Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Lutke u virskoj nošnji među jedinstvenim hrvatskim suvenirima

30.05.2020. 09:01


Izrađuju se od porculana, kartona i tkanine, potom se lijepe i oblikuju do posljednjeg detalja ili uzorka hrvatskih narodnih nošnji. Dolaze u različitim veličinama od 12, 18 i 24 centimetra, a te šivane lutke u autentičnim narodnim nošnjama izrađuju vješti prsti djelatnika zadarske tvrtke Prudens. Nedavno je Prudens predstavio novu serija lutki u ženskoj narodnoj nošnji otoka Vira s dvije verzije – crvenom suknjom i travesom (pregača) bez dezena te crnom koju krase cvjetni uzorci – pa ih je zadarska tvrtka dosad ukupno izradila više od 10 tisuća s uzorcima 150 nošnji iz svih krajeva Hrvatske. Ova je virska lutka u nošnji dobila i dodatnu verziju, s izraženijim garofulima (karanfil) na crnoj suknji te koloritnijoj verziji s modrom podlogom, kako bi bile identične motivima sa starih fotografija ili onima koje su nosile Viranke u virskom KUD-u. U suštini, virske su nošnje bliske ninskima i nošnjama Ravnih kotara, ali su brojnim detaljima, poput bijeloga facola (marama), fašice ili narukvice te šarene kanice (pojas), slične drugim otočnim ženskim nošnjama zadarskog arhipelaga.


Autentičan i lijepo oblikovan suvenir
– Imamo tri modela lutki s virskom nošnjom. Želja nam je bila napraviti što ljepše i autentičnije lutke, kako bi na pravi način predstavljale tradiciju. No još ćemo ih dorađivati sa sitnim detaljima – kaže direktor Prudensa Denis Ivanac. Posao s lutkama Prudens je počeo prije dvije godine kada je Ivanac zaključio kako bi jedan autentičan i lijepo oblikovan suvenir – lutke s narodnim nošnjama – na pravi način trebao predstavljati hrvatsku tradiciju.
– Hrvatska ima zaista nevjerojatan broj različitih narodnih nošnji, jer čak i neka susjedna mjesta, sela i zaseoci imaju posve različite nošnje. Nemoguće ih je napraviti sve, ali smo zasad uspjeli izraditi više od 150 različitih modela – govori Ivanac. Tako u Jezerima na otoku Murteru u kojima živi 800 do 900 stanovnika postoji osam različitih nošnji, a isto bi se moglo kazati i za otok Vir kada bi se umjesto jedne reprezentativne nošnje izrađivale sve verzije – vezane uz godišnja doba, blagdane, svečane prigode, tugovanja ili svakodnevni život. Detalji na odjeći otkrivali su prigode i događaje u kojima se nosila, pa se na ženskim narodnim nošnjama može čitati autentična priča o životu svakog mjesta, navikama ljudi, mašti i tradiciji.


Međunarodno prepoznata poslovna priča
– U ovom trenutku sve bitne suvenirnice u Hrvatskoj, a to su one koje u ponudi imaju autentične hrvatske, a ne lažne kineske suvenire, imaju naše modele lutki s nošnjama. Ponuda postoji i u zračnim lukama – napominje direktor Prudensa. Tvrtka se uspjela tržišno pozicionirati tijekom prošle godine, pa Ivanac kaže kako je na putu da Prudens zaokruži svoju poslovnu priču koja je i međunarodno prepoznata. Lutke s narodnim nošnjama mogu se tako kupiti u Sjedinjenim Američkim Državama, a do kraja godine najvjerojatnije i u Australiji. Prve je lutke zadarska tvrtka napravila s modelima u ženskoj dubrovačkoj narodnoj nošnji, jer se računalo na uspjeh kod gostiju s kruzera koji pune dubrovačke ulice tijekom ljetne sezone. Posao je dalje napredovao poboljšanjem kvalitete izrade i većom raznolikošću nošnji.
– Imamo tim koji stalno radi na lutkama, a uskoro ćemo dobiti i jednu vrhunsku lutkaricu s kojom ćemo napraviti korak naprijed. Lutke možemo izrađivati i u prirodnoj veličini, a nedavno smo dovršili jednu od 48 centimetara. Možemo se također pohvaliti kako smo izradili lutku sa ženskom nošnjom otoka Suska, koja je jedna od najzahtjevnijih i najkompliciranijih u Hrvatskoj – raduje se Ivanac novim poslovnim izazovima.(Virski list)




»Imamo tim koji stalno radi na lutkama, a uskoro ćemo dobiti i jednu vrhunsku lutkaricu s kojom ćemo napraviti korak naprijed
Denis Ivanac