Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Talijani planiraju za šest godina vratiti uloženo

Autor: Josip Portada

29.07.2012. 22:00
Talijani planiraju za šest godina vratiti uloženo

Foto: Josip PORTADA



Bila je to velika odluka, ali željela sam nešto novo. Moji partneri i ja smo procijenili kako je Pag dobro mjesto za ulaganje u turizam. Dobili smo koncesijsko odobrenje za postavljanje ugostiteljskog objekta na plaži i tako smo došli u Pag, rekla je Rajka Stošić


U Pag je stigao prvi veći strani kapital. Modna dizajnerica Rajka Stošić koja od 1980. godine živi u Italiji, a s talijanskim poslovnim partnerima izgradila je ugostiteljski objekt na plaži Mađarica vrijedan oko 400.000 eura.
Iz mode u turizam
Rajka Stošić je radila u Milanu i New Yorku, a u svijetu mode je postigla veliki uspjeh. Osmislila je modnu marku Dolce e Ribelle koja je vrlo cijenjena u Italiji i SAD-u. Radila je s Paris Hilton, izrađivala je odjeću za Nicole Kidman i Barbaru Bush, bila je posebna gošća Rudolpha Williama Louisa Giuliania dok je bio gradonačelnik New Yorka, upoznala je mnoge slavne osobe. S obitelji, suprugom i sinom, živi u gradu Carpi u pokrajini Modena u sjevernoj Italiji. Nedavno je odlučila krenuti u novi posao i počela je ulagati u turizam. U Ražancu je kupila zemljište za turističku izgradnju, a u Pagu je s poslovnim partnerima uredila „Lagunu Poesis” .
– Bila je to velika odluka, ali željela sam nešto novo. Moji partneri i ja smo procijenili kako je Pag dobro mjesto za ulaganje u turizam. Dobili smo koncesijsko odobrenje za postavljanje ugostiteljskog objekta na plaži i tako smo došli u Pag, rekla je Rajka Stošić.
Počelo se od nule jer na plaži Mađarica nije bilo infrastrukture. U spojeve na kanalizaciju, struju, vodu te za ostalu infrastrukturu uloženo je 70.000 eura. Rajka Stošić i njeni poslovni partneri pretpostavljaju kako će uložen novac vratiti za pet do šest godina.
U „Laguni Poesis” može se nabaviti brza hrana i razno piće, a iznajmljuju se pedaline, kanui, banane za četiri osobe, koluti za tri osobe, suncobrani i ležaljke. Uz plažu je napravljen ponton koji je vrlo brzo postao popularan među djecom. Uređena su četiri sanirana čvora, šest kabina za presvlačenje i mala teretana.
– Napravili smo reprezentativan ugostiteljski objekt po uzoru na one kakvi se nalaze u najboljim ljetovalištima u Italiji. Zadovoljna sam, a zadovoljni su i moji partneri iz Italije kojima je u Pagu jako lijepo, rekla je Rajka Stošić.
Bilo je otpora
No, u početku je bilo otpora izgradnji „Lagune Poesis”.
– Neki ljudi u Pagu su mislili da će se izgraditi klub nalik onima na Zrću i zbog toga su bili protiv jer su smatrali da će biti buke koja će smetati njihovom gostima. Međutim, vidjeli su da to nije tako, kaže Rajka Stošić.
Boravak na plaži se ne naplaćuje.
– Plaža je javna, a mi imamo koncesijsko odobrenje za ugostiteljski objekt. No, napravili smo neke stvari koje nismo morali napraviti. Primjerice, postavili smo sanitarne čvorove i svlačionice, izgradili smo stube od plaže do ceste, uredili smo plažu, posadili bilje i postavili smo raznu opremu kako bi boravak na plaži bio što ugodniji, rekla je Rajka Stošić.
U „Laguni Poesis” organizirat će se razni zabavni programi kao, primjerice, natjecanja slična „Jadranskim igrama”, nastupi pjevača, pjevačica i klapa.
– Ovo je lijepo mjesto za odmor, za predah od sunčanja i kupanja ili navečer za predah od šetnje gradom, ali želimo da se gosti mogu i zabaviti. Organizirat ćemo razne programe i vjerujem kako će ti programi biti zanimljivi i turistima i domaćim ljudima, rekla je Stošić.