Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Otkrivanje tajne stakla

Autor: Petra Mičić

29.08.2009. 22:00
Otkrivanje tajne stakla

Foto: Filip BRALA



Muzej antičkog stakla otvoren je 5. svibnja ove godine i moram naglasiti da smo veoma zadovoljni posjećenošću muzeja. Brojka od 6.000 posjeta je izvrsna, a između ostalog nismo imali ni grupne agencijske posjete. Za takve grupne posjete potrebno je potpisati ugovore, kazao je Ivo Fadić, ravnatelj Muzeja antičkog stakla


Nekadašnja klasicistička palača Cosmacendi iz druge polovine 19. stoljeća danas je dom Muzeja antičkog stakla koji je otvoren u svibnju ove godine. Jedinstveni muzej iznimno je posjećen, a od otvorenja broji oko 6.200 posjeta.
– Muzej antičkog stakla otvoren je 5. svibnja ove godine i moram naglasiti da smo veoma zadovoljni posjećenošću muzeja. Brojka od 6.000 posjeta je izvrsna, a između ostalog nismo imali ni grupne agencijske posjete. Za takve grupne posjete potrebno je potpisati ugovore u siječnju ili veljači tako da ćemo sljedeće godine ugostiti i veće skupine ljudi. Ipak, dobro smo se pripremili za sezonu te smo obogatili ponudu suvenirnice, a od 10. srpnja smo suvenire počeli izrađivati u vlastitoj demoradionici, kazao je Ivo Fadić, ravnatelj Muzeja antičkog stakla.
Svi posjetitelji Muzeja mogu vidjeti kako se izrađuje staklo, a staklene predmete izrađuju članovi obitelji Podhraški koji su uz svoje majstore jedini puhači u Hrvatskoj.
Od ponedjeljka do nedjelje od 10-13 sati te od 19-21 sat posjetitelji mogu gledati puhanje stakla i način na koji se izrađuju stakleni predmeti.
– Želja nam je osposobiti svoje kadrove za puhanje stakla tako da bismo izradu stakla mogli pokazivati i tijekom cijele zime. Imamo mnogo zainteresiranih za puhanje stakla, a naša zaposlenica Alma Babin izvrsno izrađuje staklo u fuziji, odnosno pliće staklene recipijente kao što su tanjuri ili razne zdjele. Alma i još neki volonteri žele naučiti puhati staklo što bi nam iznimno pomoglo tijekom zime, s obzirom da će obitelj Podhraški raditi do 1. rujna. Puhanje stakla je obrt koji, nažalost, izumire, a ljudima je veoma zanimljivo što taj zanat mogu vidjeti uživo, kazao je Fadić.
Stakleni antički predmeti koji se nalaze u Muzeju uglavnom su sa zadarskog područja: Argyruntum (Starigrad), Aenona (Nin), Asseria (Podgrađe kod Benkovca), nekropola na Relji u Jaderi – Zadru (područje današnje City Gallerije u Trgovinskom centru), koja je dala golemu količinu predmeta. Jedna kolekcija stakla iz Asserije koja se nalazila u Arheološkom muzeju u Splitu, vratila se u Zadar te je Muzej antičkog stakla potpisao ugovor o čuvanju i izlaganju dotičnih eksponata.
– Do sada su nas posjetile mnoge škole iz Zadra, Zagreba, Splita, Varaždina i Crikvenice te nekoliko dječjih vrtića koji su imali i besplatan ulaz.
Kako ljetna sezona završava, mi se fokusiramo na zimsko razdoblje kada imamo u planu ugostiti što više školaraca i studenata iz cijele Hrvatske. Ako budemo imali financijskih sredstava nadamo se da bi staklena radionica mogla raditi i tijekom cijele zime te planiramo obogatiti našu ponudu s još novih oblika replika antičkog stakla. Također je u planu i tiskanje nekoliko monografija o antičkom staklu, završavanje web stranice te izrada novih razglednica, naglasio je Fadić.
Iako proces učenja puhanja stakla nije jednostavan, u budućnosti postoji mogućnost otvaranja tečajeva puhanja stakla za građanstvo, koji će zasigurno zainteresirati mnoge Zadrane.