Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Nikada lakše do uspjeha na startu

Autor: Krešimir Lacković

29.07.2012. 22:00
Nikada lakše do uspjeha na startu

Foto: PIXELL



Ne sjećamo se da su hrvatski rukometaši ikada lakše otvorili veliko natjecanje, ako ne računamo susrete protiv rukometnih “liliputanaca” poput Kuvajta ili Alžira. Korejci definitivno ne pripadaju toj kategoriji, a na olimpijski turnir nisu zalutali. Uvjereni smo da će to dokazati u nekoj od sljedećih utakmica. Na startu su ipak ostali bez priželjkivanog iznenađenja. Ni blizu onoga izdanja prije tri godine u Splitu kada su imali do pred kraj utakmicu u rukama.
Raznolikost
Naši su rukometaši odlučno krenuli od početka pa su već u prvom poluvremenu praktički riješili pitanja pobjednika. Golužina momčad prikazala je prilično raznolikosti, nekoliko vrlo kvalitetnih varijanti u odličnoj 6-0 obrani, koje je olakšalo posao vrlo raspoloženom Mirku Aliloviću. I u napadu su se naši rukometaši lako obračunali s “divljom” korejskom 3-3 obranom s kojom je suparnik krenuo presingom već od prve akcije. No, brzo su bili razoružani. Već u 17. minuti nakon prebrojavanja prema Štrleku Hrvatska je povela 8:3. Bilo je tu već u prvih 30 minuta atraktivnih poteza. Ova Golužina Hrvatska već nas je u prvoj utakmici podsjetila na atenska izdanja kada je današnji izbornik bio kapetan.
U prvom poluvremenu izostao je jedino bolji ulazak u susret Marka Kopljara. Dva poluvisoka šuta lako mu je skinuo vratar Park, koji je uspio zaustaviti i dva atraktivna pokušaja Ivana Balića. Zato je pljesak zaslužila završnica akcije Duvnjaka i Vorija, kao i dribling Čupića kada je ispremiješao korejsku obranu koja se u završnici poluvremena ipak povukla bliže crti na “pričuvne položaje”. Na odmor je Hrvatska otišla sa šest pogodaka prednosti. Bilo je u 28. minuti nakon Štrlekove kontre i “plus sedam” (13:6).
Plus 14
Nije Goluža ni u nastavku odustao od 6-0 obrane s Vorijem i Vukovićem u sredini te Kopljarom i Duvnjakom na halfovima. Nije niti bilo razloga za promjene jer i u drugom poluvremenu djelovala je neslomljivo. Svoje prve pogotke zabili su Kopljar i Balić, u 39. minuti Vori je prvi put doveo Hrvatsku u vodstvo od deset razlike (20:10). Duvnjak potom s dva svoja uzastopna pogotka povećava na 22:10, a najveća prednost Hrvatske bila je “plus 14” i to upravo nakon Balićevog pogotka iz kontre. Ponovo su Korejci pokušali presingom barem ublažiti poraz. To im je uspjelo, premda zato ima zasluge i hrvatsko “povlačenje ručne”. Prve minute na Olimpijskim igrama zabilježili su u nastavku Buntić i Ninčević, a posljednjih 12 minuta umjesto Alilovića na vratima je stajao stjegonoša Losert. Sačuvao je do kraja Goluža i Vorija (na crti je zaigrao Gojun). Trebat će snage jer već u utorak je novi veliki okršaj sa Srbijom u 17.15 sati po hrvatskom vremenu.


HRVATSKA – JUŽNA KOREJA 31(14):21(8)


LONDON – Copper Box. Gledatelja 6.500. Suci: Marina i Minore (Argentina).
HRVATSKA: Losert, Balić 1, Duvnjak 5, Lacković 4, Kopljar 1, Vori 3, Gojun 2, Horvat, Vuković 1, Buntić, Alilović, Štrlek 4, Čupić 8 (3) i Ninčević 2.
JUŽNA KOREJA: Ch. Lee, Yi Jeong 5, K. Park 2, Jung 3, J. Park 2, Lim, Ch. Park, Jae Lee 2, Yu 3, H. Jeong, Paek, Ko 1, Eom 2 i Yoon 1.
Sedmerci: Hrvatska 4 (3), Južna Koreja 1(1); Isključenja: Hrvatska 8 minuta (Duvnjak 2, Balić 2, Vori 2, Buntić 2), Južna Koreja 12 minuta (Jeong 2+2, Jung 2+2, Yu 2, Eom 2).




Alilović: Odigrali smo savršenu obranu


Mirko Alilović: Ušli smo maksimalno koncentrirano u ovu utakmicu. Cijelo vrijeme smo razmišljali samo o Koreji. Nije to lagan suparnik, ali odigrali smo savršenu obranu i kada obrana igra ovako, onda nema šanse da ti bude loš dan i da ništa ne obraniš. Mislim da ne može bolje.
Blaženko Lacković: Ovo je bio ulazak na turnir koji se može poželjeti. Ne treba podcijeniti Korejce, oni su možda slabiji od ostalih suparnika u skupini, ali to je zato što je skupina strašna. Oni sigurno mogu zadati probleme ako ne uđeš sto posto u utakmicu. Idemo sada korak po korak, zadovoljni smo nakon ovakve pobjede i dobre utakmice, ali ispred nas je takav raspored da se treba koncentrirati na sljedećeg suparnika.
Venio Losert: Odlično smo odigrali obranu. Nisu imali nikakvo rješenje. Izvrsno je bilo i daj Bože da nastavimo tako. Iskreno, Koreja je dobra ekipa, ali je možda pokazala da nije na razini pravih svjetskih ekipa. Mi svakako planiramo zadržati barem ovu razinu, pa što bude.
Ivano Balić: Dobro je, ušli smo u utakmicu kako treba. Radili smo u obrani što smo trenirali, kretali se kao jedan, radili smo ono što treba. Sigurno 45 minuta igrali smo jako koncentrirano, a na kraju smo ipak zaslužili malo pustiti malo gas. Doista odlična utakmica u kojoj nismo očekivali ovako veliku pobjedu.