Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Povljana u ovom mjesecu na 88 posto od rekordne 2019.

30.07.2021. 11:05


Višegodišnja ulaganja u promotivno-turističke aktivnosti i razvoj novih turističkih proizvoda pretvorili su Povljanu na otoku Pagu u poželjnu turističku destinaciju.
– Prema podacima iz sustava eVisitor 25. srpnja 2021. u Povljani je bilo registrirano 1.876 gostiju ili ukupno 3.501 ukoliko se pridodaju registrirani vlasnici vikend kuća, rekao je Neven Tičić, direktor Turističke zajednice Općine Povljana.
Povljana je smještena na jugu otoka Paga, u prekrasnoj prirodnoj uvali. Okrenuta zapadu zaštitila se od jakih vjetrova bure i juga.


Spremno dočekali sezonu
Od 1. siječnja 2021. do 25. srpnja 2021. u Povljanu je došlo 7.245 gostiju. Kad je riječ o 2019., godini prije korone, u istom razdoblju došlo je 9.474 gostiju što znači da smo ove godine na 76 posto dolazaka, kazao je Tičić, te je nastavio:
– U istom ovogodišnjem razdoblju smo zabilježili 47.025 noćenja, dok je 2019. godine bilo 63. 701 noćenja. To znači da je u noćenjima dosegnuto 73 posto noćenja ostvarenih u 2019. godini, navodi Tičić.
Povljanci su se nastojali što spremnije dočekati sezonu, sve je bilo spremno za glavnu turističku sezonu. Dakako, i u ovom dalmatinskom, otočkom mjestu s oko 600 stanovnika glavnu riječ o broju gostiju još uvijek, nažalost, ima korona.
– Ako se gleda samo srpanj, onda je do 25. bilo prijavljeno 5.318 dolazaka dok je 2019. godine u istom razdoblju bilo prijavljeno 6.032 gosta, što čini 88 posto, istaknuo je Tičić.


Povljanski lungomare
Glavni adut turističke ponude Povljane su plaže na kojima je more među najčišćima u Zadarskoj županiji. Turisti uživaju šetajući uz uređeni povljanski lungomare kojim bi se ponosila i veća turistička mjesta.
– U istom razdoblju ove godine zabilježeno je 36.543 noćenja a 2019. je bilo 44.629 što znači 82 posto. Ukoliko se ovogodišnje brojke usporede s 2020. onda smo bolji za oko 30 posto, reći će Tičić.
Turističke zajednice otoka Paga – TZG Novalja, TZG Pag, TZO Kolan, TZO Povljana i TZM Stara Novalja nastavljaju udruženo sa zajedničkim projektima tijekom ovogodišnje turističke sezone.
– Aktivni smo u projektu Pag Outdoor Summer Sports tako da imamo organizirana određena sportska događanja. Treba istaknuti kako kulturno-zabavna događanja nisu ove godine na onoj razini kakva su bila nekada. Ali nismo doprinijeli pogoršanju epidemiološke situacije u županiji pa nam to daje razloga za kakvo-takvo zadovoljstvo, zaključio je Neven Tičić.




Priroda, tradicija, kultura, romantika
Povljana je mjesto za ležerni odmor, odmor u duhu s prirodom, odmor u duhu tradicije i kulture i romantike. Povljanski turizam je u koraku s mediteranskim turizmom, s tendencijom da se razvije u jedan cjelogodišnji turizam i da postane prvi nosilac cjelogodišnje zaposlenosti, razvoja i rasta te bogatstva ove male ali s dušom općine.
Uspješna simbioza privatnog i društvenog sektora koji u brojnim prigodama dolazi do punog izražaja. Kad svatko odradi svoj posao, rezultat neće izostati. Općina na uređenju javnih prostora a iznajmljivači u pripremi smještaja. Cijeli korpus treba živjeti za turizam i od turizma, sukus je poruka ovdašnjih mještana tijekom nekoliko ovogodišnjih reportažnih obilaska Povljane objavljenih u Zadarskom listu.


Veliko blato – ornitološki rezervat
Iz Povljane se pruža očaravajući pogled na Velebit, na paški kamenjar, suhozide i ljekovito blato Segal. Posebno zanimljivo i atraktivno za turiste je Veliko blato, jedno od vrijednih, očuvanih močvarnih područja. Veliko blato nalazi se dva kilometara od Povljane i do njega se stiže asfaltiranom cestom koja vodi prema mjestu Vlašići. Veliko blato je zaštićeni ornitološki rezervat koji predstavlja pravo utočište mnogobrojnim močvaricama, naročito tijekom njihova gniježđenja, selidbe i zimovanja. To je posljednje takvo mjesto u Europi na koje određene vrste ptica močvarica mogu sletjeti na svom putu prema jugu. U jezeru Veliko blato ima slatkovodnih riba. Veliko blato je bilo jedno od prvih ribogojilišta u Europi, a u te ga je svrhe uredila obitelj Košćina. Za ljubitelje, ali i one koji uživaju u fotografiranju ptica u rezervatu je postavljena promatračnica.
Veliko blato se prostire na površini od 670 hektara, a u Javnoj ustanovi za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Zadarske županije navode kako je istraživanjima u jezeru zabilježeno 160 vrsta ptica od koji je 66 gnjezdarica. Za neke vrste ptica selica jezero Velo blato je jedino mjesto u Europi na koje mogu sletjeti, odmoriti se i nahraniti prije nastavljanja leta. Na Pagu postoje tri jezera, Velo blato, Malo blato i Kolanjsko blato i svi su ornitološki rezervati.