Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

VELEBNO ZDANJE Otvorena nova zgrada biogradskog Centra za socijalnu skrb

30.06.2020. 12:26


U situaciji "novo normalno" s koronavirusom i neizvjesne glavne turističke sezone jedna lijepa vijest za Grad Biograd na Moru i općine Pakoštane, Sv. Filip i Jakov, Tkon i Pašman, napose za deset djelatnika Centra za socijalnu skrb u Biogradu. Dobili su novu, modernu zgradu Centra za socijalnu skrb vrijednu 5,2 milijuna kuna koje osiguralo resorno ministarstvo, dok je Grad osigurao je zemljište površine od 1.000 metara četvornih, struju i vodu te ishodio svu potrebitu dokumentaciju za provođenje postupka javne nabave.
– Bez velike podrške Grada Biograda na Moru i gradonačelnika Ivana Kneza od projekta zasigurno ne bi bilo ništa. Dobili smo veliki jackpot, tvrdi Ivana Zrilić, ravnateljica Centra.
Velebna zgrada Centra je iznad Kožine, uz istočnu stranu zgrade tehničkog centra na Kosi-Torovima. Zgrada ima oko 400 metara četvornih površine, u prizemlju i na katu po 200 metara četvornih.
– Nova moderna, nadasve funkcionalna katnica s interijerom je tu na zadovoljstvo korisnika i djelatnika, ponosno će Zrilić.
 


Dostojanstvo, privatnost i diskrecija


Profesija socijalnog radnika je prvenstveno ljudska, kaže ona, pomagačka profesija u koju treba stalno ulagati, davati potporu. Zato što su socijalni radnici ljudi koji rade s ljudima.
– Građevina je sagrađena po europskim standardima i djelatnici će svoje radne obveze izvršavati u europskim uvjetima, osjećati se dostojanstveno i u takvim uvjetima izraziti svoju sposobnost i kvalitetu stručnog rada. Istovremeno se korisnicima omogućila privatnost i diskrecija, naglasila je Zrilić dodajući kako su bolji uvjeti rada potrebni i djelatnicima centra i građanima.
Program je vodila Branka Pelicarić, novinarka-urednica na Radio BnM-u, dok se za veseli štimung brinula klapa Adria iz Šibenika.
– Raduje me što imam prigodu biti ovdje s vama i sudjelovati u ovom iznimno važnom trenutku za građane grada Biograda i okolice, ali i zaposlenike Centra za socijalnu skrb Biograd, kazala je Marija Pletikosa, državna tajnica u Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, koja je zajedno sa Šimom Mršićem, zamjenikom zadarskog župana, i Ivanom Zrilić, otvorila ovaj moderni objekt.
Novi prostor u kojima će usluge pružati djelatnici ovog Centra omogućit će bolje uvjete, kaže ona, kako korisnicima usluga tako i zaposlenicima što svakako zaslužuju i jedni i drugi.
 




Poduzimaju se mjere


– Izgradnju novog prostora MDOMSP osiguralo je, budući da prostori u kojima su do sada pružane usluge nisu udovoljavali niti minimalnim uvjetima propisanim uvjetima. U tu svrhu Ministarstvo je osiguralo sredstva u iznosu od 5,2 milijuna kuna na što smo iznimno ponosni, naglasila je Pletikosa te je nastavila:
– Zahvaljujem svima koji su doprinijeli da ovaj objekt bude što prije stavljen u funkciju, ali i svima onima koji se s puno profesionalnosti, ljubavi i pažnje brinu o najranjivijima i onima koji su u najvećoj potrebi na ovom području, poručila je Pletikosa.
MDOMSP u svrhu osiguravanja što kvalitetnijeg života svih korisničkih skupina, kaže ona, ali i zaposlenika poduzima niz mjera nastojeći im osigurati što je moguće veći stupanj podrške.
– Kako život dostojan čovjeka nikako ne smije biti privilegij bogatih, već pravo svih građana lijepe naše, MDOMSP sa svim ustanovama u nadležnosti otvoreno je za sve oblike suradnje u svrhu unapređenja kvalitete usluga i materijalnih prava za sve korisničke skupine. Različite potrebe zahtijevaju ponudu najrazličitijih usluga kako bi svi naši korisnici mogli živjeti dostojanstveno i imati podršku kakvu trebaju i zaslužuju, zaključila je Marija Pletikosa.
Područje socijalne skrbi iznimno je važno, a ujedno i iznimno osjetljivo.
 


