Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Možda bi još nečiji život bio spašen da je pomoć bila brža!

Autor: Minja Gugić

29.10.2012. 23:00
Možda bi još nečiji život bio spašen da je pomoć bila brža!

Foto: PIXELL



– Za šestoricu vatrogasaca nije postojala nikakva mogućnost spašavanja, a sedmorica su preživjela ozljeđivanje. S obzirom na to da je Frane Lučić preživio, postojala je mogućnost da još netko preživi da je liječnička intervencija bila brža – pojasnio je vještak sudske medicine Dušan Zečević


Bilo je puno pogreška i propusta u fiksiranju tragova na mjestu tragedije pri obavljanju očevida na otoku Kornatu, a da je bilo hitnije liječničke intervencije šanse za preživljavanje možda još nekog od vatrogasaca bile bi veće – to su svakako najzanimljiviji detalji koji su se mogli čuti tijekom jučerašnjeg nastavka suđenja bivšem šibenskom vatrogasnom zapovjedniku Draženu Slavici (44) optuženom za stradavanje 12 njegovih kolega 30. kolovoza prije pet godina na otoku Kornatu.
Dušan Zečević, vještak sudske medicine kao član interdisciplinarne skupine stručnjaka, jučer je na Županijskom sudu u Zadru pred Sudskim vijećem kojim predsjeda Boris Babić govorio o težini ozljeda kojima su podlegli stradali vatrogasci.
– Zbog težine ozljeda neki od vatrogasaca su odmah pali i umrli, a neki koji su bili svjesni su sjedili. Zbog izgaranja trave i raslinja te vrućeg kamena na tijelu je djelovalo produljeno djelovanje visoke temperature. Za šestoricu vatrogasaca nije postojala nikakva mogućnost spašavanja, a sedmorica su preživjela ozljeđivanje. Frane Lučić je spašen liječničkom intervencijom. S obzirom na to da je jedan preživio postojala je mogućnost da još netko preživi da je liječnička intervencija bila brža – pojasnio je vještak Zečević.
Vatrogasci nisu stradali od eksplozije
Naveo je primjer Marinka Kneževića i Ante Juričeva koji su imali ozljede slične Lučićevima. Vještak je zatim podvukao kako je od ozljeđivanja do prijema u bolnicu prošlo više od šest sati te kako je to preveliko razdoblje za ozlijeđene s tako teškim ozljedama.
– Ne znam je li u danim okolnostima to moglo biti brže. Ukoliko je bilo moguće onda bi se mogla realizirati i velika mogućnost spašavanja života, ali opekline od 90 do 95 posto tijela su nespojive za životom. Reakcije na opekline su vrlo individualne. Naime, to nije definirano jer i manje površine opečenog tijela mogu izazvati smrt ako su u pitanju djeca, osobe koje su kronični bolesnici ili pak, slabije otporni ljudi. Osim toga ugljični monoksid kojem su vatrogasci bili izloženi izrazito je otrovan. Čak i minimalna količina ugljičnog monoksida od 0,5 posto u zraku dovodi do smrti. Svijest kod otrovanih je najdulje sačuvana. Osoba je kontaktibilna, ali je motorički nemoćna. Dolazi do vrlo velikih promjena i na plućima – odgovarao je na pitanja optužbe i obrane vještak Zečević isključujući mogućnost da su vatrogasci stradali od bilo kakve eksplozije jer, kako je rekao, mehaničkih ozljeda na njihovom tijelu nije bilo.
Prije njega dugotrajnom je ispitivanju bio izložen vještak balističar i forenzičar Vojin Maštruko koji je izradio 3D simulaciju, odnosno vizualizaciju stradanja vatrogasaca. Naglasio je kako je prilikom pregleda spisa uočio neke nelogičnosti i greške u metodologiji mjerenja na mjestu tragedije.
Vještačenje je moralo biti završeno prije obljetnice
– Primjerice, kardinalna je pogreška bila u mjerenju nadmorske visine mjesta gdje se nalazila tzv. kruška. Pisalo je kako je riječ o 212 metara, a visina Velog vrha je tolika. Kruška se nalazila niže. Sva mjerenja koja su obavljena na očevidu detaljno smo još jedanput prekontrolirali. Našao sam još puno propusta, a riječ je o svih 105 izuzetih tragova, ali to je bilo razumljivo na tako teškom terenu. Odstupanja su bila u okviru metra uključujući i mjesto gdje su pronađeni stradali vatrogasci. Ja sam osobno danonoćno puna dva mjeseca radio na svom dijelu vještačenja jer smo ga morali završiti prije obilježavanja prve godišnjice stradanja vatrogasaca – priznao je vještak Maštruko.
Slobodan Kocijan jučer je i drugi puta kao stručnjak za požare i eksplozije pojašnjavao što je to eruptivni požar te je još jedanput naglasio kako je uzrok pogibije vatrogasaca zapaljenje nehomogene plinske smjese.
Suđenje se nastavlja i danas.


Otac stradalog vatrogasca ne vjeruje vještacima




Otac stradalog vatrogasca Ivana, Igor Marinović imao je brojne prigovore na iskaz vještaka Vojina Maštruka jer smatra kako su tijela poginulih vatrogasaca pomicana.
– Mrtve je netko micao i to je ključni dokaz. Razlika nije metar, već 25 metara. Osim toga pod tim kutom i kako je vjetar puhao, plin uopće nije mogao dospjeti u uvalu Šipnata i tu vam cijela priča o nehemogenoj plinskoj smjesi pada u vodu – prigovorio je Marinović.
Joško Klarić, otac poginulog Dina, također je imao primjedbe na vještake te je zatražio od Sudskog vijeća da ga ponovno pozovu za svjedoka jer on ima “još puno toga za reći”.