Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Ikić: Nisam bio niti blizu Brale

Autor: Siniša Klarica

29.10.2008. 23:00
Ikić: Nisam bio niti blizu Brale

Foto: Filip BRALA



Ikićev odvjetnik Branimir Zorica je najavio pobijanje izvješća policije, liječnika koji su pregledali Filipa Bralu, te dovođenje navijača Zrmanje Nenada Župana, mještana Gorice Branka Ninčevića i Hrvoja Perića, koji će potvrditi Ikićeve riječi kako ovaj ne samo da nije udario Bralu, nego nije bio niti blizu njega
Danas je na Prekršajnom sudu u Zadru započela rasprava u kojoj se Dragan Ikić i Milenko Banić, po Zakonu o sprječavanju nereda na športskim natjecanjima, terete za napad na fotoreportera Zadarskog lista Filipa Bralu. Naime, Ikić i Banić su proljetos, za vrijeme nogometne utakmice između NK Gorica i NK Zrmanja nasrnuli na Bralu jer je navodno ušao u stadion na neprimjerenom mjestu, odgurnuvši pritom jedno dijete, što su ova dvojica protumačila kao bahato ponašanje jednog od navijača Zrmanje.
Po njima, Brala se nije javio organizatorima utakmice, koji su uvijek imali razumijevanja za novinare pa se nikad nisu događali ovakvi ekscesi. Ikić je također rekao da ga je Brala, mimo njegove volje, pokušao fotografirati, ali da ga nije udario u međunožje, kako je stajalo u izvještaju PU zadarske. Cijelu atmosferu pravdali su su strahom da bi NK Gorica mogla snositi posljedice zbog toga što su njihovi igrači skrivili prekid jedne druge utakmice koja se odigrala prije.
“Uz mene je 300 gledatelja”
Ikić, koji prema vlastitom priznanju financijski „drži” NK Goricu zajedno sa svojim bratom, kaže da 300 gledatelja može potvrditi kako nije udario Filipa Bralu. Međutim, Bralin kolega, fotoreporter Cropixa Andrija Lučić, potvrdio je da je vidio Bralu kako ga progone upravo ova dvojica, a ubrzo se stvorila i grupa od desetak ljudi u kojoj su jedni pokušavali smiriti situaciju, dok je Ikić držao za vrat Bralu, a Banić koji je bio šef redarske službe pokušao otrgnuti objektiv Bralina fotoaparata. Pritom su vikali da im Brala obriše fotografije koje je snimio.
Brala je rekao kako je nakon udarca u međunožje napustio stadion, ali su dvojica okrivljenika na njega nasrnula i izvan stadiona. U bijegu od njih Brala je uspio fotografirati razjarenog Ikića, a ta fotografija obišla je cijeli hrvatski medijski prostor, na što je Ikić naznačio da mu je time narušen ugled i čast koju ima u poslovnim krugovima.
U obrani svog klijenta odvjetnik Branimir Zorica pokušao je zavući cijelu raspravu inzistirajući na usmenom opisu cijelog događaja, a napose “proganjanja”. Brala je pred sutkinjom nacrtao cijelu situaciju u kojoj su ga napala dvojica okrivljenika. Nakon svjedočenja Zorica je ne birajući riječi pokušao isprovocirati fotoreportera Lučića, ali na sreću naelektrizirana atmosfera nije prešala u ništa osim verbalne izmjene riječi koje je najvjerojatnije ciljano u obranu svog klijenta izrekao njegov odvjetnik.
Cijeloj raspravi ton je ipak davao Dragan Ikić. Ikić je uzeo sebi za pravo raspravljati, donositi kvalifikacije, vrijeđati, pa čak i proklinjati, mimo dozvole sutkinje Marije Stopfer Mišević, na što ga ova nije, tijekom cijelog tijeka rasprave, niti jednom upozorila. Za razliku od sutkinje, to je neprestano radio njegov odvjetnik Zorica, jer je očito bilo kako mu na taj način odmaže u u pokušaju obrane.
Priznanje nakon rasprave
Na kraju, kad je sutkinja već završila s raspravom Ikić je priznao jednoj zadarskoj novinarki da je napao Bralu, ali je Milenko Banić, kad ga je novinarka upozorila da joj je upravo izrekao priznanje, rekao da nije ista stvar kad nekog napadneš ili kad ga udariš. Za novinarku nije bilo dvojbe, pa dok je još sutkinja potpisivala zapisnik, prišla je katedri i rekla što je kontraverzni Ikić upravo izrekao.
Ipak, Ikić je prije kraja rasprave, uz kolutanje očima njegovog odvjetnika, optužio Bralu da je od njegovog brata tražio 4.000 eura kako bi povukao tužbu, a da mu je isti nudio nekoliko tisuća kuna. Zbog svega toga, odvjetnik Zorica odustao je od smirivanja Ikića, jer očito njegov klijent nije slušao odvjetnikov savjet te se sve više zaplitao u vlastita proturječja.
Branimir Zorica je ipak najavio pobijanje izvješća policije, liječnika koji su pregledali Filipa Bralu, te dovođenje navijača Zrmanje Nenada Župana, mještana Gorice Branka Ninčevića i Hrvoja Perića, koji će potvrditi Ikićeve riječi kako ovaj ne samo da nije udario Bralu, nego nije bio niti blizu njega. Kao dokazni materijal, Filip Brala predao je sudu i fotografije s nemilog događaja.