Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Pilot-projekt uspješno sletio

29.05.2011. 22:00
Pilot-projekt uspješno sletio


U svrhu popularizacije zadarskog zatvorenog plivališta i jednog od najtrofejnijih hrvatskih sportova,  Vaterpolo klub Zadar 1952 i  Grad Zadar uz suradnju s tvrtkom Oktal Pharma na Višnjiku su organizirali Prvenstvo  osnovnih škola u vaterpolu.  Učenici drugih i trećih razreda zadarskih škola vaterpolske su vještine demonstrirali od sredine ožujka, a protekli je vikend bio rezerviran  za polufinalne i finalne utakmice, proglašenje najboljih timova i dodjelu priznanja.
Uz pomoć prilagođenih  pravila 450 mališana prvi se  put susrelo s loptanjem na  vodi na natjecateljskoj razini,  no natjecanje je, barem za  organizatore, ovaj put bilo u  drugom planu.
– Željeli smo djecu upoznati  s vaterpolom, njima i njihovim  roditeljima dati priliku da ne  moraju birati samo između  nogometa i košarke. Ako je  suditi po odazivu mališana i  posjetu bazenu tijekom prvenstva, naš je pilot-projekt  na dobrom putu da ispuni  svoju svrhu. Nadam se da će  barem dio njih ostati na  Višnjiku, ako ne u vaterpolu,  onda u jednom od vodenih  sportova – kazao je Goran  Jovančević, šef struke VK Zadar 1952 koji je uz trenere: Ivu  Radetića, Dražena Adžića i  Damira Bašića osmislio cijeli  projekt. 
– Prvenstvo osnovnih škola  uspjelo je zahvaljujući angažmanu djece, njihovih roditelja i učitelja, odnosno  sponzora. Zahvalio bih se ljudima iz Oktal Pharme koji su  prepoznali vrijednost ove manifestacije, ali i prijatelju Kluba iz Osijeka koji redovito  prati i pomaže akcije VK Zadar. Prvenstvo ćemo organizirati i dogodine, a cilj će nam  biti okupiti još više djece –  naglasio je Ivo Radetić.
Inače, VK Zadar uskoro  kreće i s Malom školom vaterpola, programom za djevojčice i dječake čiji je cilj  socijalizacija najmlađih osnovnoškolaca kroz više sportova.
Po isteku programa djeca  će, sukladno afinitetima i sposobnostima, moći izabrati  sport koji im najviše odgovara, a koji ne mora nužno biti  vaterpolo.
 


U muškoj konkurenciji dominirali dječaci iz OŠ Zadarski otoci


U konkurenciji djevojčica iz  drugih razreda najuspješnije su  bile predstavnice OŠ Krune  Krstića. U finalu su svladale  vršnjakinje iz OŠ Šime Budinića,  dok su se u godinu dana starijem  uzrastu učenice spomenutih škola zamijenile u poretku. U muškoj  konkurenciji dominirali su dječaci  iz OŠ Zadarski otoci, u oba finala  bolji od OŠ Šime Budinića.