Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

U dogradnju mjesne luke Sali ulaže se 56,8 milijuna kuna

29.08.2019. 22:23
U dogradnju mjesne luke Sali ulaže se 56,8 milijuna kuna


Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković u četvrtak je u Salima na Dugom otoku s ravnateljem Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU (SAFU) Tomislavom Petricem i ravnateljem Županijske lučke uprave Zadar Davorom Škibolom potpisao ugovor o dogradnji gradske luke Sali vrijedan 56,8 milijuna kuna. Riječ je o bespovratnim sredstvima koja su u iznosu od 48,3 milijuna kuna osigurana iz Kohezijskog fonda, a ostatak od 8,5 milijuna kuna iz Državnog proračuna.
– Radi se o projektu koji je među prvima prijavljen na drugi krug ulaganja EU sredstava u lučku infrastrukturu koja povezuje otoke, a on uključuje proširenje postojeće luke izgradnjom obale, uređenje zaobalne površine uz novoizgrađenu obalu te izradu lukobrana za zaštitu od valova. Realizacijom ovog projekta povećat će se kvaliteta pomorskog prijevoza i povezanost otoka s kopnom, veću sigurnost putnika, ali i poboljšati kvaliteta života svim stanovnicima Dugog otoka te postići pozitivan efekt na razvoj gospodarstva. Poboljšanjem kvalitete infrastrukture luke Sali osigurat će se integracija Dugog otoka u širu prometnu mrežu, što će potaknuti lokalni gospodarski rast i pozitivno utjecati na demografsku sliku te urbani razvitak otoka, istaknuo je ministar Butković te dodao kako Ministarstvo mora u ovom trenutku provodi infrastrukturne projekte vrijedne oko 20 milijardi kuna.
Projekti vrijedni 20 milijardi kuna
Napomenuo je kako se u zadnje dvije, tri godine provode brojni projekti kojima se ulaže u lučku infrastrukturu te je najavio kako će kroz EU fondove u projekte lučke infrastrukture u Zadarskoj županiji ovo ministarstvo uložiti ukupno 89,3 milijuna kuna.
– Ja to zovem renesansom na hrvatskoj obali jer se nikada kao dosad nije ulagalo u lukobrane, luke i rive, a to, među ostalim, možemo zahvaliti europskim fondovima, proračunu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture te suradnji s Ministarstvom regionalnoga razvoja i fondova EU te Središnjom agencijom za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU, kazao je ministar Butković te je dodao kako postoji neka simbolika između Zadarske županije i broja jedan jer je prvi sličan ugovor potpisan za gradnju luke u Tkonu, dok je jučerašnji za Sali jedanaesti. Izrazio je nadu kako će uskoro biti potpisan ugovor za otok Vrgadu te dodao da ukupna raspoloživa sredstva koja stoje na raspolaganju za prijavitelje iznose 710 milijuna kuna, od kojih je oko 300 milijuna već dodijeljeno.
Potpisanim ugovorom sasvim razumljivo bio je zadovoljan načelnik Općine Sali Zoran Morović koji je prije svega zahvalio ravnatelju Škiboli što je prepoznao potrebe, ali i potencijal ove općine s 11 naselja na Dugom otoku i jednim na Zverincu.
Sali će biti sigurna luka
– Općina Sali treća je po veličini u Zadarskoj županiji. Demografska slika nam je loša, ali raznim mjerama uspjeli smo postići da danas imamo više djece vrtićke i predškolske dobi nego školske. Uz prirodne ljepote koje imamo naša općina doživljava jedan turistički procvat, pa nam ljeti dnevno na otoku boravi više od 10 tisuća ljudi. Na jesen nastavljamo s radovima na državnoj cesti koja vodi do lukobrana za koji je danas potpisan ugovor, pa vjerujemo kako će po dovršetku tih radova luka Sali biti sigurna luka u koju će nautičari dolaziti tijekom cijele godine, kazao je načelnik Morović dodajući kako će naplata vezova doprinijeti punjenju općinskog proračuna, a to onda omogućiti ulaganja u sva mjesta u općini.
Župan Zadarske županije Božidar Longin podsjetio je na podatak da je u županiji 116 otoka i otočića te istaknuo da je upravo stoga interes i fokus zadržavanje stanovnika na njima.
