Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Iza brave 11 policajaca

Autor: Ana Raić Knežević

29.10.2012. 23:00
Iza brave 11 policajaca

Foto: PIXSELL



Znali su prijevoznici gdje su radari i policijske kontrole, kada će i gdje započeti nadzor brzine, provjera alkoholiziranosti ili tehničke ispravnosti vozila


Pratili su ih mjesecima, nadzirali što rade i konačno jučer realizirali operaciju u kojoj je uhićeno 11 policajaca. Ponovno je u pitanju prodaja informacija. Ovoga puta tajne policijskog postupanja odavane su autoprijevoznicima diljem Bjelovarsko-bilogorske županije i okolice. Znali su prijevoznici tako gdje su radari, gdje su policijske kontrole, kada će i gdje započeti koja policijska akcija nadzora brzine, provjere alkoholiziranosti ili tehničke ispravnosti vozila. Uspijevali su tako izbjeći kazne, koristiti u prometu sumnjiva vozila, a nije isključeno da su im i vozila bila u pretovaru, odnosno da su vozili više robe nego što je to propisima omogućeno.
Od jutra su inspektori iz Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta redom stavljali lisice na ruke svojim dojučerašnjim kolegama za koje se sumnjalo da su uzimali mito od autoprijevozničkih tvrtki i njihovih direktora.
Operacija je provedena u koordinaciji s USKOK-om, te u suradnji sa Policijskim upravama bjelovarsko-bilogorskom, koprivničko-križevačkom, virovitičko-podravskom, požeško-slavonskom i međimurskom. Najprije na obavijesne razgovore, ali vrlo brzo i na kriminalistička istraživanja privedeno je 11 policajaca. Riječ je upravo o službenicima zaposlenima u Policijskoj upravi bjelovarsko-bilogorskoj i koprivničko-križevačkoj.
– Postoje osnove sumnje u počinjenje više kaznenih djela zluporabe položaja i ovlasti, kao i više kaznenih djela primanja mita, potvrđeno je kasno poslijepodne iz Ravnateljstva policije.
U priopćenju se dodaje kako je kriminalističkim istraživanjem obuhvaćeno i 26 vlasnika trgovačkih društava i obrta koji se bave autoprijevozničkom djelatnošću. Njima se na teret stavlja davanje mita, te poticanje policajaca na zlouporabu položaja i ovlasti.
Svi uhićenici prevezeni su pritvorske jedinice u Zagrebu, a tužitelji iz USKOK-a nastaviti će rasplitati ovaj najnoviji policijski korupcijski slučaj.