Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

FOTOGALERIJA: Obilježena 27. obljetnica osnutka Otočkog bataljuna

30.09.2018. 19:14
FOTOGALERIJA: Obilježena 27. obljetnica osnutka Otočkog bataljuna


Okupljanjem suboraca, prijatelja, pripadnika brojnih udruga proizašlih iz Domovinskog rata te obitelji poginulih prijatelja, u Sutomišćici je u nedjelju svečano obilježena 27. obljetnica osnutka Otočkog bataljuna, mješovitog odreda mornaričkog pješaštva Ugljan – Dugi otok.
Program je počeo polaganjem vijenaca na grobove poginulih pripadnika Dragana Špara u Sutomišćici i Miljenka Zorića u Lukoranu te svetom misom u sutomiškoj crkvi sv. Eufemije koju je predvodio župnik don Boris Pedić.
Govoreći o ratnim danima slavne i, kako je rekao Ivica Matešić Jeremija, "najborbenije postrojbe Hrvatske ratne mornarice", zapovjednik Otočkog bataljuna Joško Pulja prisjetio se četvorice poginulih prijatelja Miljenka Zorića, Dragana Špara, Denisa Špike i Danijela Grbina.
– I danas kažem da nismo bili neki heroji, ali smo sve zadaće koje su bile postavljene pred nas časno izvršili. I to se ne smije zaboraviti! Mnogi danas komentiraju da je puno braniteljskih udruga. A 1991. godine nitko nije govorio da nas je puno. Mi smo se tada sami digli i obukli, naši boduli su se mobilizirali za Akciju Maslenica bez posebnog poziva. Ne tvrdim da smo iznad nečega ili nekoga, ali sve što je stavljeno pred nas u Domovinskom ratu, mi smo ispunili. I na tome svima zahvaljujem! Zato želim istaknuti, posebno za one koji obnašaju vlast, da imamo Zakon o hrvatskim braniteljima, a da on ne bi bio samo floskula, apeliram na vlast da pri izboru na radna mjesta postupaju po zakonu jer naši branitelji imaju sva prava kao i drugi. Imaju pravo po zakonu da ih se zaposli, a to se često ne poštuje, upozorio je Pulja te dodao kako je Udruga veterana Otočkog bataljuna okupljena u Udruzi hrvatske ratne mornarice Zadar, a glavni cilj njihova djelovanja jest promicanje Domovinskog rata, sjećanje na poginule prijatelje, a posebno promicanje Hrvatske ratne mornarice kako u Domovinskom ratu tako i sada.
Uime Općine Preko, domaćina obilježavanja 27. obljetnice osnutka Otočkog bataljuna, goste je pozdravio načelnik Jure Brižić, koji je kazao da "iako već kročimo trećim poslijeratnim desetljećem, sjećanja na sve proživljeno u Domovinskom ratu ne blijede".
– Život kakav danas živimo ne bismo imali da nije bilo entuzijasta koji su hrabro i bez razmišljanja ostavili svakodnevicu i uzeli oružje prisegnuvši na vjernost Domovini. A takvi su bili i hrabri pripadnici Otočkog bataljuna i zato priču o njima trebamo s ponosom prenositi i mladim generacijama, a s posebnim se pijetetom prisjećati četvorice branitelja koji se iz Domovinskog rata nisu vratili svojim domovima – Miljenka Zorića, Dragana Špara, Denisa Špike i Danijela Grbina, poručio je Brižić.
Dožupan Zadarske županije Šime Mršić, izaslanik predsjednice RH i predsjednika Vlade, ustvrdio je da je povijest ljudskog roda, nažalost, i povijest ratovanja, patnje i žrtve. Ali žrtva postaje smislenom kad rat završi pobjedom. Pobjedom pravednika. A naš Domovinski rat završio je upravo tako!
Među uzvanicima na obljetnici osnutka Otočkog bataljuna bili su, među ostalima, izaslanik ministra obrane komodor Ivo Rafanelli, zapovjednik Hrvatske ratne mornarice, izaslanik ministra branitelja Ivica Matešić, predsjednik ŽO HDZ-a Zadarske županije Božidar Kalmeta, Jakov Vidović uime Grada Zadra, brigadni general Hrvatske vojske u mirovini, ratni zapovjednik 3. gardijske brigade"Kune" Josip Zvirotić te pripadnici Udruge tenkista Domovinskog rata Brodsko-posavske županije.
U prigodnom programu sudjelovali su KUD Sv. Mihovil iz Poljane, Klapa Leut iz Zadra, a vodio ga Ante Mihić, i sam pripadnik Otočkog bataljuna, koji je ustvrdio: "Neki su govorili da je to neka mala postrojbica. Neka je mala, ali bitno je da ona jest! Nekad je bitno u životu jednostavno biti! A Otočki je bataljun bio, jest i bit će!"