Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Zadrani obrnuli uloge, Split produžio niz nepobjedivosti protiv Cibone

30.09.2021. 08:12


Utakmicom Splita i Cibone igranom u ponedjeljak navečer zatvoreno je drugo kolo HT Premijer lige. Zadarski klubovi su, kao i na otvaranju sezone, upisali polovičan učinak, samo s obrnutim ulogama, derbi igran na Gripama između Subotićevih i Jovanovićevih momaka pripao je domaćinima, dok su druge pobjede u sezoni upisali Gorica protiv Alkara, Vrijednosnice Osijek protiv Zaboka te Cedevita Junior protiv Furnira.


Zadar podcijenio Škrljevo
Uz susret dvaju abaligaša u Splitu, najviše pozornosti publike privukao je okršaj Škrljeva i Zadra koji je odigran u subotu u Mavrincima gdje su domaćini iznenadili aktualne prvake s Višnjika i rezultatom 90:79 došli do druge pobjede u sezoni. Škrljevo je, valja to kazati, složilo dosta zanimljivu momčad s dvojicom Amerikanaca, konačno u potpunosti oporavljenim Josipom Barnjakom te nekolicinom provjerenih premijerligaških igrača, no dojam je da su Zadrani ipak ponešto podcijenili svog suparnika. Odnosno, kako je to formulirao trener Ivan Perinčić, igrači su u glavama već bili na utakmici s Partizanom. Domaćini su bili oslabljeni neigranjem svog nominalno najboljeg vanjskog igrača Paola Marinellija, no ni to ih nije spriječilo da predvođeni Tonijm Jelenkovićem ponešto »zapapre« Zadrov put ka obrani naslova već na otvaranju sezone. Loša obrana gostiju u prvih deset minuta razigrala je momke s Kvarnera koji su uhvatili željeni napadački ritam i dobili prijeko potrebnu dozu samopouzdanja koju su vukli iz spoznaje da na parketu mogu parirati renomiranom suparniku, pa je tek slobodno bacanje Darija Drežnjaka spriječilo da Škrljevo na veliki odmor ode s dvoznamenkastom prednošću. Treća četvrtina je donijela buđenje Perinčićevih momaka koji su u jednom trenutku stigli i do minimalnog vodstva (62:63), no odlučujuća dionica je ponovno otvorila obrambene kratere s početka susreta za mirnu pobjedu »Naftaša«. Vrijedno upozorenje na početku sezone i opomena da u hrvatskom prvenstvu postoji nekoliko gostovanja kojima će trebati pristupiti s optimalnim fokusom kako bi se izbjegle »kore od banana« na kakvu su Zadrani ugazili u Bakru.


Bedem Puntamičana
Za razliku od svog »starijeg brata«, kako mu u Jazinama vole tepati, košarkaši Sonik Puntamike ozbiljno su shvatili zadaću i na domaćem parketu došli do uvjerljive pobjede protiv »susjeda« s Baldekina (63:49). Kao što i sam rezultat otkriva, ključ prva dva boda u novoj kampanji ležao je u izuzetno čvrstoj obrani koja je limitirala suparnika na samo 32 koša u prve tri četvrtine, prosječno tek nešto više od poena po minuti. Ukupnih 29 posto šuta iz igre i tek pet ubačenih trica iz 31 pokušaja Šibenčanima nisu ostavili ni tračak nade u pozitivan rezultat pa je i sam trener Milačić priznao da se s takvim napadačkim izdanjem nisu ni mogli nadati boljem ishodu. Pobjeda Puntamičana je tim vrjednija zna li se da je ostvarena bez pomoći ozlijeđenih Luke Tomasa i Gabriela Marića, te nedovoljno oporavljenog Filipa Jošića. Primjetno je, doduše, bilo da »Soniksima« i dalje nedostaje ponešto fluidnosti, no to je i logično kada se u jednadžbu uvrsti »timing« dolaska posljednjih pojačanja. Jedno je sigurno, vrijeme radi za »Zelene« koji su subotnjom pobjedom izbjegli prvi krivi korak, a novu priliku za »break« imat će ovaj vikend kada gostuju kod sinjskog Alkara, momčadi koje su prošle sezone tri puta pobijedili.




