Posveta stogodišnjici Futurističkog pokreta

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
talijani_villani2
Ivan JAMIČIĆ
Rina Villani na otvaranju izložbe

U Zajednici Talijana Zadar otvorena je izložba slika „Budućnost/Futuro" autorice Rine Villani. Izloženo je 26 slika čija su imena glagoli prvog lica jednine u futuru, primjerice „Smijat ću se", „Voljet ću", „Sanjat ću"... Na otvorenju izložbe svoj je tekst koji se nalazi u katalogu pročitao Adam Marušić, akademski slikar:

Rina Villani na ovoj izložbi predstavlja seriju crno bijelih monokraomatskih i seriju polikromatskih akrila. Nakon dugogodišnjeg talijanskog iskustva na području kazališne i filmske scenografije, vraća se izrazito dekorativnim slikarskim pokušajima, pokazujući u isto vrijeme tehničku i kreativnu sposobnost. Naslov izložbe „Futuro/Budućnost" umjetnica je posvetila stogodišnjici Futurističkog pokreta, pa je ona na neki način poklon futurizmu. Ovaj pokret koji evocira kreativno i brzo kretanje, odražava narav umjetnice Villani, narfav sličnu futurističkom slikarstvu čiji je kredo „brzina plus umjetnost plus akcija", dok u njenoj podsvijesti ono odražava početak traganja za novim umjetničkim izazovima. Posebno bih se osvrnuo na oblike, koji su danas naslikani nešto jačim intenzitetom ispunivši čitav prostor i dajući slici atmosferu snoviđenja.

Inače, Rina Villani je rođena 1957. godine u Rimu. Diplomirala je scenografiju, te je radila kao scenograf i dizajner za kazalište, televiziju i film. Od 1995. godine živi u Zadru. Predsjednica je Zajednice Talijana Zadar i član HDLU-a Zadar. Svoje je radove izlagala na šest samostalnih i više skupnih izložbi.

Izložba se u prostorijama Zajednice Talijana Zadar može razgledati do 30. srpnja.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno