Kinezi zainteresirani za ulaganje u turizam i poljoprivredu u Sv. Filipu i Jakovu

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Velimir BRKIĆ
Kineske investicije mogle bi uskoro na područje Sv. Filipa i Jakova uploviti punim jedrima

U posljednje vrijeme u Hrvatsku je došlo već mnogo izaslanstava iz Kine koja se zanimaju za različite vidove ulaganja. Više puta iskazan interes Kine za ulaganja u Hrvatsku pokušat će se idućih mjeseci pomaknuti s mrtve točke.

Nautički turizam

Susret čelništva Općine Sv. Filip i Jakov i Turističke zajednice s potencijalnim partnerima iz Deqinga u istočnokineskoj provinciji Zhejiang kod Šangaja, provincije koja ima 55 milijuna stanovnika s glavnim gradom Hangzou koji broji 8,7 milijuna stanovnika, bio je prigoda da započne jedna dosad mnogo puta najavljivana, a neispričana priča - kinesko ulaganje u Hrvatsku.

- Investicije koje mogu biti ostvarene su prvenstveno na području nautičkog turizma i gradnje novih hotelskih kapaciteta, predlagao je načelnik Igor Pedišić na radnom sastanku sa šesteročlanim izaslanstvom predstavnika vlasti područja Deqing koje je protekle godine imalo investicija u iznosu od 1,73 milijarde eura dok je proračunski prihod bio 544 milijuna eura.

Narodna Republika Kina je Hrvatskoj sedmi partner po robnoj razmjeni. Kineska hrana, roba široke potrošnje i kultura odavno su došli u Hrvatsku. U ovoj godini prema Kini je otišlo robe u vrijednosti od tek 25 milijuna, a uvezli smo čak 737 milijuna kuna.

- Naša želja je razgovarati o mogućim investicijama u ovaj dio Hrvatske na zadovoljstvo jednih i drugih. Sljedeći korak naše buduće suradnje bi mogao biti razgovor o investiranju u poljoprivredu i turizam, kazao je, između ostalog, Huang Xioadan, zamjenik direktora Glavnog ureda Narodne vlade u Deqingu.

Od Kineza možemo mnogo toga i naučiti, jedanaest do dvanaest puta produktivniji su od Hrvata. Na godinu obrazuju četiri milijuna inženjera. Probleme suša i navodnjavanja davno su svladali, hranu ne uvoze, a sada žele ulagati u Hrvatsku.

Sustav za navodnjavanje

- Jedno od mogućnosti u što možemo uložiti svoj kapital jest izgradnja sustava za navodnjavanje. Naime, jedno od visokotehnoloških mogućnosti kojima raspolažemo i koje primjenjujemo na području poljoprivrede u Deqingu jest navodnjavanje ratarskih površina vodom dobivenom iz morske vode, naglasili su Kinezi.

Cijeli se svijet i europske zemlje okreću kineskim partnerima koji trenutačno jedini imaju kapitala za investiranje i kapacitet za širenje. Hrvatska i njezini građani u tom kontekstu morat će se suočiti i s novim fenomenima otvorenosti i multikulturalnosti.

- Gospodarstvo Kine jedno je od najbrže rastućih gospodarstava u svijetu. Kina je jedna od rijetkih država koja može uložiti u ostatak svijeta, time i u Hrvatsku, odnosno u Sv. Filipu i Jakovu, rečeno je na prijateljskom i radnom sastanku u Općinskoj vijećnici.

Prije razgledanja lokacija za moguće projekte gostima iz Kine kazano je da su investicije u vrijednosti od 7,5 milijuna kuna i više oslobođene od poreza te da ulagači imaju mogućnosti dobivanja državnih poticaja, dakako, ovisno o broju otvorenih novih radnih mjesta i visini ulaganja.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno

Komentari

Slika korisnika mylittleworld
Ne sumnjam da smo mi jedna od glavnih zemalja izvoznica Kini, natpis Made in China je nekako postao popularan kod nas ^_^ Kad već mi nemamo da investiramo u svoja bogatsva, dobro da barem ima ljudi koji su to spremni učiniti... Nadajmo se da će barem biti novih radnih mjesta. Hrvatska bi malo više trebala njegovati svoju tradiciju koja predstavlja velik potencijal za razvoj turizma. Evo jednog dobrog primjera di su prirodna bogatstva i tradicija spojeni u jedno, restoran i pansion Albatros u Perušiću www.albatros-perusic.com