Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Kada je L’ Equipe birao, bio sam daleko najbolji

Autor: Igor Duvnjak

29.08.2012. 22:00
Kada je L’ Equipe birao, bio sam daleko najbolji


Mit o Jošku Skoblaru ne tamni, igrač kojega razni znalci časte epitetom najboljeg hrvatskog nogometaša svih vremena, u anketi uglednog “France Footballa” proglašen je drugim strancem svih vremena iza legende iz Zavidovića, Safeta Sušića, zvijezde Sarajeva, ondašnje jugoslavenske reprezentacije i PSG-a. U poretku prve desetorice na sedmom mjestu je mostarski golgeter Vahid Halilhodžić, nekada igrač Nantesa i PSG-a i bivši trener Dinama. Ankete su stvar ukusa, među prvih pedeset se nisu našle legende Hajduka Ivica Šurjak i Aljoša Asanović, na počasno 51. mjesto je stavljena legenda Željezničara iz Sarajeva, Josip Katalinski, Hrvat iz Bosne i Hercegovine. Dvostruko povoljnije od njega stoji nekadašnji suigrač iz “Želje”, Ivica Osim, majstor driblinga, nekadašnji jugoslavenski izbornik, koji je na 25. poziciji.
Različiti ukusi
– Sušić je u svakom slučaju ostavio traga u klubu. S obzirom da su to birali Parižani, oni su vjerojatno dali prednost njemu – prvi je komentar Joška Skoblara iz Marseillea na poredak najboljih. – Međutim, to ne znači da on to ne zaslužuje, jer je stvarno riječ o vrhunskom igraču.
 Pogled sa Skoblarove visoke druge pozicije na ovaj izbor u Top 10 po izboru ovog poznatog francuskog lista?
– Sve je to relativno. Ima i onih koji su izostavljeni kao što je Šveđanin Magnusson, koji je igrao samnom i zaslužuje vjerojatno veću pažnju. On tu nije upao. Ukusi su različiti. Kada su radili momčad svih vremena, onda su isto tako izostali neki igrači, koji su ipak trebali biti unutra. S druge strane, ovih deset igrača koji su nabrojani su stvarno vrhunski igrači. Ne samo to, nego su ti isti ostavili jako duboki trag u francuskom nogometu.
Za mnoge je Joško Skoblar najbolji, ali sve je to stvar za nogometne ćakule. U svakom slučaju, čovjeku je ugodno saznanje da i poslije tolikih godina nije zaboravljen njegov ogromni doprinos tamošnjem nogometu?
– Te liste svih vremena su već izlazile. “L’Equipe” je ranije birao u sličnom izboru, mislim prije dvije godine, bio sam tu daleko ispred svih. U ovoj listi, na primjer, nema Bokšića, nije ga bilo niti na onoj “L’Equipea”. Bokšić je s Marseilleom”osvojio Kup prvaka i bio najbolji strijelac ovog natjecanja. Jedne godine je bio i najbolji strijelac francuskog prvenstva. Drugo mjesto je imao Ivan Ćurković, vratar St. Ettiennea, finalista Kupa prvaka. Ima puno igrača koji su izostavljeni, to je stvar ukusa.


TOP 10 FRANCUSKIH STRANACA


1. Safet Sušić (PSG)
2. Joško Skoblar (Marseille)
3. Juninho (Lyon)
4. Salif Keita (st. Etienne, Marseille)
5. Abedi Pele (Marseille, Lille, Lyon)
6. Carlos Bianchi (Reims, PSG, Strasbourg)
7. Vahid Halilhodžić (Nantes, PSG)
8. Delio Onnis (Reims, Monaco, Tours)
9. Rai (PSG)
10. George Weah (Monaco, PSG, Marseille)