– Da bi stanovnici ostali, potrebno je osigurati kvalitetne životne uvjete, prije svega infrastrukturu i radna mjesta. Zadarska županija jedna je od onih koja zasigurno najviše ulaže u infrastrukturu svojih otoka. U tijeku je izgradnja trajektne luke Tkon vrijedne oko 45 milijuna kuna, a kroz sredstva Županije ili naših ustanova poput Županijske lučke uprave, na našim otocima provodimo projekte u vrijednosti nekoliko desetaka milijuna kuna. Posebno treba spomenuti više od 30 milijuna kuna vrijedno ulaganje u ribarsku luku u Kalima, a uskoro bi trebala početi gradnja ribarske luke u Gaženici koja će, kao i nova putnička luka u Zadru, biti od iznimne važnosti otočanima. Treba istaknuti i da naša Županijska lučka uprava osigurava radna mjesta na otocima, ustvrdio je župan te dodao da je trenutačno 12 stalno zaposlenih otočana na uslugama priveza u lukama, a taj broj tijekom ljetne sezone naraste i do 50, kazao je Longin dodajući kako je dogradnja luke Sali je od velike važnosti za cijelu Zadarsku županiju, a ovo je ujedno i jedan od konkretnih primjera korištenja europskih sredstava za razvoj infrastrukture.
Projekt ulaganja u lučku infrastrukturu na otocima je, podsjetimo, Ministarstvo mora kao pilot projekt Uprave za EU fondove pod nadležnosti državnog tajnika Josipa Bilavera započeo u listopadu 2017. godine s prvim krugom ulaganja ukupno vrijednim 200 milijuna kuna na kojeg se prijavilo i uspješno ugovorilo sedam projekata diljem Jadrana. Ovom prilikom državni tajnik Josip Bilaver je istaknuo kako je iznimno sretan i ponosan što je ovo već drugi projekt u Zadarskoj županiji koji se financira kroz ovaj projekt, pa tako ulaganja u otočne luke sada dosežu iznos od oko 100 milijuna kuna.
Radna mjesta na otocima
Županijska lučka uprava Zadar upravlja sa 109 luka otvorenlh za javni promet županijskog i lokalnog značaja, od čega se dio njih nalazi na Dugom otoku, čije je općinsko i administrativno središte Sali. Ravnatelj ove uprave Davor Škibola istaknuo je kako je u zadnje tri godine u luke na Dugom otoku investirano oko 3,4 milijuna kuna te je podsjetio na nedavnu sanaciju gata u Žmanu, obale u Salima, Luci i Božavi te postavljanje pontona u uvali Telaščica.
– Po provedenom natječaju za dodjelu koncelje u luci Zaglav za obavljanje djelatnosti opskrbe plovila i vozila gorivom donesena je Odluka o davanju koncesije najpovoljnijem ponuditelju te ćemo kroz koji dan s njim potpisati ugovor o koncesiji na vrijeme od 15 godina. Odmah po raspisanom Drugom pozivu za sufinanciranje projekata objavjjenom u okviru Operativnog programa konkurentnosti i kohezije, Županijska lučka uprava je prijavila svoj projekt dogradnje luke Sali. Projektom dogradnje ove luke predviđena je izgradnja obale u dužini od 149,44 metra, uređenje zaobalne površine iz novoizgrađene obale te izgradnja lukobrana za zaštitu od valovanja u dužini od 114,50 metara. Nove obale i lukobran s unutrašnje strane koristit će se za privez plovila u javnom prometu i izletničkih brodova, a konstrukcija lukobrana omogućuje tijekom Ijeta i pri odgovarajućim vremenskim uvjetima korištenje vanjske strane lukobrana za povremeni kratkotrajni privez različitih plovila, kazao je Škibola dodajući kako će projekt trajati 52 mjeseca, dok će prema projektantu izgradnja trajati oko 30 mjeseci. Pohvalio je i svoj mali, ali uspješni tim koji je napisao projekt i aplicirao za sredstva, a to su Branka Batur i Vedran Zrilić. Upravo oni su zaslužni i za povlačenje sredstava za Tkon, a u planu već imaju cijeli niz projekta.
Stalni rast broja putnika za Sali
U luci Sali prometuju dvije cjelogodišnje linije, brzobrodska linija 9406 koja spaja Sali sa Zadrom i lukama Zaglav i Bršanj te klasična brodska linija 406 koja spaja Sali sa Zadrom i lukom Zaglav. U 2018. godini, na linijama koje pristaju u luci Sali, putovalo je 138.334 putnika, što je za 2,56 posto više u odnosu na 2017, godinu, kada je na navedenim linijama putovalo 134.884 putnika. U razdoblju od 2014. do 2018. godine, broj putnika na linijama što pristaju u luku Sali raste prosječnom godišnjom stopom od 17,77%.