Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Slovenci slavili u finalu Jadranskih igara u Biogradu

30.08.2017. 17:17
Slovenci slavili u finalu Jadranskih igara u Biogradu


Slovenci su šampioni šestog Međunarodnog finala City Games u osmoj sezoni Jadranskih igara. Nakon dvostruke pobjede ekipe Solin-Vranjic, jednom Primoštena i crnogorskog Jadran Škvera iz Herceg Novog te protekle godine njihovih sugrađana iz ekipe Casa Igalo, veliki pobjednički pehar otišao je u Maribor, na Pohorje.


Morska alka – u ništa
– Ovdje je preko 500 Slovenaca, ne mogu vjerovati. Ovo je ludnica, veliki spektakl. Od organizacije, preko atmosfere pa do samog rezultata, prezadovoljni smo svime. Sve će nas ovo pratiti cijeli život, oduševljen je bio Luka Bombek, kapetan pobjedničke ekipe.
Nakon dvomjesečne turneje pred prepunim tribinama bazena Ilirija u Biogradu na Moru snage su odmjerile četiri ekipe. Boje Hrvatske branila je ekipa Plina istočna iz Ploča, Maribor je predstavljao Sloveniju, Makedoniju ekipa Skopje, a naslov koji je Crna Gora držala zadnje dvije godine branila je ekipa Jadran škvera iz Herceg Novog.
Slovenci su imali savršeno otvaranje, pobijedivši u prve dvije igre, morskoj alci i jadranskoj bitki. Hrvati su loše počeli, ponajprije "u ništa" u morskoj alci. Makedonska momčad je tražila svoju priliku za dostizanje bodovne razlike, dok se crnogorska ekipa nije mogla prepoznati nakon uvjerljive pobjede prve polufinalne večeri.
Pločani su bili najbolji u vinu i utrci s ribarskim kašetama, ali je pred posljednje dvije igre rezultat još bio gotovo nedostižan 22:12 za Slovence. U pretposljednjoj igri Slovenci gube kašete, Hrvati su najspretniji, rezultat je 22:18, a u posljednjoj igri pobjednici umjesto šest osvajaju čak devet bodova, preokret je bio nadohvat ruke.


Neizvjesno
U izuzetno neizvjesnoj borbi odlučivala je posljednja igra "veslo", odnosno varijacija potezanja konopa sa brodom na vesla. U polufinalu Makedonci vuku Slovence. U nadmetanju s Hrvatima Crnogorcima nedostaje tek 3 ili 4 centimetara, ali jednom veslaču pucaju mišići na rukama, odustaju. Za treće mjesto Slovenci posljednjim atomima snage vuku Crnogorce i osvajaju, ispostavilo se, najvažnije bodove.
– Timski duh, prijateljstvo, ljubav i pozitivna energija, snage su koje pokreću City Games, rekao Miroslav Krzyk, prvi čovjek agencije Adria Events koja je uz Grad Biograd i organizator međunarodnog finala.
Naime, Hrvatima je potrebna pobjeda u finalu svih finala. Međutim, konačni rezultat je 25:24. Naime, Makedonci do kraja igraju fair play, vuku Hrvate, "oduzimaju" im šampionsku titulu s kojom "darivaju" Slovence koji su oduševili svoje navijače.
Potom zajedničko veselje. Pločane predvodi kapetan Tonko Batinović. Ekipe su nastavile s druženjem i zabavom, što je uostalom i poanta cijele manifestacije.
Kako je sve proteklo u međunarodnom dijelu natjecanja uskoro će moći vidjeti i gledatelji pred malim ekranima, s obzirom na to da je sve pratilo čak devet nacionalnih televizija: HRT, RTV SLO, Pink, Pink M, Pink BIH, MPT (Makedonija), Rai3 (Italija), MTVA (Mađarska) i Azur TV (Francuska).
HRT će emisije prikazati u udarnim terminima 8., 9. i 10. rujna.