Klišmanić: Očekujemo prihode veće od 100 milijuna kuna

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Zračna luka Zadar povećala plaće za 10 posto
Teško je predvidjeti poslovanje za narednih šest mjeseci, ali ako trendovi budu nalik sadašnjima, možemo očekivati rekordnu sezonu i u broju putnika i u financijskim rezultatima, kaže direktor Klišmanić
Zračna luka educira putnike o cijenama taksi vožnje do grada ili ostalih destinacija

Zahvaljujući izvrsnim rezultatima poslovanja, Zračna luka Zadar povećala je plaće svojim djelatnicima za deset posto. Najnovije brojke koje nam je predočio direktor Josip Klišmanić kazuju da bi mogli nadmašiti čak i rekordnu 2019. godinu.

- Na povećanje plaća odlučili smo se zbog povećanog prometa s obzirom da već sada možemo reći da ćemo u prvih šest mjeseci imati 60.000 putnika više nego 2019. godine, ali i zbog situacije na tržištu rada i općenito situacije u gospodarstvu uzrokovane inflacijom i divljanjem cijena. Svjesni smo činjenice da se uspjeh temelji na zadovoljnom radniku, a on to može biti samo ako je adekvatno plaćen. Povećanje plaća zapravo smo planirali krajem godine, međutim, splet okolnosti vezanih za tržište rada naveo nas je da to učinimo sada jer nam je cilj imati zadovoljnog radnika te ga zadržati za ovu i sve iduće godine. Tu i dalje računamo na mjeru stalnog sezonca koja je presudna u svim našim djelatnostima u Zračnoj luci, kao i općenito u turizmu, očekujući da ćemo na ovaj način zadržati dovoljan broj radnika kako bismo putnicima pružili kvalitetnu uslugu i ostvarili planirane rezultate, ističe Klišmanić.

Prvi u RH po poslovnom oporavku

Za one nezaposlene dobra je vijest da će Zračna luka zapošljavati još sezonaca jer promet i dalje raste, ne samo u odnosu na godine pandemije covida, već i na prethodne kada su ostvareni rekordi u broju putnika.

- S obzirom da smo s natječajima za zapošljavanje sezonskih radnika krenuli još u prosincu prošle godine, zaposlili smo dovoljan broj ljudi, no imamo prostora i za nove jer su nam rezultati poslovanja izvrsni. Očekujem prihode veće od 100 milijuna kuna, ali i jednu od većih, ako ne i najveću, dobit dosad. Teško je predvidjeti poslovanje za narednih šest mjeseci, ali ako trendovi budu nalik sadašnjima, možemo očekivati rekordnu sezonu i u broju putnika i u financijskim rezultatima, najavljuje Klišmanić.

Naime, Zračna luka Zadar po broju putnika četvrta je u luka Hrvatskoj, a po poslovnom oporavku nakon pandemije korona virusa na prvom su mjestu. Direktor Klišmanić napominje kako je već sada izvjesno da će ovakvim rezultatima prijeći 2019. godinu.

Ryanairov doprinos zadarskom turizmu

- Ryanair je naš glavni partner i ono što je važno ne samo našoj Zračnoj luci, već i cijeloj županiji, je održati stabilaan poslovni odnos s njima. Irska je kompanija predvodnica u avioindustriji koja svih ovih godina nameće standarde poslovanja, a s takvim partnerom možemo samo očekivati daljnji rast prihoda ove i iduće godine. Potvrda ove suradnje je i Ryanairov poslovni rast jer da nisu zadovoljni kvalitetom naše usluge tražili bi drugog partnera. S njima tako iduće godine možemo očekivati promet od milijun putnika, što je kruna izvrsne suradnje duge već 15 godina i zato je Ryanairov doprinos zadarskom turizmu nemjerljiv, ističe direktor Zračne luke Zadar.

Izvrsne rezultate za prvo polugodište ostvarili su unatoč enormnom poskupljenju goriva i ostalih troškova nabave i usluga. U poslovanju im pomaže i dolazak trećeg Ryanairovog baznog aviona, investicije vrijedne 300 milijuna američkih dolara, te pokretanje čak šest novih linija: Bordeaux, Bournemouth, Helsinki, Liverpool, Sofia i Torino. Naime, Irci su i na nedavnoj novinskoj konferenciji istaknuli kako njihov ljetni red letenja Zadru donosi 46 novih linija, uključujući 13 novih prema europskim odredištima te gotovo 120 tjednih letova i 800 radnih mjesta.

Povećanje broja operacija

Ryanair ovoga ljeta stoga ima 120 tjednih operacija, što je za čak 65 više u odnosu na 2019. godinu, a povećanjem broja operacija planiraju povećati turističke dolaske u Zadar izgubljene u protekla dva pandemijska ljeta. U ostvarenju rekordnih brojki i njima i Zračnoj luci Zadar pomoći će projekt proširenja terminala.

- Sve je spremno, realiziran je i natječaj za privremeno rješenje koje će omogućiti daljnje širenje terminala. Iako je priprema gotova, nismo htjeli radove pokrenuti usred sezone s obzirom na obim posla i broj putnika. Plan nam je stoga krajem listopada započeti s gradnjom privremenih objekata kako bismo bili spremni iduće godine odmah započeti s gradnjom trajne konstrukcije, odnosno prvom fazom proširenja terminala. S obzirom da projekt ima mnogo elemenata samoodrživosti i zelene politike, poput solarne elektrane, aplicirali bismo i na programe europskih fondova jer nam je cilj sa što manje sredstava dobiti što više, zaključuje Klišmanić.

Najviše kritika putnika na cijene taksija

Na pitanje kakvi su komentari putnika na kvalitetu usluga zadarske Zračne luke, direktor Josip Klišmanić kaže kako su im veliki problem taksisti koji nabijaju cijene prijevoza gostiju.

- Nakon odrađenih vožnji javljaju nam se putnici nezadovoljni cijenama taksija, međutim, Zračna luka, iako je tu reputacijski dirnuta, nažalost, nema utjecaja, praktički ništa ne možemo napraviti. Ono što možemo i što stalno radimo je edukacija putnika o cijenama vožnje do grada ili ostalih destinacija, a ostalo je na njima i osobnom dogovoru s taksistima, kaže Klišmanić.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno