Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Matea Senkić europska prvakinja

Autor: Zrinka Grancarić

29.08.2008. 22:00
Matea Senkić europska prvakinja


Matea Senkić je srebrna na svijetu. Matea Senkić je i europska prvakinja. Jučer je, naime, u Trogiru završilo Svjetsko prvenstvo Lasera 4.7 (juniori do 18 godina), unutar kojeg se odvojeno bodovalo Europsko prvenstvo. Jedriličarka Uskoka Matea Senkić među 116 kormilarki sjajno je odjedrila, imala je manju krizu u 10. i 11. plovu regate, no uspjela je sve to savladati i u 12. plovu s drugim mjestom uzelo svjetsko srebro i europsko zlato. Bolja od nje bila je jedino Singapurka Yin Elizabeth. Druga predstavnica Uskoka na ovoj regati, Kasia Kurtin, također je ostvarila sjajan rezultat, zauzevši također izvrsno šesto mjesto.
Zadnja dva plova u Trogiru s mora je gledalo 20-ak članova Uskoka, mašući zastavama Hrvatske i Uskoka. Kad je Senkić ušla u cilj zadnjeg plova, veći dio ih se bacio u more, predvođeno sportskim direktorom kluba Robertom Sandalićem, koji je vodio Mateu i Kasiu na ovoj regati. Bakljada se vidjela izdaleka.
– S obzirom da je Matea prošle godine bila peta na SP i sedma na EP, znali smo da može puno i očekivali smo da će se ovdje nadmetati za medalje. Prezadovoljni smo svjetskim srebrom i europskim zlatom, Singapurka je jedrila zaista prvorazredno i zasluženo je uzela svjetsku titulu. Kasia je tek ove godine zajedrila u Laseru 4.7, znali smo da može ostvariti dobar rezultat, jer je također vrlo kvalitetna jedriličarka, no s obzirom da je vrlo kratko u klasi nismo očekivali ovako visok plasman. Vrlo je ugodno iznenadila, bila nadomak osvajanja medalje. Pred djevojkama je, što se tiče Lasera 4.7, još državno prvenstvo početkom listopada u Crikvenici, te Novogodišnja regata na Hvaru iz ciklusa Europa Cupa, a onda ćemo vidjeti što dalje, koja seniorska klasa – kazao je Sandalić.
Brončana medalja pripala je još jednoj hrvatskoj jedriličarki, Antei Kordić (Split), koja je ujedno srebrna u konkurenciji Europljanki. U muškoj konkurenciji među 279 kormilara zlato je osvojio Izraelac Jacob Shahar, dok je svjetska bronca i europsko srebro oko vrata Lovre Perhata (Mornar, Split). Treće mjesto među Europljanima zauzeo je Toma Višić (Mornar), ukupno četvrti. Malo je reći da su Hrvati bili zadovoljni nastupom u Trogiru.