Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Iznajmljivači na crno daju apartmane ispod cijene

Autor: Dragana Glavočić

29.06.2009. 22:00
Iznajmljivači na crno daju apartmane ispod cijene

Foto: Adam VIDAS



Kakva je situacija kod mene, tako je i kod svih ostalih susjednih iznajmljivača. Prve goste očekujemo tek početkom srpnja. Oni koji sigurno imaju kome iznajmiti apartman to su iznajmljivači koji daju “ispod cijene”, odnosno ne prijavljuju svoje goste. Opremljenost apartmana koji rade “na crno” je stravična, kazao je iznajmljivač


Unatoč crnim prognozama za tekuću turističku sezonu Kukljica na otoku Ugljanu bilježi porast noćenja od čak 10 posto u odnosu na prošlu godinu, što bi značilo da je u prvih mjesec dana sezone prijavljeno 1.095 noćenja. Na ovako dobar početak turističke sezone, kaže Zlatka Blaslov, direktorica TZ Općine Kukljice, utjecao je mjesec svibanj koji je bio vrlo vruć i sparan te su se brojni gosti koji inače ljetuju u Kukljici odlučili malo ranije krenuti na more.
– I mene je iznenadio porast broja noćenja u privatnom smještaju. U prvih mjesec dana turističke sezone uglavnom su nam pristizali gosti iz Njemačke. Iznenadio nas je i broj Talijana koji obično dolaze k nama u kolovozu, pojasnila je Blaslov. U strukturi gostiju u privatnom smještaju i u TN Zelena punta prednjače Česi, Poljaci te gosti iz Slovačke, dok Talijani, Nijemci i domaći gosti u manjem broju posjećuju Kukljicu.
– Svaki privatni iznajmljivač bori se za gosta plasirajući apartmanski smještaj putem interneta ili agencija. U odnosu na prošlu godinu, kapacitet je ostao nepromjenjiv, što bi značilo da je na raspolaganju 528 ležaja. Prošle godine tijekom srpnja i kolovoza imali smo situaciju da se tražio ležaj više te su gosti znali prespavati u automobilu kako bi sutradan dobili slobodan apartman, istaknula je Blaslov.
Što se, pak, tiče posezone, Blaslov smatra da je još prerano za prognoze. Naime, jedan od čimbenika koji diktira posezonu je svakako početak školske godine.
– Upravo zato u posezoni uglavnom imamo goste srednje i starije životne dobi, dodala je Blaslov.
Kakva je situacija na terenu, provjerili smo kod pojedinih privatnih iznajmljivača u Kukljici.
Naime, kazali su nam da gostiju nema “ni za lijek”.
– Kakva je situacija kod mene, tako je i kod svih ostalih susjednih iznajmljivača. Prve goste očekujemo tek početkom srpnja. Oni koji sigurno imaju kome iznajmiti apartman to su iznajmljivači koji daju ispod cijene, odnosno ne prijavljuju svoje goste. Opremljenost apartmana koji rade na crno je stravična. Danas se govori da apartman mora imati klima uređaj, priključak na internet i satelitsku antenu jer je današnji gost izbirljiv, a mom susjedu svako jutro gosti s noćnom posudom silaze stepenicama jer ne postoji uređen sanitarni čvor na katu kuće, kazao je iznajmljivač koji je želio ostati anoniman. Također, rekao je da u brojnim kućama u staroj jezgri Kukljice, koje su kupili Zagrepčani, ljetuju njihovi “prijatelji” iz Austrije, Slovenije, Njemačke koji se ne prijavljuju, a niti se za njih plaća turistička pristojba.
– Čuo sam da je ponovno aktualan trend iz osamdesetih godina kad su se iznajmljivale sobe turistima. Danas možete dobiti dvokrevetnu sobu s mogućnošću korištenja zajedničke kupaonice za svega 9 eura, odnosno za 70 kuna po noći i, kako čujem, ima poprilično zainteresiranih gostiju, dodao je sugovornik te kazao da mu nije jasno zašto turistička inspekcija ne kontrolira privatne iznajmljivače, jer nije normalno da ispred jedne kuće mogu biti parkirani automobili inozemnih registracija i da su svi oni prijatelji ili rođaci iznajmljivaču.
 Na prozivke o upitnom broju noćenja, direktorica Blaslov kazala je da je podatke s kojima raspolaže dobila na temelju prijave privatnih iznajmljivača.