Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Rijetko kad smo gledali ovako iritantnu predizbornu debatu: Ako ništa, sad je jasno da je velika koalicija skoro nemoguća

30.06.2020. 08:02


“Pa vi zaista ne znate ništa? Bilo bi me sram da toliko ne znam, a želite biti hrvatski premijer.” Ova rečenica bila je jedna od nekoliko najčešćih koje je Andrej Plenković izgovorio u lice Davoru Bernardiću očito ga smatrajući nedoraslim protivnikom i očito pokušavajući držati se s visoka i prikazati ga kao slučajnog prolaznika, kao totalnu neznalicu u politici.
S druge strane nije nedostajalo uvreda i kao uvjerljivi dokaz jedne “placarske” svađe koja se večeras odvila na RTL televiziji.
Vjerojatno nikada u Hrvatskoj nije održana politička debata u kojoj su suparnici jedan drugom konstantno i iritantno upadali u riječ, tako da se prečesto nije ništa moglo ni čuti ili razumjeti, a gotovo niti jedna tema nije doista zaokružena na suvisao i argumentiran način. Teško da su birači mogli doznati što bi konkretno dva najizglednija premijera radili kada dođu na vlast.
Nekoliko ozbiljnih gafova se ipak dogodilo. Prije svega se to odnosi na kontinuirano insinuiranje Andreja Plenkovića da Bernardiću novinari pripremaju papire, da mu serviraju pogrešne informacije, da ih dobiva s konkurentske televizije, pritom je spominjao novinarku Maju Sever, što je jedna nepotrebna eskapada i upliv u novinarske slobode, jer u konačnici ne bi trebalo biti ni važno odakle Davoru Bernardiću papiri, već da li je točno ono što na njima piše.
To Plenkoviću nije trebalo i zbog toga će trpjeti kritike, tim više što mu nije prvi put da docira novinarima, pogotovo u posljednje vrijeme.
S druge strane, iako je nastojao ne izgubiti tempo Bernardić se baš s papirima strašno pogubio i to u trenutku kada je trebalo govoriti o vanjskopolitičkim temama u kojima i nije baš previše jak, pa se kao đak u učeničkoj klupi na tren pogubio traženi očajnički dragocjeni papirić na kojemu piše ono što bi on profesoru mogao reći i dobiti prolaznu ocjenu. I dozvolio si je da na trenutak ispadne točno onakav kakvim ga Plenković nastoji prikazati – nesiguran i slabo potkovan.
Bernardić je ipak imao jedan jedini malo osobniji trenutak i to kada je priznao da je njegov brat ostao bez posla i da zna kako je to živjeti s 4.000 kuna.
Plenković nije imao niti jedan takav, a cijelim sučeljavanjem nastojao je djelovati kao neprikosnoven u autoritetu znanja, ali je paradoksalno da to svoje znanje često nije dovoljno prezentirao gubeći se u doskočicama. Čak i kada je dobio priliku govoriti o predsjedanju Hrvatske Vijećem Europe Plenković nije dominirao, niti previše poentirao, niti je previše činjenica uspio izgovoriti, već se upleo u svađu s Bernardićem ponavljajući da je nevjerojatno koliko on ništa ne zna. Na kraju ga je čak i Bernardić upitao ne misli li da je malo bahat i nije dočekao odgovor. Ali bi upravo takav dojam mogao ostati iza ovog sučeljavanja u kojem nema pobjednika, ali u njemu je daleko manje mogao izgubiti Bernardić, jer se od njega ionako nije previše očekivalo. Plenković je trebao izdominirati, ali u tome nije uspio.
Ako je išta nakon ovog svađalačkog sučeljavanja sigurno to je da velika koalicija nije moguća, barem ne dok su na čelu HDZ-a i SDP-a Andrej Plenković i Davor Bernardić. Vjerojatno se nakon gašenja svjetala u studiju nisu ni pozdravili, a kamoli razmijenili koju riječ. Uostalom što bi jedan drugom mogli reći nakon ova dva iscrpljujuća sata – na sučeljavanju “bahatog” i “neznalice”.