Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Umrla izumiteljica Vegete Zlata Bartl

Autor:

29.07.2008. 22:00
Umrla izumiteljica Vegete Zlata Bartl


Zlata Bartl, voditeljica Podravkina istraživačkog tima koji je krajem 50-ih godina prošlog stoljeća izumio Vegetu umrla je danas u 89. godini u koprivničkoj Općoj bolnici, izvijestili su večeras iz Podravke.
Zlata Bartl rođena je 1920. u Sarajevu, gdje je završila pučku školu i gimnaziju, a 1938. u Zagrebu je upisala tadašnji Mudroslovni (filozofski) fakultet. Po završetku studija stekla je zvanje profesorice kemije, fizike, matematike, meteorologije i mineralogije.
U Podravki se zaposlila 1955., a prvi veći uspjeh postigla je već 1957. kada je na njezinu inicijativu pokrenuta proizvodnja dehidratiziranih juha. Dvije godine kasnije na tržište je lansiran univerzalni dodatak jelima pod nazivom Vegeta, koji je postao jedna od najpoznatijih hrvatskih marki proizvoda.
Od 1976. je u mirovini, a posljednje godine života provela je u domu za stare i nemoćne osobe u Koprivnici.
Dobitnica je mnogih priznanja, među ostalim visokog odličja predsjednika Republike Hrvatske – red Danice s likom Nikole Tesle i Zlatne kune za životno djelo Hrvatske gospodarske komore.
Njezino ime nosi i Podravkina Zaklada koja je osnovana 2001. s ciljem promicanja i poticanja stvaralačkog i inovativnog znanstveno-istraživačkog rada među mladima.