Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Naprednu plesnu radionicu vodi pedagoginja, plesačica i koreografkinja Ida Jolić

30.09.2021. 10:32


Druga po redu radionica suvremene plesne tehnike koju organizira Zadarski plesni ansambl na redu je ovaj vikend, od subote 2. pa do nedjelje 3. listopada u dvorani Ansambla u Ulici kralja Držislava 10 na Relji. Zbog sve većeg interesa za profesionalnu plesnu scenu u Zadru, Ansambl organizira napredne radionice koje podižu vidljivost suvremene plesne scene u svom gradu nastojeći ga ojačati kao centar suvremene kazališne umjetnosti. Edukativnu radionicu suvremenog plesnog izraza vodit će pedagoginja, plesačica i koreografkinja Ida Jolić iz Zagreba koju je Zadarska javnost imala priliku nedavno vidjeti kao partnericu Marina Lemića u predstavi Transformers II. Ona će u prostoru Ansambla održati intenzivnu dvodnevnu radionicu za sve zainteresirane plesače u Zadru. Potrebno se najaviti preko facebook stranice ili na mail [email protected] gdje će se polaznici dobiti sve potrebne informacije.
Radionica se temelji na procesu rada uzemljenja tijela i prenošenju težine kroz trodimenzionalno kretanje po prostoru. Zagrijavanjem se prolaze vježbe s fokusom na jačanje centra, nakon čega slijede kompleksne plesne sekvence koje osvješćuju početnu inicijaciju pokreta, dok se njima razvija fluidnost, izdržljivost i dinamika.
Ida Jolić završila je plesnu edukaciju u području suvremenog plesa u Tanzfabriku u Berlinu, zatim je nastavlja 2015. godine upisujući nastavnički smjer na Odsjeku suvremenog plesa pri Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Kao studentica je često ljetne praznike provodila u Zadru sudjelujući u programu festivala Monoplay. Kao izvođačica sudjelovala je u brojnim predstavama hrvatske i međunarodne produkcije. Prije dvije godine s koautorom i plesnim partnerom Marinom Lemićem koreografira i izvodi predstavu Transformers I s kojom dobiva dvije strukovne nagrade UPUH-a i PULS-a za najbolju izvedbu i koreografiju. Kao plesni pedagog održava radionice suvremenog plesa za učenike, a također i za profesionalne plesače. Trenutno radi kao umjetnička asistentica na odsjeku plesa pri ADU u Zagrebu i članica je Studija za suvremeni ples.
Do kraja godine u Zadru će se održati još dvije radionice otvorenog tipa za sve sadašnje i buduće plesne umjetnike, a vodit će ih Branko Banković i Matea Bilosnić. Edukativni program sufinanciran je iz Programa javnih potreba u kulturi Grada Zadra za 2021. godinu. Rad Zadarskog plesnog ansambla podržan je sredstvima Zaklade Kultura nova.