Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Francuzi fascinirani “Zlatom i srebrom”

Autor: Marija Ćurko

29.07.2012. 22:00
Francuzi fascinirani “Zlatom i srebrom”

Foto: Arif SITNICA



Najbrojniji posjetitelji su Francuzi. Kao zanimljivost s. Cecilija je izdvojila djecu iz Francuske koja su fascinirana izložbom i pokazuju veliku zainteresiranost za predmete te pitaju o svemu viđenom
Ovih dana posjetili smo Stalnu izložbu  crkvene umjetnosti (SICU)  “Zlato i srebro” Zadra koja  je u ljetno vrijeme nezaobilazna postaja turista. Posjetitelji dolazeći u ove prostore mogu vidjeti vrijedne  eksponate, ali i ući u svijet  duhovnosti, molitve i  tišine, koji svojom pojavom  pružaju benediktinke,  čuvarice kulturnog blaga.  Najprije smo posjetili suvenirnicu u kojoj posjetitelji kupuju ulaznice.
Govore četiri jezika
– Posjetitelji kod nas mogu kupiti vrijedne ikone,  razglednice, knjige o Zadru, monografije “Kiparstvo” i “Zlatarstvo”, a cjelovit sadržaj i opis izloženih  predmeta nalazi se u katalogu i monografiji SICU-a. Veliku vrijednost  predstavlja i primjerak  Časoslova opatice Čike, koji se također može kupiti u  suvenirnici, kazala je s. Olga Mirčeta.
 Kako saznajemo, najbrojniji posjetitelji su Francuzi, što je već tradicionalno, a izložbu posjećuju i  Englezi, Nijemci, gosti iz  SAD, Česi, Poljaci…
– Izložba se može posjetiti svakim danom od 10  do 13 sati i poslijepodne od  18 do 20 sati. Nedjeljom se  izložba može posjetiti od  10 do 13 sati. Cijena ulaznice je 20 kuna za odrasle  osobe, za grupu odraslih je  15 kuna po osobi. Cijena  ulaznice za studente je 10  kuna. Ulaznica za grupu  djece je 5 kuna po osobi.  Djeca do 18. godine koji  izložbu posjećuju s roditeljima imaju besplatan ulaz  kroz cijelu godinu. To se  odnosi kako na turiste tako  i na domaće posjetitelje, govori s. Olga.
 Na prvom katu SICU-a  dočekala nas je s. Cecilija  koja prema potrebi turiste  upoznaje s izloženim predmetima.
– U Samostanu sv. Marije  sada je ukupno 18 zavjetovanih sestara i dvije novakinje. Sve su na raspolaganju za rad u izložbi,  dočekuju posjetitelje, upoznaju ih s izloženim predmetima te vode brigu o prostoru izložbe, govore engleski, njemački, francuski i talijanski jezik. Na prvom katu se nalaze predmeti od 11.  do 14. stoljeća, križevi, relikvijari u obliku ruke, škrinjice, poprsja, slike i ikone.  Izložbu u velikom broju posjećuju i naši ljudi koji žive u  inozemstvu. U četvrtom, petom i šestom mjesecu u prostore SICU-a dolaze i brojne  grupe djece iz osnovne i srednje škole, a ponekad dođu i  vrtićka djeca. Školska djeca  u grupama najčešće dolaze  početkom i krajem školske  godine, rekla je s. Cecilija.  Kao zanimljivost s. Cecilija  je izdvojila djecu iz Francuske koja pokazuju veliku  zainteresiranost za predmete te pitaju roditelje o svemu  viđenom.              – Na prvom katu  SICU-a nalaze se tri dvorane, na drugom katu su također tri dvorane, a sadržaj  ove vrijedne ustanove prezentiran je i u velikom prizemlju, dodaje s. Cecilija.
 U prizemlju izložbe zatekli smo s. Ivanu koja nas je  upoznala s vrijednim  izlošcima u tom dijelu SICU-a, kao i s brojnim uspomenama koje se mogu kupiti na ulazu.
– Među njima su razglednice, suveniri, replike crkvice Svetog Donata i drugi  simboli Zadra, ručni radovi  od kojih su svijeće, oslikani  kamenovi iz mora, sušeno  cvijeće, zatim tu su i sličice,  krunice, označivači za knjige, anđeli. Izdvajaju se ikone Krista i Bogorodice  izrađene u posebnoj tehnici,  koje priređuju benediktinke.  Ikone se mogu kupiti po cijeni od 35 do 150 kuna. Od  predmeta vrijedno je istaknuti i knjige o benediktinskoj duhovnosti, kao što su  “Život i čudesa svetog oca  Benedikta” te “Pravilo svetog Benedikta”. Među monaškom literaturom ističe se  knjiga “Krotkost – lice monaha” u Nardovu izdanju.  Autorica knjige je Anna Maria Canopi, navela je s. Ivana.
Stalna zložba otvorena  1976.
– Izložbu u predsezoni  najčešće posjećuju grupe s  ekskurzije i kruzera, a također dolaze i brojna djeca.  Svi oni dolaze i u sezoni. U  rujnu se očekuje veći broj  posjetitelja koji dolaze kao  grupe s vodičima, kaže s.  Ivana. Od izloženih predmeta u prizemlju, s. Ivana je  među vrijednim istaknula  rekonstrukciju crkvice sv.  Nediljice iz 11. stoljeća romaničkog stila i odljev pluteja na kojem su scene iz  Isusova života, među kojima je poznata scena “Bijeg  u Egipat”. Tu su i razni kameni predmeti. U prizemlju  SICU-a je prostor lapidarija,  zaključila je s. Ivana. 
 Stalna izložba crkvene  umjetnosti u Zadru otvorena je 4. prosinca 1976.  godine u sklopu Samostana  benediktinki svete Marije.  Prvi spomen samostana dolazi iz 905. godine, a drugi iz  920. godine. Samostan od  1066. godine traje neprekidno. Od eksponata u SICU  “Zlato i srebro” Zadra su  izloženi “Gospa benediktinki” iz 1300. godine, Čikin  križić (VII. – VIII.), kalež iz  15. stoljeća, zlatovez podrijetlom iz XVI. stoljeća, škrinjica – relikvijar svetog Zoila  (XIV. stoljeće) te relikvijar –  stopalo svetog Krševana  (XV. stoljeće)… 
– Želimo čuvati i javnosti  pokazivati svoje veliko povijesno i umjetničko blago  koje su skupljale naše sestre  kroz deset stoljeća u duhu  pravila našeg svetoga oca  Benedikta. Jednakom brigom i ljubavlju želimo čuvati i javnosti pokazivati umjetnine koje su vlasništvo  Nadbiskupije zadarske, a  ona ih je povjerila našemu  Samostanu na čuvanje, riječi su iz pravilnika benediktinki…