Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Iz podmorja izronilo “standardno” smeće

29.06.2011. 22:00
Iz podmorja izronilo “standardno” smeće


S obzirom na to da je prošlogodišnja akcija bila prva, rekao bih da je bila probna, dok smo ovaj put obuhvatili šire područje i izvadili zaista jako puno smeća, kazao je Iglić, naglasivši da su iz mora izvukli jako puno “standardnog” smeća


Druga velika akcija čišćenja podmorja na Silbi  u organizaciji Mjesnog odbora  Silba i Ronilačkog kluba “Sveti  Roko” održana je ovih dana i  to na tamošnjim najposjećenijim plažama Mul i Žalić. Prva  ovakva ekološka akcija na Silbi ikad održana je prošle godine, a kako doznajemo u razgovoru s Đanijem Iglićem,  predsjednikom Ronilačkog  kluba “Sveti Roko”, ovogodišnja druga akcija protekla je  jako dobro, a u tri navrata iz  tamošnjeg je podmorja izvađeno jako puno smeća.
– S obzirom na to da podmorje na Silbi baš nikad nije  čišćeno, inicijativa za pokretanjem ekoloških akcija na  tom području potekla je  prošle godine od nas koji inače  sudjelujemo u arheološkim istraživanjima na Silbi. Ideju  smo podijelili s MO Silba i  udrugama sa Silbe koje su to  jako dobro prihvatile pa smo u  suradnji s njima vrlo jednostavno organizirali i ovogodišnju, drugu akciju čišćenja  podmorja na Silbi. S obzirom  na to da je prošlogodišnja akcija bila prva, rekao bih da je  bila probna, dok smo ovaj put  obuhvatili šire područje i izvadili zaista jako puno smeća,  kazao je Iglić, naglasivši da je  12 ronilaca spomenutog ronilačkog kluba uz pomoć još  petnaestak mladih sa Silbe,  koji su priskočili u pomoć, iz  mora izronilo jako puno “standardnih”, ali i nekoliko  neočekivanih predmeta.
Bilo je tu, kako navodi Iglić,  nekoliko različitih sajli, željeznih komada, plastike, dijelova brodova, akumulatora,  tepiha, naravno, automobilskih guma, pa čak i kamionskih guma, koje su zajedno s  felgama godinama počivale na  dnu mora. S obzirom na to da  je ovogodišnja akcija u odnosu  na prošlogodišnju obuhvaćala  šire područje, Iglić navodi da  je organizatorima u planu da  ova akcija ubuduće bude sve  šira, a što je nužno ako se  tamošnje podmorje, koje baš  nikad nije čišćeno, želi što detaljnije očistiti.
U planu im je, kako najavljuje Iglić, uskoro organizirati i arheološku izložbu nalaza iz podmorja Silbe.