Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Kadija: Apeliramo na odgovorno ponašanje kako bismo kolovoz dočekali na zelenoj listi

30.06.2021. 10:55


Od nedjelje je Zadarska županija i službeno u Njemačkoj proglašena zonom niskog rizika. Za njemačke turiste to znači da se u povratku u svoju zemlju prethodno moraju digitalno prijaviti te imati negativan test prilikom ulaska u zemlju ili obvezu karantene do predočenja negativnog testa nakon dolaska. To ne vrijedi za one koji su cijepljeni ili koji su preboljeli koronavirus. Negativan test ili potvrda o cijepljenju ili o preboljelom koronavirusu i dalje su obavezni za ulazak u Njemačku zračnim putem i to iz svih županija.


Čak je 65 aktivnih punktova za testiranje
Kako će to utjecati na našu sezonu i što se može napraviti da se posljedice umanje, pitali smo direktore zadarskih turističkih zajednica, gradske i županijske.
Mihaela Kadija, direktorica Turističke zajednice Zadarske županije kaže da je to vrlo nepovoljno za naš turizam.
– Proglašenje Zadarske županije područjem osnovnog rizika od strane našeg ključnog emitivnog tržišta u trenutku kad ulazimo u period najvećeg turističkog prometa je vrlo nepovoljno za naš turizam. Lista rizičnih zemalja svojevrsno je upozorenje njemačkih institucija svojim građanima za putovanje, no oni koji su ispunili uvjet cijepljenja, prebolijevanja ili negativnog testa, mogu se vratiti u Njemačku bez karantene. Bitno je da svoj boravak registriraju na službenim stranicama kako navodi Robert Koch institut. Mi smo osigurali zaista značajan broj punktova za testiranje u županiji kako bismo našim gostima, kojima je nužan taj preduvjet za povratak, omogućili da to što brže i lakše obave. Čak je 65 aktivnih punktova u raznim oblicima pružatelja medicinskih usluga, od čega 20 nudi i PCR testiranje, ističe Kadija.


Bitna procijepljenost stanovništva
No, rano je za prognoze, dodaje direktorica.
– Pratimo stanje na terenu, no zasigurno je kako će dio Nijemaca otkazati planirani boravak u Zadarskoj županiji jer poštuju preporuke svoje Vlade. Apeliramo na odgovorno ponašanje naših sugrađana kako bismo kolovoz dočekali ponovno na zelenoj listi, napominje Kadija.
Direktor TZ- a Grada Zadra Mario Paleka apelira na što veću procijepljenost stanovništva.
– Naravno da je ta vijest donekle negativno utjecala na buking iz Njemačke početkom srpnja, a šteti i reputaciji cijelog našeg prostora i inače u turističkom smislu. Rekli bismo da je vijest loša, ali još uvijek ne i fatalna, jer se, popravi li se epidemiološka situacija, već za petnaestak dana može očekivati i vraćanje zadarske regije u sigurnu zonu na njemačkom tržištu. Naravno, kako bi se dugoročno osiguralo poboljšanje na polju epidemiološke sigurnosti, jedina preporuka jest čim veća procijepljenost stanovništva protiv koronavirusa, zaključuje Paleka.