Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Za vodovodizaciju Pridrage još 18 milijuna kuna

Autor: Velimir Brkić

29.09.2009. 22:00
Za vodovodizaciju Pridrage još 18 milijuna kuna

Foto: Velimir BRKIĆ



U tijeku je treća faza, gradnja vodoopskrbnih pravaca od magistralnog cjevovoda prema zaseocima u vrijednosti od 5 milijuna kuna bez PDV-a. Zadnja vodoopskrbna faza podrazumijeva izgradnju mjesne vodovodne mreže u vrijednosti od oko 13 milijuna kuna, kaže načelnik Pridrage Joso Klapan


Usprkos (ne)opravdanoj nestrpljivosti žiteljima naselja Pridraga u Općini Novigrad, koji žive raštrkani u čak 23 zaseoka, posljednjih godinu-dvije je poput sna. Poslije dugog čekanja i desetljećima sustavnog zapostavljanja ovog naselja naslonjenog na Karinsko more, žitelji koji su godinama patili s vodom iz seoskih bunara i cisterni i na najrazličitije načine pitku vodu dopremali u svoja gospodarstva i kućanstva, dočekali su izgradnju magistralnog cjevovoda, vodospreme Zubčići i opskrbu vodom iz hidranata te skorašnji završetak izgradnje vodoopskrbnog cjevovoda za 14 zaseoka: Narančići, Oštrići, Denone, Pedići, Pedići, Babići, Klapani, Kokići, Čuline, Gospići, Grubići, Vrulja, Buljati, Viduke Donje i Baturi Donji.
Četiri faze
– U vodovodizaciju Pridrage, koja se rješava u četiri faze, dosad je uložen 21 milijun kuna bez PDV-a. Prva faza je odrađena 2004. godine kada je izgrađen magistralni cjevovod Karin – Pridraga – Novigrad. Potom je izgrađena vodosprema iznad pridraškog naselja Zubčići Donji. Gradnja vodospreme zapremnine 1.000 metara kubičnih započela je nakon uskrsnih blagdana 2007. godine, a radovi su završeni u zadanom roku od 300 radnih dana, govori Joso Klapan, novigradski načelnik s 13-godišnjim stažem.
U projekt je uz izgradnju same vodospreme Zubčići bila uključena i gradnja spojnog cjevovoda vodospreme na magistralni cjevovod Karin – Pridraga – Novigrad u duljini od 3.000 metara, zatim gradnja niskonaponskog priključka na trafostanicu Zubčić te zasunskog okna za priključak novigradske mjesne mreže na magistralni cjevovod.
– U tijeku je treća faza, gradnja vodoopskrbnih pravaca od magistralnog cjevovoda prema zaseocima u vrijednosti od 5 milijuna kuna bez PDV-a (2 milijuna Kalmetino ministarstvo, 3 milijuna Općina). Po projektu tvrtke Hidroprojekt-ing iz Zagreba radove izvodi Vodoinstalacija iz Zadra, dok je nadzor povjeren zadarskom Vodovodu. Dosad su realizirani vodoopskrbni cjevovodi Lupoglavac – Narančići, Lupoglavac – Pedići – Babići te Klapani – Kokići. U tijeku su radovi na izgradnji vodovodnih cjevovoda Čuline – Gospići – Grubići – Vrulje, Centar – Buljati te Zubčići – Baturi Donji – Čuline u stranu, nabrajio je Klapan, dodajući da je cilj treće faze da se svaki zaseok, domaćinstva i gospodarstva vodom opskrbljuju s hidranata.
Voda iz hidranta
– Vodovod Zadar je osigurao dva djelatnika i 300 metara vodovodnih cijevi za opskrbu vodom putem hidranata.
Kubik vode je 7,46 kuna. No, zbog udaljenosti objekata svi se nisu u mogućnosti opskrbljivati vodom izravno iz hidranata. Poručujem mojim Pridražanima da budu strpljivi. Završetkom treće faze oko 90 posto objekata moći će se opskrbljivati vodom iz hidranata, poručio je Klapan, ističući da zadnja vodoopskrbna faza podrazumijeva izgradnju mjesne vodovodne mreže u vrijednosti od oko 13 milijuna kuna. Pritom nam je u svojem uredu pokazao nekoliko kartonskih kutija prepunih dokumentacije za projekt izgradnje vodoopskrbnih pravaca i mjesne vodovodne mreže u Pridrazi, kao očiti dokaz da se pridraška vodovodizacija studiozno rješava.
Tijekom duge povijesti Pridražani su se morali stalno braniti od tuđinskih nasrtaja, plaćati veliku cijenu, bili zapostavljani, patili su i mučili se, ali su do današnjeg dana uzdignute glave na ponos budućim generacijama ostali svoji.
Svima koji žive u Pridrazi vodovod je od velikog značenja, to je velik korak za ukupni napredak ovog područja. Već je opskrba vodom iz hidranata veliki prilog poticanju povratka i ostanka na ovom području opustošenom u Domovinskom ratu.
– Kad poteče voda iz slavina, bit će to veliki dobitak u povijesti Pridrage, govore nam “briškulaši” na terasi mjesnog kafića NK Hajduk.


 PALJUŠKI CJEVOVOD DOGODINE




Novigradsko naselje Crnopalj još uvijek nema mjesnu vodovodnu mrežu čija je vrijednost dva milijuna kuna bez PDV-a. Na javnom natječaju izabran je izvođač radova, tvrtka Vodoinstalacija iz Zadra. Radovi će započeti najkasnije za 30 dana. Naime, Općina je osigurala 500.000 kuna za izgradnju prvih 300 metara cjevovoda te će se svi vodom moći opskrbljivati pomoću hidranata. Preostalih 1.000 metara radit će se iduće godine, najavio je Klapan.
Što se tiče vodovodizacije Paljuva, koji također nema vodu, Klapan navodi da je ovo naselje u projektu tzv. istočnog vodovodnog pravca, nositelj kojeg su Hrvatske vode.
– Ishođena je građevinska dozvola za izgradnju vodoopskrbnog cjevovoda Smilčić – Paljuv duljine 3,3 kilometara. No, preustrojem Kalmetinog ministarstva 2007. godine natječaj za izvođača radova je, nažalost, poništen. Iako vodovodizaciju Paljuva prati sudbina istočnog vodoopskrbnog pravca, svakodnevno smo u kontaktu s direktorom vodnogospodarskog područja Split Hrvatskih voda Anđelkom Drnasom. Žitelji se ne moraju bojati, ovo je državni projekt i vodoopskrbni radovi će iduće godine u Paljuvu zasigurno započeti, zaključio je Klapan.