanjiti s obzirom na tešku situaciju u turizmu zbog pandemije koronavirusa (također u Dubrovniku, kojima najvišu razinu iznad minimalno pripisane i najgore lanjske turističke rezultate u državi pa će se sa 20 vjerojatno smanjiti na 10 kn za hotelske goste po noćenju). Ministarstvo je tako poslalo upite svim regionalnim turističkim zajednicama o tome koliko je potrebno sniziti boravišnu pristojbu namjerom da temeljem njihovih očitovanja definirati kolika će ona biti.
MIhaela Kadija, direktorica TZ Zadarske županije o tome navodi:
​- Nastavno na upit Ministarstva turizma, Turistička zajednica Zadarske županije je prikupila prijedloge od strane lokalnih turističkih zajednica koje su visinom iznosa izlazile iz okvira minimuma propisanog Pravilnikom, te se time razlikovale od velike većine ostalih turističkih zajednica u županiji. Smatramo kako nije dobro povećavati iznos pristojbe koje gost plaća u ovakvim uvjetima, već treba ostati na iznosima na koje su gosti navikli. Moramo istaknuti kako treba razlikovati smanjenje paušalnog iznosa turističke pristojbe koja se naplaćuje od tzv. »privatnih iznajmljivača« neovisno o broju noćenja, pa stoga, ukoliko nema prometa, nema ni opravdanja da se naplaćuje u punom obliku. Pristojba koja se naplaćuje po noćenju, a plaća je gost, jednostavno se niti ne realizira ako nema noćenja, odnosno ako turist ne dođe. Stoga umanjenje ispod minimuma propisanog Pravilnikom smatramo nepotrebnim.
Inače, već je ranije najavljeno kako će se izmjenama pravilnika smanjiti paušalna boravišna pristojba, kao i članarina, i to za 50 posto. Nautičarima se, pak, paušal smanjuje za 20 posto. Paušalni iznos boravišne pristojbe u pravilu plaćaju privatni iznajmljivači, i to u tri rate, počevši sa srpnjem.