Ulaganja Zadarske županije


– Zadarska županija, u okviru svoje nadležnosti, provodi i aktivnosti upravo na tom osjetljivom području. Godišnje iz decentraliziranih sredstava izdvajamo 1,8 milijuna kuna za financiranje materijalnih troškova centara za socijalnu skrb, a prema podacima centara, financiramo ogrjev za materijalno ugrožene obitelji. Također, iz vlastitih sredstava isplaćujemo naknadu za novorođenčad u iznosu od 1.000 kuna za prvo i drugo dijete te 5.000 za treće i svako sljedeće, kao i sufinanciranje smještaja u privatne domove za starije i nemoćne osobe u iznosu od 500 kuna mjesečno, nabrojio je Šime Mršić.
Imaju dobru suradnju i s Caritasom zadarske nadbiskupije te Crvenim križem, kaže on, koji također provode programe socijalne skrbi, a putem javnog poziva pomažu i rad mnogih udruga s ovog područja.
– Djelatnici Centra za socijalnu skrb oni su koji imaju neposredan kontakt s ljudima kojima je pomoć potrebna, a rad s ljudima jako je težak. Donose vam oni svoje probleme koji su redovito vrlo teški, dolaze sa svojim nesretnim životnim pričama, neimaštinom, zdravstvenim poteškoćama i dr. Samo osobe s velikim stručnim znanjem i čvrstom osobnošću mogu se uhvatiti u koštac s tim. Stoga se nadam da će vam, drage djelatnice i djelatnici Centra za socijalnu skrb ovdje u Biogradu na Moru, rad u novom prostoru biti makar dijelom olakšan, poručio je Šime Mršić.
 


Četiri kapitalna ulaganja
Na području Zadarske županije izvršena su kapitalna ulaganja u vrijednosti od 25,5 milijuna kuna kroz četiri projekta: Centar koji je danas otvoren; Izgradnja novog objekta za Centar za socijalnu skrb Benkovac (otvoren 3. ožujka 2020.) za koji je iz državnog proračuna izdvojeno 5,4 milijuna kuna. Izvedeni su radovi na rekonstrukciji postojeće građevine Centra za rehabilitaciju Sv. Filip i Jakov, ugradnja dizala u vrijednosti od 1,6 milijuna kuna; Dovršavaju se radovi na objektu Centra za pružanje usluga u zajednici Mocire za što je MDOMSP izdvojilo 13,3 milijuna kuna. U tijeku je nabava opreme u vrijednosti od 4,5 milijuna kuna.
 
 


Za CZSS Zadar ugovoreno 14,9 milijuna kuna
Marija Pletikosa i Martina Čuljak Jovančević, ravnateljica Centra za socijalnu skrb Zadar, potpisale su ugovor za projekte unapređenja infrastrukture u vrijednosti od 14,9 milijuna kuna. Sredstva za projekte CZSS Zadar osigurana su kroz Europski fond za regionalni razvoj (ERDF) koji ima za cilj ojačati gospodarsku i socijalnu koheziju u Europskoj uniji ispravljanjem neravnoteže između njezinih regija. Djelovanje ERDF-a oblikovano je tako da smanji gospodarske, ekološke i socijalne probleme u urbanim područjima, s posebnim fokusom na održivi urbani razvoj.