Nova pobjeda Splita
Derbi drugog kola igran je u ponedjeljak na Gripama, a u poprilično izjednačenoj utakmici u kojoj se niti jedna momčad punih 30 minuta nije uspijevala odvojiti na više od dva posjeda prednosti do bodova su na koncu došli domaćini koji su još jednom pokazali da se znaju zaštiti od »ugriza Vukova«, svladavši Cibonu respektabilni deveti put zaredom (73:62). U dvoboju u kojem se, što se poena tiče, brojilo sitno, ključnim se pokazalo razdoblje na otvaranju četvrte četvrtine kada su »Žuti« napravili seriju 8:0 i preuzeli kontrolu nad susretom. Zagrepčani se nisu predavali te su do posljednje minute pokušavali nešto »ušićariti«, no bez raspoloženih Roka Prkačina i Lovre Gnjidića, koji su pokazali da trebaju »još puno pure pojesti« prije nego dođu na razine koje im neki predviđaju, nisu mogli prekinuti negativni niz protiv dalmatinskog sastava koji traje još od 19. listopada 2019 godine. Vrijedne bodove upisali su i košarkaši Vrijednosnica Osijek koji su nakon trijumfa nad Sonikom u prvom kolu, u subotu iznenadili na gostovanju u Zaboku svladavši »Žute lavove« s uvjerljivih 73:94. Tek je prva dionica bila neizvjesna, da bi se potom raspali obrambeni postulati domaćeg sastava koji je iz napada u napad tonuo u sve veći zaostatak. Kada se u 40 minuta preklope nedostatak agresivnosti u obrani i vrlo loš šut za tri poena (3-24), kao što se dogodilo Radulovićevim momcima, pobjeda u pravilu ostane »sanak pusti«. San da upišu prvu ovosezonsku pobjedu nisu ostvarili ni košarkaši Furnira koji su u gradskom okršaju uvjerljivo poraženi od Cedevite Junior (107:93). Jedina utakmica u kojoj je probijena granica od sto poena od prve minute je bila pod kontrolom domaćina koji je vrlo rano pobjegao na dvoznamenkastu razliku, nakon čega se više nije osvrtao. Posebno se iskazao povremeni hrvatski reprezentativac Goran Filipović koji je susret završio s 31 poenom i deset asistencija, a pomoć je imao u mladom Slovencu Roku Radoviću pa je buđenje momaka iz Dubrave na prijelazu iz treće u četvrtu četvrtinu na koncu ostalo tek kratka crtica u tekstovima malobrojnih pera. Drugu pobjedu u sezoni upisala je i Gorica koja je ipak ponešto teže nego se očekivalo svladala Alkar rezultatom 90:73. Premda su igrači Josipa Sesara u dva navrata sredinom treće četvrtine imali i 21 poen viška, Sinjani se nisu predavali te su serijom 0:17 prišli na minus četiri (59:55), da bi koji trenutak kasnije bili i na samo poenu zaostatka (64:63). Ipak, završnica je pripala velikogoričkim »Bikovima« koji su pokazali više koncentracije i spretnosti u posljednjim minutama te s četiri boda na kontu idu na gostovanje u Savsku, s kojim već u petak počinje treće kolo HT Premijer lige.


Rezultati
Sonik P. – Šibenka              63:49
A. O. Škrljevo – Zadar       90:79
Gorica – Alkar              90:73
Zabok – VROS              73:94
Cedevita J. – Furnir       107:93
Split – Cibona              73:62


Raspored 3. kola
Alkar – Sonik P. (subota, 19 sati)
Zadar – Cedevita J. (nedjelja, 17 sati)
Cibona – Gorica (sutra, 20 sati)
VROS – A. O. Škrljevo (subota, 17 sati)
Šibenka – Zabok (subota, 18 sati)
Furnir – Split (nedjelja, 19 sati)