Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Mirisne esence lijekovitih svojstava

30.06.2019. 13:38
Mirisne esence lijekovitih  svojstava


Eterična ulja su odgovor biljaka na teškoće koje im priroda servira.  Kukci, bakterije, ljetne vrućine, zimska isušujuća bura… Široka lepeza  problema za riješiti. Upravo zato je puno spojeva koji čine eterična  ulja. Za svaki problem, jedan ili više molekularnih odgovora. Koncentrat svih tih biokemijskih spojeva u biljkama nose poetično ime – esence. Bit. 
Da bi iščeprkali najveću količinu ulja, biljke trpamo u kotlove, pod  pritiskom, pa onda preko biljne mase puštamo vodenu paru. Tlak u kotlu dozvoljava da temperatura vodene pare može biti niža od uobičajene temperature vodene pare. Ustvari eterična ulja imaju vrelište na oko  250 stupnjeva, no kada bi ih tako tretirali oksidirala bi, i bila beskorisna. U modernim, kontroliranim kotlovima temperatura je zahvaljujući  tlaku samo 25-30 stupnjeva. Što je odlična vijest za sve one termolabilne spojeve, koji se pri višim temperaturama raspadaju. A to znači da se  uspijeva "spasiti" baš skoro sve iz biljke. Kada ta vodena para izvuče iz  biljaka sve što se može, ide na hlađenje kroz spiralnu cijev, kondenzira  se, hvata se u spremnike i dobivamo dvije tekućine koje se ne miješaju:  eterična ulja i spojeve topive u uljima i vodeni hidrolat i u njemu spojeve topive u vodi. Zato ulja, iako se u nekim svojstvima poklapaju, od  iste biljke, nemaju baš skroz istu primjenu i svojstva kao famozna  ružina vodica. Različiti spojevi, očito i različita svojstva. Strogo uzevši,  esence nisu uljne molekule. Već hlapivi aromatični spojevi, viskozne  konzistencije, koji se ne miješaju sa vodom. Pa iako ih imenujemo uljima, upravo njihova hlapivost nam pomaže iskoristiti to svojstvo za jedan zgodan trik: kako ih često krivotvore, dovoljno je kapnuti kap na  salvetu-ako ishlapi-eterično je ulje. Ako ostavi masni mrlju lažnjak je! 
Kako su količina utjecaja koje biljke doživljavaju, počevši od vrste tla  (a i mi i biljke smo doslovno ono što jedemo, a one "jedu" zemlju, razlika količine bioaktivnih spojeva može varirati od polja do polja, koji  su doslovno jedno do drugoga!) Pa je li kišna godina-biljke razvijaju  više eteričnih ulja ukoliko je suša, kao odgovor žeđ. Vrijeme berbe: ujutro, popodne, nakon kiše, stadij cvata ili koliko nakon cvata, način destilacije (spora destilacija-kvalitetnije ulje), vrsta kotla (inox) vrsta vode  (meka, tvrda), podneblje (Dalmacija je na primjer raj za biljke s eteričnim uljima, zato i miriše doslovno zrak, divna kržljava makija, baš  zato što je škrta i goli kamen!) Sve kada se to izreda, više nego očito  izlazi na vidjelo, baš kao i maslinovo ulje, tako i eterično ulje može biti  kvalitetnije i manje kvalitetno. Upravo zato se ne može uzeti pod strogu  kategoriju lijekova. Naime previše je varijabli da bi se savršeno točno  izračunao učinak. No učinak je sve više i više priznat. I to izrazito ljekovit i efikasan. Samo treba uzeti u obzir da je to beskrajna simfonija. 
Najčešća primjena je preko kože. Naš polupropusni najveći organ- koža, propušta te molekule kroz svoje slojeve, upija ih. Kada dođe do  kapilara, ulazi u krvotok, pa sve dalje, sve do… Svakog zakutka i stanice  tijela. Provedeno znanstveno istraživanje, je uzelo ispitanike, namackalo ih po glavi, pa ispitivalo gdje se i u kojim organima može naći trag  eteričnih ulja ljudi kojima su ulaštili tintaru. I našli eterična ulja u -bubrezima!!!
Svojstva se naravno razlikuju od biljke do biljke, no uglavnom rade u  nama ono što im je prvotna namjena i u biljci. Antiseptična, antibiotska, protuupalna, regenerirajuća, hidratantna, potiču proizvodnju vezivnih tkiva, potiču cirkulaciju, učvršćuju stanične stjenke, ojačavaju  imunološki sustav… Popis nezgodnih stanja za koja pomažu –  skoro  beskrajan. Artritis, bolna leđa i mišići, plućni problemi, prehlade, upale, štitnjača, ženski ciklus, jetra, ubrzavanje oporavka nakon bolesti i  operacije… I naravno luksuzna, prirodna, mljac kozmetika za divote  koje može napraviti za kožu celulit, ožiljke…
Da bi se dobila litra eteričnog ulja od matičnjaka, koji ima protuvirusna svojstva, antialergijska i nadasve smirujuća čak i kod teških anksioznosti jer djeluje na GABA proces, treba sitnica od 9-14.000 kila biljke koja je potpuno nalik koprivi. Njezino ulje je uz kamilicu jedno od  najhlapivijih, pa od berbe do kotla se može izgubiti čak 1/3 ulja. Količina gotovo nezamisliva! Kamioni biljne mase. To objašnjava cijenu  pravih ulja. Ali i koliko su jaki ti koncentrati. Pa se zato OBAVEZNO miješaju sa biljnim uljima. Koja opet imaju svako svoje svojstvo. Badem,  kokos, maslinovo, avokado, divlji šipak. Slaganje sinergija tih mješavina  sliči na predivno stvaranje muzike notama. Ulje divljeg šipka, za regeneraciju, pa eterično ulje čempresa-pojačava cirkulaciju kapilara, dodaš smilje protuupalno i regenerirajuće… Dobivaš simfonije, koje se  zovu sinergije. Dobrodošli u predivan, kreativan, čaroban, mirisni svijet  beskrajnih mogućnosti i kombinacija… Dok sam danas obrađivala moju lavandu, uživala sam u još jednom dijelu tog predivnog iskustva – tisuće leptira, zujanje pčela, potpuni mir. Zdravlje u mojim rukama, svojim mirisima u potpunosti iskupljuje žuljeve. A i tako ću ih riješiti mojim obožavanim sinergijama!