Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Hrvatska reprezentacija danas putuje u Rumunjsku

30.08.2017. 13:58
Hrvatska reprezentacija danas putuje u Rumunjsku


 Hrvatska košarkaška reprezentacija jučer je zaključila dane u Sv. Martinu na Muri, iz mira Međimurja otputovala je za Zagreb, odakle će danas zrakoplovom poletjeti prema Rumunjskoj na Europsko prvenstvo. Izabranici Aleksandra Petrovića u skupini su C Eurobasketa, smještenoj u Cluju. Prvi im je suparnik, u petak, prvog dana rujna, reprezentacija Mađarske, potom slijede utakmice s Rumunjskom (subota), Crnom Gorom (4. rujna), Španjolskom (5. rujna) i Češkom (7. rujna). Poslije natjecanja po skupinama (Rumunjska, Finska, Turska i Izrael), ukupno 16 ekipa okupit će se u Istanbulu i razigravati za naslov najboljeg u "Sinan Erdem Domeu".
Posljednji dan s buđenjem i počinkom u Sv. Martinu na Muri uoči Eurobasketa, protekao je u snimanju reklame i jednom pravom treningu. Snimanje reklame se odužilo, nije bilo lako ni Dariju Šariću pogoditi tricu, zatim napraviti pokret prstom kao da ste kuhar s Vegete, a da sve ispadne savršeno. Šariću su društvo radili Roko-Leni Ukić, Marko Tomas, Luka Žorić, Dragan Bender i Filip Krušlin. Bender je imao lakši zadatak, iako nije bilo lako ni zakucati, a da sve ispadne savršeno. Lice s reklame bio je i Marko Tomas, koji je morao samo položiti loptu u obruč…


Idealne pripreme
– Nije bilo naporno. Uostalom, HKS živi od sponzora, nije teško odraditi ono što se mora. Sv. Martin na Muri? Možda bi igračima više odgovaralo da smo negdje gdje je manje mira. Međutim, pripreme su bile kratke, nemamo vremena otići čak ni na piće jer tu su dva treninga, odmor, terapije, masaže… Ovdje je idealno za pripreme reprezentacije, dobra dvorana, dobar hotel, dobra hrana, to je ono što ekipi treba – kaže Tomas.
Prva dva ogleda na Eurobasketu, susreti s Mađarskom u Rumunjskom, trebali bi biti dobro zagrijavanje za Crnu Goru i Španjolsku.
– Treba ući ozbiljno u prvenstvo, respektirati sve naše protivnike. Možda je i bolje da imamo ovakav raspored, da uđemo s pobjedama u prvenstvo i onda iz utakmice u utakmicu dižemo formu, a onda slijedi ono najbitnije u Istanbulu. Do tada treba odigrati i utakmice sa Španjolskom i Crnom Gorom, koji će nam biti najteži suparnici u skupini.
Četiri pobjede i jedan poraz u pripremnim utakmicama, od Slovenije u Ljubljani uz meč loptu Šarića, pokazatelj je da je Hrvatska na dobrom putu.
– Lijepo je pobjeđivati na pripremama, ali treba pogledati i drugu stranu. Momčadi isprobavaju razne varijante, te utakmice su im pokusi. Naravno, nitko ne voli izgubiti, ali na Eurobasketu će se igrati sasvim drugačija košarka i sasvim su drugi odnosi snaga. Mislim da je naša momčad dobro pripremljena, što se tiče ozljeda jako smo dobri, Ukić se oporavio, radi punim intenzitetom, dok je s druge strane puno reprezentacija zbog ozljeda ostalo bez ponajboljih igrača.


Jači za Šarića
Dario Šarić je iskusniji za jednu NBA sezonu, Bogdanović je postao napadačka "zvjerka". Ova Hrvatska ima širinu i možda se nastavi jedan uspon koji bi značio – pobjedničko postolje. Prvo na Eurobasketu poslije 22 godine…
– Na Eurobasket idemo s puno više samopouzdanja, ali puno se toga mora poklopiti za vrhunski rezultat, moramo u pravom trenutku biti u najboljoj mogućoj formi. Ako pogledamo prošlo ljeto, reprezentacija je kvalitetnija, dobili smo Darija koji je iskusniji za jednu NBA sezonu i mislim da je došao kao još bolji igrač. Nadam se da će Bojan Bogdanović imati formu kao prošloga ljeta. Pitanje sada kako ćemo odigrati ključne utakmice. Hrvatska reprezentacija godinama je znala lagano doći do četvrtfinalnih utakmica i u toj nokaut fazi kiksati u zadnjim minutama, zadnjim sekundama. Nadam se da ćemo dizati formu kroz uvodne utakmice i biti najbolji u nokaut fazi. Ako budemo u dobrom ritmu, s puno samopouzdanja, nitko neće razmišljati da Hrvatska već dugo nema rezultata na Eurobasketu. Vjerujemo, kao i uoči svakog prvenstva, da možemo otići do kraja.
Uskoro će 16. obljetnica (5. rujna) od šokantnog poraza od Turske u četvrtfinalu Eurobasketa 2001. godine. Hrvatska je u Istanbulu vodila domaćine 53:34 u 27. minuti i izgubila u produžetku. Možda se u Istanbulu vrati…