Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

U šetnji sa Joseom Saramagom po Saljskom polju

30.06.2019. 13:41
U šetnji sa Joseom  Saramagom po Saljskom  polju


Lijepo je ponekad uzeti Josea Saramaga pod ruku i šetati po Saljskom  polju među stoljetnim msdlinama, sjesti na neki kamen sjedalicu i razgovarati.
Najbolje su šetnje ranim jutrom kada je mozak spreman umno sudjelovati u razgovoru različitih polazišta i sličnih dolazišta. Oboružan  knjigom velikoga Josea Bilježnica u izdanju VBZ-a jutrom lunjam Saljskim poljem slušajući ovoga izvanrednog Portugalca, književnika Nobelovca, ateista, komunista, humanista. 
Željan sam susreta s takvim osobama u okruženju sve samih 'ispravnih' katolika Hrvata koji preziru svaku drugu ideju,  željno čekajući i odstrel ideje, a samim time i nosioca drugačije ideje. Užasno sam tužan  kako se moja domovina hrvatska pretvara u bastion jedne pravovjerne  ideje okrutno se obračunavajući sa svim drugim i drugačijim. Kao da  Hrvatskoj uvijek treba neki mali smišni totalitarizam s uvijek istim nacrtom. Kršćanstvo, katolicizam kao univerzalna vjera ne mogu po svojoj utemeljenosti biti ni ideologija, niti nositelj moći. I kada biskupi,  svećenici, klerikalni laici ovu divnu vjeru stavljaju na pijedestal moći,  supremacije nad drugima oni potiru samu bit kršćanstva.
Jutros mi tako vrli Jose Saramago, dok smo sjedili na kamenovima u  Saljskom polju iznosi problem koji ga osobito muči: problem Boga.  Moj, već prijatelj, Jose, prepričat ću, dok god je Bog polazište u ljudskim umovima neće biti zadovoljstva ni mira na svijetu. Fundamentalisti, katolički, islamski, tvrde kako je njihov Bog ispravni, pravi i najveći  Bog. Slušajući Saramaga otvorenih usta, hvata me tuga, jad i sram. Za  Josea je jedna od najgorih rečenica kada ljudi govore 'Bog tako hoće'.
Vjernik sam. Ne slažem se sa Joseom, ali se sve više simpatiziramo.  Prihvaćamo potpuno jedan drugoga, jer ljude se prihvaća i stavlja u  ambijent ljubavi. 'Ne slažemo se, rekao bi barba Voltaire, 'ali uvijek ću  se boriti da se to neslaganje može govoriti glasno i slobodno'. I ja, Ante  Mihić, uvijek ću se, rekao bi Pavao apostol Isusa Krista, 'bilo to zgodno  ili nezgodno' boriti za taj princip. Nikakva isključivost, nikakvo potiranje drugih koji su drugačiji. Mnogi i različiti.
Dragi prijatelju Jose Saramago, Bog u kojega vjerujem nije problem.  Problem je u izvedbi Boga. Problem je u govoru o Bogu koji isključivo  pomaže moje ideje, a sabotira ideje drugoga koji je drugačiji. Činiti zlo,  jer Bog, tako hoće ultimativno je zlo. To je kriva izvedba Boga, a ne  Božji Bog. Bog nije ničije vlasništvo niti je Bog samo tamo gdje se o  njemu govori. 
'Duh puše gdje hoće I kako hoće'. Božji Duh nije omeđen jednom  vjerskom zajednicom. U toj vjerskoj zajednici slavi se Bog, ali zajednica  vjernika nije vlasnik Boga.
Jose Saramago, namigne mi lijevim okom, jutros u Saljskom polju,  nasloni glavu na kamen i usnu snom pravednika.