Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Sindikat Infra-grada direktora prijavio Državnom inspektoratu!

30.06.2019. 12:45
Sindikat Infra-grada direktora prijavio Državnom inspektoratu!


Sindikalna podružnica Samostalnog sindikata radnika u komunalnim i srodnim djelatnostima Hrvatske (SSKH) poslala je prijavu protiv direktora Infra-grada Državnom inspektratu zbog "nezakonite Izmjene i dopune Pravilnika o organizaciji rada". 


Nastavak je to borbe radnika komunalne tvrtke Grada Obrovca koji traže povećanje plaća sa 3.300 na 4.000 kuna, poručujući upravi tvrtke i gradonačelniku Obrovca da u ovakvim uvjetima više ne mogu raditi. 


U prijavi Ispostavi Zadar tako navode da je njihov poslodavac, odnosno direktor Društva Infra-grad, 26. lipnja ove godine izvjesio na oglasnu ploču Izmjene i dopune Pravilnika o organizaciji rada bez da je prethodno proveo postupak savjetovanja sa Radničkim vijećem, a na što ga obvezuje Zakon o radu: 




"Nije proveo obvezni postupak savjetovanja" 


– Doduše, radničko vijeće u našem Društvu nije izabrano, ali postoji sindikalna podružnica Samostalnog sindikata radnika u komunalnim i srodnim djelatnostima Hrvatske (SSKH) pa sindikalni povjerenik preuzima sva prava i obveze radničkog vijeća. Dužnost sindikalnog povjerenika obnaša Marko Klanac, koji je na ovu dužnost izabran na izbornoj skupštini održanoj 12. veljače 2018. godine, o čemu je središnji ured SSKH donio posebnu odluku od 26. veljače 2018. godine, a koja je pravodobno dostavljena i poslodavcu – navodi se u prijavi Inspektoratu. 


Usprkos svih navedenih činjenica, upozoravaju radnici Infra-grada, poslodavac nije proveo obvezni postupak savjetovanja, zbog čega su bili prisiljeni obratiti se Inspekciji rada tražeći postupanje u smislu sankcioniranja počinjenja težih prekršaja poslodavaca kako to propisuje Zakon o radu. 


Imenovali sindikalnog povjerenika 


Sindikat na kraju prijave traži žurno postupanje, prilažući Inspektoratu i presliku Izmjena i dopuna Pravilnika o organizaciji rada Infra-grada, kako bi se uvjerili da je njihov direktor protekle srijede doista na oglasnu ploču izvjesio ovaj pravilnik, ali prilažu i Odluku o izboru i imenovanju Marka Klanca za glavnog povjerenika sindikalne podružnice SSKH Infra-grada. 


Ostaje vidjeti kako će Državni inspektorat reagirati na ovu prijavu, kao i to kako će proteći nova runda pregovora između radnika i direktora Mate Karamarka. Naime, sastanak je dogovoren za ponedjeljak u devet sati, kada će se znati hoće li se na sastanku konačno pojaviti i gradonačelnik Ante Župan ili barem netko od njegovih predstavnika.