Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Liječnici postaju činovnici

29.05.2012. 22:00
Liječnici postaju činovnici


Dr. Biloglav navodi da bi ministar Ostojić trebao samo jedan dan provesti u ordinaciji obiteljske medicine, pa bi uvidio koliko činovničkog posla liječnici već sada odrađuju


E-lista čekanja na nacionalnoj razini jedna je od mjera kojima ministar zdravlja Rajko Ostojić namjerava stati na kraj dugim listama čekanja na specijalističke preglede, dijagnostičke pretrage i operativne zahvate u hrvatskim bolnicama. Hrvatska bi, prema Ostojićevim najavama, e-listu trebala dobiti do 1. prosinca ove godine. Tad će se početi s objavljivanjem prvih slobodnih termina i usmjeravanjem pacijenata na prvo slobodno mjesto.
Paralelno s e-listama ići će i sustav elektronskog naručivanja iz ordinacije primarne zdravstvene zaštite, što znači da se pacijent na pretragu ili operaciju neće naručivati sam, već će to učiniti njegov obiteljski liječnik. Taj sustav, prema Ostojićevim najavama, funkcionirat će do 1. siječnja 2013. godine.
Stupanj hitnosti
Na novim uputnicama pisat će stupanj hitnosti narudžbe, koji će procjenjivati obiteljski liječnik, a potvrđivati bolnički specijalist. Svaka će bolnica osnovati povjerenstvo za upravljanje listama čekanja s najmanje dva člana, koje će ažurirati podatke u listi i nadzirati sustav, kao i osobu koja će zvati pacijente najmanje tri dana prije operacije ili sedam dana prije pretrage i upozoriti ih na posljedice neopravdanog izostanka s naručenog termina. Ostojić najavljuje kako sankcioniranje neće biti rigorozno, računajući na odgovornost pacijenata.
Ostojićeve mjere za smanjivanje dugih lista čekanja komentirao je zadarski liječnik dr. Damir Biloglav, predsjednik HUP-a – Udruge liječnika poslodavaca u ugovornom odnosu, ocijenivši ministrove izjave vrlo neozbiljnima i neodgovornima.
– Aktualni ministar tek snima situaciju što je vidljivo iz njegovih izjava. Nakon što snimi situaciju, slijedi faza shvaćanja. Vjerujem da će uvidjeti da liste čekanja nisu najveći problem hrvatskog zdravstva kao što mu se to sada na prvi pogled čini. Ovakvim neozbiljnim izjavama samo uveseljava narod, iza njih još uvijek ne stoji nikakav ozbiljan plan, kaže dr. Biloglav, dodajući da su obiteljski liječnici već sada opterećeni činovničkim obvezama, a novi ministrovi planovi oko naručivanja pacijenata na specijalističke preglede dodatno će ih vezati uz računalo, umjesto uz pacijente.
Sukob s pacijentima
Obveze koje već sada imaju liječnici obiteljske medicine, kako ističe dr. Biloglav, ne ostavljaju im dovoljno vremena za pacijente. Dr. Biloglav navodi da bi ministar Ostojić trebao samo jedan dan provesti u ordinaciji obiteljske medicine, pa bi uvidio koliko liječnici već sada odrađuju činovničkog posla.
– Liječnici obiteljske medicine mogli bi slobodno cijeli svoj radni dan provesti uz računalo. Mi i bez pacijenata već sada imamo dovoljno činovničkog posla. Ostojić, umjesto da nas rastereti takvih obveza, da bismo se mogli posvetiti pacijentima, nameće nam nove činovničke obveze koje vode izravnom sukobu s pacijentima, kaže dr. Biloglav, ističući da je vrlo teško procjenjivati hitnost zdravstvenih problema jer svakom pacijentu je njegov problem, njegova bolest, najveća, najhitnija…
Izbačene ideje
Ako zažive najave ministra Ostojića, obiteljski liječnici bit će dovedeni u nemilu situaciju – sukob s pacijentima, što je nedopustivo. No tu, kako ističe dr. Biloglav, nije kraj problema. Nastavljaju se u bolnici, gdje će bolnički liječnici potvrđivati indiciranost e-uputnica.
– Obiteljskim liječnicima je prepuštena odluka o hitnosti specijalističkog pregleda ili dijagnostičke pretrage. Tu je neminovan sukob s pacijentima jer će svi tražiti hitnu pretragu ili pregled, što je razumljivo jer svakome je njegov problem najteži. Kad se već u to upustimo i e-uputnicu pošaljemo u bolnicu, onda će se tamo provjeravati odluka obiteljskog liječnika, odnosno opravdanost pretrage, govori dr. Biloglav, pitajući se tko u bolnici na temelju e-poruke, može ocijeniti indiciranost određene pretrage i pregleda.
Dr. Biloglav drži da ako se već odluka o hitnosti prepustila obiteljskom liječniku, da nema smisla u bolnici je dodatno provjeravati. Pacijenta najbolje poznaje obiteljski liječnik, stoga je to provjeravanje bolničkih liječnika udar je na dignitet obiteljske medicine.
– Ministar Ostojić izjavio je puno neozbiljnih stvari. Iza takvih mjera ne stoji nikakav ozbiljan, promišljen plan, već su to njegove na brzinu izbačene ideje. Ljudima se možda to čini simpatično, no liječnicima obiteljske medicine donosi niz dubioza. Uglavnom, riječ je o vrlo neozbiljnim i neodgovornim izjavama, a gledajući ih kao moguće mjere za spas hrvatskog zdravstva, one nisu izvedive, zaključuje dr. Biloglav.