Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Garden festival odlazi iz Tisnog, hoće li se vratiti u Petrčane?

30.05.2018. 11:24
Garden festival odlazi iz Tisnog, hoće li se vratiti u Petrčane?


– Nakon šest godina The Garden Resorta u Tisnom, teška srca smo primorani najaviti da će ovo biti zadnja godina kako ćemo biti prisutni na ovoj lokaciji ugošćavajući međunarodne događaje koji privlače tisuće posjetitelja iz cijelog svijeta. Ovog ponedjeljka, 28. svibnja, Općinsko vijeće Tisno glasovalo je za ponovno izdavanje dozvole rada Vortex beach baru, koja je bila ukinuta prošle godine zbog ilegalnog rada odmah uz našu lokaciju. Dozvola omogućava Vortexu da i u vremenu između između 7:00 – 12:00 ujutro od 15. lipnja do 1. rujna, pušta iznimno glasnu glazbu te na taj način onemogućava jutarnji odmor gostima festivala. Temeljem svakogodišnjih pritužbi naših gostiju i inozemnih partnera kontinuirano smo upozoravali na navedeni problem. Ovakvom odlukom Općinskog Vijeća Tisno onemogućeno nam je odgovorno poslovanje te ispunjavanje ugovornih obveza koje smo preuzeli prema naših gostima. Slijedom navedenog, The Garden tim od 2019. godine napušta Tisno i uz potporu međunarodnih organizatora događaja započeli smo razgovore o novoj lokaciji za 2019., obavijestili su iz organizacije ovog festivala koji se prije Tisnog godinama održavao u Petrčanima, a odakle je "potjeran".
– Iako smo jako sretni u Tisnom i još uvijek imamo ugovor s Hostinom, vlasnicima lokacije, ovo će biti naša zadnja godina kako ćemo ugostiti međunarodne događaje u Tisnom. Aktivno ćemo tražiti novu lokaciju za sezonu 2019. i dalje i već imamo nekoliko novih lokacija na umu. Odluka Općinskog vijeća u Tisnom, koja dozvoljava Vortexu da radi odmah uz nas i tijekom naših događaja u vremenu od 7:00 – 12:00 s glasnom glazbom, sprječava The Garden da omogući prigodno okruženje u kojem naši gosti mogu spavati, tako da se oni u budućnosti neće vraćati. Nudimo mali postotak kreveta za festivalske goste, a većina ih odsjeda u Tisnom, Jezerima, Betini i Murteru. Šokirani smo odlukom Vijeća i osjećamo da gledaju kratkovidno na stvari. Čini mi se nevjerojatnim da mali partikularni interesi zaustavljaju projekt koji tijekom osam tjedana u Tisno dovede preko 20 000 inozemnih gostiju. Odluka za napuštanje Tisnog nije bila laka, ali bi ostanak u ovakvom okruženju trajno ugrozio projekt u koji smo zajedno s našim inozemnim partnerima uložili iznimno puno energije i financijskih sredstava. Neprimjereno glasna glazba lokalnog bara ne dopušta ljudima odmor u jutarnjim satima te gosti više ne žele odsjedati na lokaciji – rekao je Nick Colgan, domaćin lokacije The Garden Resort.
Ove godine očekuje se do 20.000 posjetitelja iz više od 40 zemalja svijeta koji troše oko 100 eura po danu i ostaju minimalno 7 dana, a ovogodišnji budžet vanjskih promotora je otprilike 1,5 milijuna eura samo za programski dio. 
Promoteri iz cijelog Ujedinjenog Kraljevstva i Nizozemske su se također oglasili o ovom slučaju u negativnom kontekstu.
– The Garden Resort u Tisnom je izglasan među 10 najboljih europskih festivalskih lokacija po pisanju utjecajnog The Guardiana, dobiva potporu najvećih medija poput The Telegraph, The Independent, DJ Mag, uz potporu lokalnih, nacionalnih i regionalnih medija. Festivalski posjetitelji došli su iz svih dijelova svijeta, poput Australije, Novog Zelanda, Rusije, Islanda, i iz cijele Europe, kako bi posvjedočili jedinstvenom spoju odmora s glazbenom pozadinom. To je stvorilo i konstantni interes te su promoteri iz cijele Europe sada postali integralni dio hrvatske festivalske priče u Tisnom. Dat ćemo sve od sebe da ovu sezonu odradimo po planu, a onda ćemo svi zajedno posaditi The Garden sjeme negdje drugdje, zaključili su organizatori.