Tradicionalni maslinarski marendin privukao ljubitelje dobre spize
Poruka greške
Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).

Prepun grad u sunčano jutro zadnjeg travanjskog dana - idealni uvjeti za Humanitarni maslinarski marendin koji se održao na Narodnom trgu u sklopu 24. Međunarodnih dana masline.
Varivo od grahorica s maslinovim uljem u izvedbi Hotelijersko-turističke i ugostiteljske škole, degustacija ulja, nastupi Zadarskih mažoretkinja i klape Diadora ili veliki humanitarni karakter cijele manifestacije… Brojni su razlozi zašto je bio tako velik odaziv na marendin. Među posjetiteljima i onima koji su podržali akciju su bili župan Božidar Longin, dr. Ivica Žuvela, Višnja i Zdravko Pevec, hrvatsko-talijanski bračni par Zorica i Antonio Mazzeta, članice udruge i veslačke ekipe Dragonboat Zadar, Mirjana Dragičević i Milka Batur iz Lige protiv raka Zadar i brojni drugi.
Kako je rekao Benito Pucar, u ime organizatora Udruge prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista Zadarske županije, manifestacija je humanitarna iz dva razloga.
- Prilozi prikupljeni od marendina doniraju se Općoj bolnici Zadar za popratne uređaje za linearni akcelerator, u suradnji s Ligom protiv raka. A osim toga, kao i svake godine, donirat ćemo sva ulja koja ostanu od manifestacije, ovaj put Domu za odrasle osobe Sv. Frane, rekao je Pucar, dodajući kako je zadovoljan odazivom na ovogodišnju manifestaciju, pogotovo s obzirom na lošije maslinarske godine. Naime, zaprimili su 113 uzoraka maslinovog ulja od Istre do Crne Gore.
Za njihovu analizu glavni i odgovorni je Filip Erceg, voditelj Panela za senzorsku analizu djevičanskog maslinovog ulja Zavoda za javno zdravstvo Zadar.
Bili su tu i ravnokotarski vinari koji su donirali vino, kako bi varivo bolje sjelo.
Mladi Šimun Buljat rekao je kako imaju u ponudi rose, autohtonu maraštinu i Soare, kupažu četiri sorte koju su u Vinima Buljat nazvali po nekadašnjima rimskim posjedima u Suhovarama.
Za marendin je bio zaslužan Mirko Poljak, stručni učitelj kuharstva u HTUŠ-u, pripremio ga je zajedno sa svojim učenicima.
- Leću, čičvardu, grah smo natopili prethodni dan u vodi, a prilikom kuha nja dodali smo suho meso, krumpir, orzo i začine - češnjak, peršin, sol, papar i naravno, maslinovo ulje. Pravo tradicionalno jelo. Drago nam je da smo se mogli odazvati na ovu humanitarnu akciju, rekao je Poljak.
Svoj prilog su dali i Zorica Mršić Mazzeta, rodom iz Islama Latinskog, i njen suprug Antonio Mazzeta, odvjetnik Hrvatske ambasade u Rimu, par poznat po velikom doprinosu hrvatskoj dijaspori u Italiji.
- Prijavite se ili registrirajte za slanje komentara
- 895 čitanja
Povećanje proračuna
Velike su vrućine! Ne ostavljajte djecu samu u vozilima
Uskok vrši pretrese na više lokacija u Istri
Danijela Martinović piše roman u kojem će otkriti dosad nepoznate stvari