Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Grade košarke, probudi se!

Autor: Roman Morović

29.05.2009. 22:00
Grade košarke, probudi se!

Foto: Sebastian GOVORČIN



Danas će se po sedmi put ove sezone susresti Zadar i Cibona. Druga utakmica finala doigravanja Prvenstva Hrvatske može ili donijeti Zadru izjednačenje serije na 1-1, ili Ciboni vodstvo 2-0 i priliku da u utorak u svojoj dvorani iskoristi prvu meč loptu za naslov prvaka. Svaka momčad ima svoj cilj i svoju strategiju kako ga ostvariti. U prvoj finalnoj utakmici pobijedila je strategija Velimira Perasovića i Cibone, koja je bez velikih uzbuđenja došla do pobjede i to na način da je kontrolirala utakmicu od prve do posljednje minute ne dopustivši Zadranima priliku za preokret. Štošta nije funkcioniralo u momčadi Zadra na toj utakmici, od obrane i skoka, pa do lošeg napadačkog učinka. Zadrani imali tri puna dana između prve i druge utakmice za analizu tih pogrešaka i kovanje plana kako igrati da im se one ne bi ponovile i u drugoj utakmici. Cibona je u prvoj utakmici dala snažan signal da želi pitanje prvaka Hrvatske riješiti već nakon tri utakmice, stoga će današnja druga utakmica biti od presudne važnosti za Zadar, kako za nekoliko dana ne bi došao u situaciju da u Zagrebu mora ići na sve ili ništa. Zadrani su toga svjesni i zato je mobilizacija u zadarskom taboru ovih dana maksimalna. Svi igrači iz dana u dan najavljuju kako jedva čekaju da počne ta druga utakmica, trener Sagadin je uvjeren da će njegova momčad odigrati bolje nego u Zagrebu, a i među navijačima se osjeća umjereni optimizam.
Analiza obavljena, na redu su djela
– Analizirali smo prvu utakmicu i uvidjeli smo gdje smo griješili, kako u obrani tako u tranziciji i u napadu. Ukazao sam mojim igračima na te pogreške i pokazao im način kako treba igrati da nam se one ne bi ponovile u drugoj utakmici. Večeras moramo odigrati bolje nego u Zagrebu kako bi pobijedili. Protivnik je dobar, jak tako da ne ovisi sve uvijek o nama. Nešto ovisi i o Ciboni ali i o kriteriju suđenja. U drugoj utakmici ne smijemo i nećemo ponoviti iste pogreške – kazao je u najavi druge finale utakmice trener Zadra Zmago Sagadin.
Sagadinova glavna taktika, čvrsta obrana i kontrola skoka, na prvoj utakmici nije funkcionirala kako treba. Alan Anderson bio je nerješiva zagonetka za zadarsku obranu, Prkačin je po običaju odradio svoj posao pod košem, a u završnici se raspucao i Davor Kus tako da je Cibona na kraju ubacila velikih 86 poena, sasavim sigurno dosta više nego što su prije utakmice planirali Zadrani. “Vukovi” su ostvarili i deset skokova više (34-24), od čega čak jedanaest više obrambenih što znači da su puno bolje kontrolirali svoj reket ali i da su u napadu bili nešto precizniji. Iz zadarskog su tabora imali poneku primjedbu i na sudački kriterij, no te su stvari u hrvatskoj košarci već odavno uobičajene.
– Napravili smo ponešto i na obrambenom planu. Imamo problema sa fizičkom čvrstinom i tu moramo reagirati što je bolje moguće jer oni idu vrlo čvrsto, često i preko granice dozvoljenog i to dosta puta prođe nekažnjeno. Šutirali smo premalo slobodnih bacanja, a na to su utjecali i ljudi u sivom. Cibona ih je pucala 35, a mi samo 17 i to je neravnopravno. Imali smo problema i u napadu jer nije bilo ravnoteže u igri po širini i po dubini. Šutirali smo više trica nego dvica i to treba uravnotežiti. I u skoku možemo bolje, kao i u omjeru izgubljenih i ukradenih lopti. U svakom od ovih segmenata ćemo pokušati napraviti jedan korak naprijed – ističe Sagadin.
Zdravstveni kartoni uredni
Zadrani su spremni za novu bitku. Svi sitni problemi, udarci i bolovi koje su imali pojedini igrači pasti će u zaborav onog trenutka kada sudac, danas u 17 sati, podbaci loptu. Finale Prvenstva Hrvatske ipak se ne igra svaki dan i Zadrani znaju da će, izgube li danas, teško obraniti naslov prvaka. Upravo zato moraju svi od prvog do zadnjeg dati i posljednji atom snage i, kako voli kazati Rok Stipčević, ostaviti srce na parketu. Ako to naprave, pa čak i ako izgube utakmicu, nitko im neće reći niti riječ zamjerke. Jasno, tu nema provlačnja jer zadarska publika točno zna osjetiti kada su njihovi igrači dali svoj maksimum, a kada ne.
– Što se zdravstvenog stanja tiče nekih problema s leđima imao je Todor Gečevski ali mislim da će on biti spreman. Juby i Perić su bolje i mislim da oni ne mogu odigrati slabije nego u Zagrebu. Što se tiče obrane na Andersonu siguran sam da će njih dvojica ovoga puta napraviti dobar posao i već su na nekim prethodnim utakmicama protiv Cibone pokazali da to mogu. Toni se polako vraća ali on je imao dosta dugu stanku tako da to treba uzeti u obzir. Rok još nije sasvim pravi ali iz utakmice u utakmicu igra sve bolje i bolje. Kada se sve to zbroji siguran sam da ćemo večeras izgledati puno bolje nego u prvoj utakmici u utorak.
U boj, u boj za Zadar svoj!
Zadarska publika danas će morati dati svoj doprinos. Prvi put će se finalna serija za prvaka Hrvatske igrati u Dvorani Krešimira Ćosića i bilo bi idealno kada bi se stvorila atmosfera kakva je bila primjerice početkom godine na utakmicama s Cibonom i Partizanom u NLB ligi. Iako će mnogi reći da je to nemoguće jer je situacija u klubu tada i sada bitno drugačija, što je u načelu točno, treba još jednom ponoviti svim ljubiteljima zadarske košarke o čemu se ovdje radi. Zadar i Cibona igraju finale Prvenstva Hrvatske, bore se za naslov najboljeg kluba u državi. Dva najveća hrvatska kluba, dva ljuta rivala igraju najveći derbi hrvatske košarke i Zadar bi kao grad košarke to jednostavno morao prepoznati, bez obzira na sve probleme kroz koje je klub prolazio ove sezone. Jer taj epitet, grad košarke, Zadar nije dobio ni zbog predsjednika, ni zbog direktora, niti zbog igrača i trenera, već isključivo zbog navijača i jednog velikog fanatizma kojim su Zadrani desetljećima pratili svoj klub. Zbog toga bi upravo oni sada trebali biti ti koji će na prvoj liniji bojišta stati uz voljeni klub i boriti se za njega svim srcem, glasnicama i dlanovima kako bi mu pomogli da pobijedi vječnog rivala i napravi korak naprijed prema naslovu prvaka Hrvatske.
– Igramo u svojoj dvorani, pred svojom publikom i ja ih ovim putem pozivam da dođu u što većem broju i da nam pomognu jer je protivnik u ovom trenutku objektivno najjača momčad u državi. Cibona, međutim, nije nepobjediva što smo mi već i dokazali i sutra ćemo, bez ikakve dileme, napraviti sve što je u našoj moći da dobijemo utakmicu – zaključio je Sagadin.