Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Tako to biva kad pjevaju dive

Autor: Krešimir Bukvić

29.07.2013. 22:00
Tako to biva kad pjevaju dive

Foto: Fabio ŠIMIĆEV



U pratnji glazbenog sastava pod ravnanjem Ante Gele, Tereza, Gabi i Radojka pjevale su skoro dva sata najveće hitove svojih iznimnih karijera


U četvrtak su u najvećem zadarskom multimedijalnom centru – Arsenalu, koncert održale tri najveće hrvatske glazbene dive – Tereza Kesovija, Gabi Novak i Radojka Šverko. Okupljene u projektu Dive, tri su pjevačice u Zadru započele svoju ljetnu koncertnu turneju, priuštivši zadarskoj publici nezaboravnu glazbenu večer.
U pratnji glazbenog sastava pod ravnanjem Ante Gele, Tereza, Gabi i Radojka pjevale su skoro dva sata najveće hitove svojih iznimnih karijera s takvom lakoćom, pokazavši po tko zna koji put zašto im epitet dive itekako pristaje. Arsenal je doslovno bio okupan snagom njihovih glasova, nevjerojatnom toplinom interpretacije, onom magičnom atmosferom koja nastaje kada se spoje vrhunski izvođači i probrana publika.
Prva je na pozornicu izašla Radojka pjesmom upitavši auditorij “Kud plovi ovaj brod”. Iako bi joj na to pitanje teško bilo primjereno odgovoriti, barem te večeri, “brod” je itekako imao svoj pravac, milje i milje dobre glazbe. Neposredna, iskrena, Radojka se našalila s publikom, spomenuvši da je njen “brod” zaplovio čak prije 43 godine, u vrijeme kada se neki od okupljenih te večeri u Arsenalu nisu niti rodili. No to ih, kao uostalom i sve druge u najvećem gradskom multimedijalnom centru, nije spriječilo da uživaju u glazbi, u pjesmama koje su svojom kvalitetom odavno nadišle rok trajanja. Nastavivši u istom tonu – evergreen tonu, Radojka je nanizala nekoliko vlastitih uspješnica, među kojima i legendarnu “Ništa nova”, pridruživši se drugoj divi večeri – Gabi Novak u hitu “Za mene je sreća”.
Ne ustručavajući se improvizirati, dvije su pjevačice pjesmu približile publici na jedan nov, duhovit način, pjevajući i istovremeno se zafrkavajući, bilo s publikom ili, pak, momcima iz pratećeg benda. Spustivši “vibracije” na malo tiše razine, nakon dinamične, euforične izvedbe “Sreće”, Gabi je otpjevala svoj set pjesama: “Sve što znaš o meni”, “Nada”, “Ni ti, ni ja”, “Kuću za ptice”, sebi svojstvenom toplinom, nekom magičnom sjetom u glasu, autentičnom emocijom zbog koje njene izvedbe, kao i njenih kolegica, nikada nisu pale u šablonu.
A onda je stigla Tereza, kao munja koja se prolomila iz oblaka. Legendarna Tere koncert je započela s pjesmom “Prijatelji stari gdje ste”, izazvavši pravu euforiju u publici. Gotovo je nevjerojatno koliku energiju ta žena ima, s kakvom snagom glasa koji se nije ni najmanje promijenio, “dariva” već 50 i kusur godina svoju publiku. Primadona hrvatske glazbe nastavila je sa “Starim ljubavima” pa “Nježne strune mandoline”, izazivajući svakom svojom novom pjesmom sve glasniji i glasniji pljesak. A kada su joj se na pozornici pridružile Gabi i Radojka, pa kada su sve tri zapjevale “Lanternu”, “Vino i gitare” te na kraju i “Nono, dobri moj nono” bilo je bez bilo kakve zadrške jasno – te je večeri trebalo biti u Arsenalu.