Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Uroš Luković potpisao jednogodišnji ugovor

30.07.2021. 06:51


Na Višnjiku su unatoč najavama kako se neće žuriti s pojačanjem na poziciji centra jučer razriješili i tu igračku problematiku. Na jednogodišnji garantirani ugovor svoj potpis je stavio 32-godišnji srpski košarkaš Uroš Luković koji je jako dobro poznat zadarskim navijačima kroz nastupe za Partizan i Mornar u regionalnoj ligi.


Prvi izbor
Luković je nakon početka karijere u FMP-u, pa preko Radničkog, Kumanova i inozemstva, 2016. godine došao u redove beogradskog Partizana gdje je odličnim igrama privukao na sebe pažnju. Nakon sezone za »crno-bele« preselio je u najveću crnogorsku luku gdje je je proveo pune četiri godine, prometnuvši se u jednog od istaknutijih centara ABA lige.
– Jako mi je drago da smo potpisali vrhunskog košarkaša na poziciji pet koja nam je bila deficitarna. Uroš je bio moj prvi izbor od početka i zato sam presretan da smo uspjeli realizrati njegov dolazak. Radi se o izvanrednom igraču koji već duže vrijeme igra na visokoj razini u ABA ligi i sigurno je veliko pojačanje za našu momčad – kazao je novi trener Ivan Perinčić koji je u rekordnom roku uspio pronaći adekvatnu alternaciju prošle sezone iznimno dominantnom Chinanuu Onuakuu. Naravno, postoji i upitnik vezan za spremu Lukovića, jer je minule sezone zbog problema s koljenom više grijao klupu Mornara iz Bara nego što je igrao. Dobivao je tek 12 minuta u prosjeku, ostvarujući učinak od 5,3 poena, četiri skoka i jednu blokadu po utakmici, a tek se u dvije utakmice od 26 koliko su Barani odigrali u ABA ligi našao u početnoj petorci. Lukovićeve brojke iz sezone 2019./20. najbolje dočaravaju koliko je moćan kad je zdrav jer je tada za 20 minuta po utakmici ubacivao 10 poena, hvatao sedam lopti i dijelio protivničkim suigračima po tri »banane. Stoga nije teško zaključiti da je srpskoj petici forte u igri obrana što su nerijetko na svojoj koži znali osjetiti i Zadrani u sudarima s Mornarom tijekom zadnjih godina.


Bloker i zakucavač
Na glasu je kao vrhunski »rim protector« (čuvar obruča op.a.) jer sa svojom korpulentnošću i izrazito dugim rukama doslovno zatvara sve prilaze košu, a naravno u napadu uz pravog playmakera teško je zaustavljiv jer često završava akcije sa silovitim zakucavanjima. Ako bude zdrav i u solidnoj formi sigurno su na Višnjiku doveli igrača koji će donijeti kvalitetu više. Zasad roster kojeg pod sobom ima Perinčić ulijeva nadu da bi se Zadar u nadolazećoj sezoni mogao izboriti ostanak u ABA ligi bez većih problema. Naravno, u tu računicu se podrazumijeva da svoj paraf na novi ugovor službeno stavi i kapetan Dominik Mavra, dok bi do početka sezone (ako bude financijskih sredstava) u Krešinom domu mogao osvanuti još jedan igrač na poziciji tri koja se jedina čini deficitarnom u ovom trenutku.




Žilavec: FIBA-ina blokada ekspresno riješena
Jučerašnji dan koji je zaključen potpisom Lukovića započeo je s nelagodnom viješću da je račun KK Zadar blokiran od strane FIBA-e. S ovom problematikom su se na Višnjiku zadnji put susreli točno prije dvije godine kada je račun blokirao Marko Ramljak, no ova blokada po riječima direktora kluba, Željka Žilavca, vezana je za manje financijsko potraživanje jednog od bivših igrača i sanirana je u ekspresnom roku.
– Radi se o samo jednoj sitnoj stvari, praktički nebitnoj. Naime, ostao jedan sitni iznos od prije, koji je ostao visjeti nakon prebijanja dugovanja. Dio je tog iznosa riješen odmah nakon što je FIBA objavila blokadu dok je drugi dio išao niti 24 sata poslije i još samo čekamo potvrdu da je stigla uplata s naše strane. Tako da je to bila jedna mala prolazna sitnica koja je vrlo brzo otklonjena i ta blokada bi trebala do sutra (danas op.a.) biti maknuta od strane FIBA-e te idemo dalje čistog računa, što se kaže… – odgovorio je Žilavec na pitanje o blokadi računa koja je bila više benigne prirode i ona naravno nema nikakve veze s finalizacijom pregovora s Dominikom Mavrom.
– S našim kapetanom sve je dogovoreno, čeka se samo onaj službeni dio koji bi trebao uslijediti jako brzo. Ništa nije sporno s Mavrinim ugovorom, to je bitno za istaknuti – kazao je direktor KK Zadar.